Το έχουμε συνδέσει με τα καλοκαίρια μας και είναι το πιο δροσερό λαχανικό της κουζίνας. Μιλάμε για το το αγγούρι φυσικά. Το αγγούρι που είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα λαχανικά του κόσμου…
Η φύση μας το έδωσε για τις χίλιες-δυό ευεργετικές του ιδιότητες κι εμείς το συνδέσαμε με όλα τα κακά αυτού του κόσμου κάτω από τον τίτλο: «αγγούρια»!!
Και όταν εμείς στις συνομιλίες μας λέμε «αγγούρια» εννοούμε ότι αυτό που μας αναφέρει ο συνομιλητής είναι κάτι ευτελές, κάτι ανάξιο λόγου…


Ευτυχώς όμως η επιστήμη έχει ταχθεί να διαλύσει τέτοιου τύπου αδικίες και με τις έρευνες που έχουν γίνει, κατάφερε να θέσει σε νέες βάσεις σημαντικά θέματα αλλά και τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και το… αγγούρι.
Διότι το αγγούρι δεν μας προσφέρει μόνο δροσιά, είναι και από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά και μάλιστα, κάποια από τα σημαντικά οφέλη του, ίσως δεν τα γνωρίζετε.
Ήρθε η ώρα να τα μάθετε! Αρχίστε να μετράτε…

Ενυδατώνει το σώμα. Στην περίπτωση που δεν πίνετε πολύ νερό, φροντίστε να τρώτε αγγούρι γιατί το αγγούρι περιέχει 90% νερό. Δίνει περισσότερη ενέργεια. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και οι υδατάνθρακες που περιέχει, τονώνουν τον οργανισμό.
Επίσης μειώνει την πείνα και βοηθάει στην πέψη και την απώλεια βάρους. Αν πάλι το ρίξατε λίγο έξω και παραήπιατε αλκοόλ με αποτέλεσμα να πάει να σπάσει τα κεφάλι σας, το παρεξηγημένο αγγούρι θα λειτουργήσει σαν αντίδοτο για τον πονοκέφαλο της μέθης.
Για να αποφύγετε τον πονοκέφαλο, πριν κοιμηθείτε, φάτε λίγες φέτες αγγουριού. Ναι, ναι, ναι, διότι το ταπεινό αγγουράκι θα σας δώσει αρκετά σάκχαρα, βιταμίνες και ηλεκτρολύτες ώστε ο οργανισμός σας να αναπληρώσει τα πολύτιμα συστατικά και παράλληλα να καταπολεμήσει την αφυδάτωση, που προκαλεί το αλκοόλ…

Και έχουμε και συνέχεια: Μήπως έχετε πρόβλημα με την κακοσμία του στόματος; Η λύση είναι το αγγούρι. Έχετε δυσκοιλιότητα; Το αγγουράκι θα σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε.
Καταπολεμά επίσης τον καρκίνο διότι περιέχει πινορεσινόλη, λαρισιρεσινόλη και σεκοϊσολαρισιρεσινόλη. Οι τρεις αυτές λιγνάνες μειώνουν τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, όπως των ωοθηκών, του μαστού και του καρκίνου της μήτρας.
Το αγγούρι σας χαρίζει και γερά νύχια. Δυναμώνει και μακραίνει τα μαλλιά και βελτιώνει την υγεία των δοντιών και των ούλων. Μπορεί να αντιστρέψει τη δράση του ουρικού οξέος, που είναι υπεύθυνο για τις φλεγμονές στις αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να αποδειχθεί αποτελεσματικό και σε άλλες παθήσεις, όπως στο άσθμα και στην ουρική αρθρίτιδα…

Και σαν καλλυντικό όμως λειτουργεί θαυμάσια. Είναι ένα-κι-ένα για τα πρησμένα μάτια και τους μαύρους κύκλους. Απλά τοποθετήστε δύο φέτες αγγουριού στα μάτια σας και αφήστε τις να δράσουν για 10 λεπτά.
Κι αν παρακαθήσατε στο ήλιο και καήκατε, περάστε απαλά επάνω στο ηλιακό έγκαυμα φέτα αγγουριού. Πέρα από τις θεραπευτικές του ιδιότητες θα σας δροσίσει και θα σας ανακουφίσει…

Και αν δεν σας φτάνουν τα παρaπάνω σας έχω και συνταγή της γιαγιάς Αθηνάς: Το βραστό αγγούρι είναι μια φυσική μέθοδος να αντιμετωπίσουμε τα τεντωμένα νεύρα μας και γενικά το στρές.
Όπως επίσης – και αυτό συνταγή της γιαγιάς Αθηνάς – το αγγουράκι γίνεται εξαιρετικό γρήγορο και βιαστικό τουρσάκι, ότι πρέπει για το τσίπουρο και το ουζάκι και με εξαιρετικά χωνευτικές ιδιότητες…

Με όλα αυτά ελπίζω το ταπεινό αγγουράκι να ανέβηκε λιγουλάκι στην εκτίμησή σας.
Τρώτε πολλά αγγούρια λοιπόν για να είστε υγιείς και όμορφες, και αν σας περισσέψουν ή αν διαθέτετε μποστανάκι και έχετε μεγάλη παραγωγή, φτιάξτε αυτό το δροσερό αγγουροτουρσάκι της γιαγιάς Αθηνάς.
Θα το έχετε έτοιμο σε ένα πεντάλεπτο και μέσα σε μια ωρίτσα θα μπορείτε να το δοκιμάσετε κιόλας. Εννοείται πως όσο περισσότερο κάθεται γίνεται καλύτερο. Διατηρείται μέχρι ένα χρόνο ή και περισσότερο…
Δείτε και τη συνταγή για πιπεριές Φλωρίνης τουρσί.
Τι θα χρειαστείτε:
- Αγγούρια
- Σκόρδο
- Ξύδι λευκό
- Νεράκι
- Αλάτι
- Μυρωδικά της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
Πώς θα το φτιάξετε:
Πάρτε για αρχή δύο μέτρια αγγουράκια, πλύνετε τα και σκουπίστε τα.
Κόψτε τα σε λεπτές φετούλες.

Τοποθετήστε με προσοχή και μία-μία τις φετούλες του αγγουριού ώσπου να γεμίσετε ένα βάζο του ενός λίτρου.


Ρίξτε μισό κουταλάκι του γλυκού αλατάκι…

Καθαρίστε τα σκόρδα και βάλτε τα ολόκληρα ή ψιλοκομμένα για περισσότερο άρωμα…

Προσθέστε ξύδι μέχρι τη μέση του βάζου.

Συμπληρώστε το υπόλοιπο με νερό της βρύσης. Αν θέλετε βάλτε και τα μυρωδικά της αρεσκείας σας, μαϊντανό, ρίγανη φρέσκια κτλ.

Κλείστε το βάζο σφιχτά με το καπάκι…

Ανακινήστε το βάζο και αφήστε το σε μιαν άκρη.
Σε μια ωρίτσα το τουρσάκι σας θα είναι έτοιμο! Εννοείται πως όσο περισσότερο μείνει τόσο καλύτερο θα γίνεται.


Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή σας όρεξη. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.
Αντιμετωπίστε τις καθημερινές δυσκολίες με ψυχραιμία και ηρεμία. Ο θυμός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος και όπως έλεγε και γιαγιά Αθηνά: «Θυμός είναι το συναίσθημα που κάνει το στόμα σου να δουλεύει πιο γρήγορα από το μυαλό σου…»
Σας φιλώ, αυγή
Αφήστε μια απάντηση