Είμαι σίγουρη, φίλες μου, ότι μόλις διαβάσετε το τίτλο της σημερινή συνταγής θα αναρωτηθείτε…! Μα ποιος φτιάχνει τώρα τουρσί; Μπελάς δεν είναι;
Ναι, είναι! Το τουρσί είναι μπελάς και μεγάλος, μάλιστα… Αλλά όχι το συγκεκριμένο τουρσί.
Άλλωστε όσες παρακολουθείτε και μπαίνετε στον κόπο να εκτελέσετε κάποιες από τις συνταγές που σας προτείνω, θα έχετε διαπιστώσει πως δεν σας… βάζω δύσκολα.
Για να πω την αλήθεια, εμένα μου αρέσει η ιδέα να εγκλωβίζω στα βάζα προϊόντα εποχικά, δίνοντάς τους μια άλλη έκφραση…
Και πρέπει να σας διαβεβαιώσω, χωρίς ίχνος παραξενιάς και υπέρμετρης νοικοκυροσύνης ή ιδεοληψίας, ότι τα παρεμφερή έτοιμα βαζάκια με τουρσί ή το χύμα, που πουλάνε όλα τα σούπερ-μάρκετ, ουδεμία σχέση έχουν με αυτό που φτιάχνει κανείς στο σπίτι…
Ιδίως αυτό το πολύχρωμο γλυκόξινο τουρσάκι, θα το φτιάξετε μέσα σε λίγη ώρα, θα το απολαύσετε δυο τρεις ώρες αφού το φτιάξετε και πιστέψτε με, κανείς μα κανείς δεν πρόκειται όταν το δοκιμάσει να… ξινίσει τα μούτρα του!
Τώρα μεταξύ μας, αν δεν στήσεις μεζέ για τσίπουρο, πού να το φας το τουρσί;
Πέρασαν κι εκείνες οι εποχές που το οικογενειακό τραπέζι στρωνόταν Τετάρτη και Παρασκευή με όσπρια, όπου ένα τουρσάκι ταίριαζε δίπλα στη ρέγκα και τις ελιές…
Τώρα τρώμε βέβαια όσπρια, αλλά σχεδόν σαν “φάρμακο” της μεσογειακής υγιεινής διατροφής…
Αυτό όμως το τουρσί επιμένω, εκτός από to ότι είναι χάρμα οφθαλμών, εκτός ότι συνοδεύει άριστα το τσίπουρο, θα αντικαταστήσει, κάλλιστα, τη σαλάτα στο καθημερινό σας τραπέζι.
Τρώγεται ευχάριστα και από τα παιδιά!
Αν σας ενδιαφέρει το τουρσί δείτε και τη συνταγή μου για πιπεριές κόκκινες γεμιστές τουρσί ή ακόμα τη συνταγή για αγγουράκι τουρσί ή λάχανο τουρσί.
Υλικά:
- 1 λάχανο
- 1 κουνουπίδι
- 4 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
- ½ κιλό καρότα
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (τα φύλλα)
- Λίγο σέλινο
- 2-3 δόντια σκόρδο
Για τη σύμβραση:
- ¾ κούπας αλάτι
- 1 κούπα λάδι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 2 μπουκάλια ξύδι
- 2 λίτρα νερό
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, σε μέγεθος της αρεσκείας μας σε μια λεκάνη.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ανακατεύουμε το νερό, το ξύδι, το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και βράζουμε το μίγμα για δυό-τρία λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός).
Το ρίχνουμε έτσι όπως είναι καυτό πάνω από τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
Ανακατεύουμε με τρυπητή κουτάλα.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τα λαχανικά να μαραθούν σιγά-σιγά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Μετά από δυό ωρίτσες, είναι έτοιμο και μπορείτε να το καταναλώσετε…
Αν το αφήσετε όμως λίγες ώρες παραπάνω, θα γίνει ακόμα νοστιμότερο.
Αφού κρυώσει το βάζετε σε καθαρά και στεγνά βάζα ή ταπεράκια και διατηρείστε τα στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου.
Καλή επιτυχία φίλες μου και ως το επόμενο ραντεβού, καλά να περνάτε!
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση