Τι είναι εκείνο που μαγειρεύεται με κάθε τρόπο, που συνδυάζεται με αμέτρητα υλικά, που του πάνε όλες οι σάλτσες, που το τρώνε σ’ όλον τον κόσμο και δεν λείπει από το «ρεπερτόριο» κάθε μεγάλου σεφ και κάθε νοικοκυράς;
Η εύκολη, καθημερινή ή γιορτινή λύση στο τραπέζι ονομάζεται κοτόπουλο.
Μπορεί, βέβαια να είναι και κόκορας ή μικρή τρυφερή πουλάδα. Ευτυχώς που αυτή η νόστιμη και υγιεινή τροφή υπάρχει σε αφθονία στις μέρες μας, γιατί μέχρι και πριν από έναν αιώνα αποτελούσε σπάνιο και πολύτιμο έδεσμα..
Το κοτόπουλο είναι η απόλυτη λύση για κάθε νοικοκυρά. Βάζεις ένα κομμάτι στήθος στο γκριλ, κι έχεις γεύμα στο λεπτό.
Το εμπιστεύεσαι στον φούρνο και μετά ροκανίζεις την τραγανή ροδοκοκκινισμένη πετσούλα του και γλύφεις και τα δάχτυλά σου.
Αν πάλι επιθυμείς κάτι διαφορετικό, μια πλούσια ελληνική σούπα, ας πούμε, η κοτόσουπα αποτελεί την κατεξοχήν απόλαυση και σίγουρα, αν το ντύσεις και το στολίσεις ακριβά και το παραγεμίσεις θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο στο πιο απαιτητικό τραπέζι..
Νοστιμότερο, σαφώς, είναι το βιολογικό ή το ελευθέρας βοσκής. Είναι λίγο ακριβούτσικο αλλά αξίζει την τσουχτερή τιμή του.
Αν πάλι είστε από τους τυχερούς και σας βρεθεί «αλανιάρικο» από σπίτι, ετοιμαστείτε να γευτείτε μια βαθιά νοστιμιά, που θυμίζει κυνήγι!
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως όσο πιο ποιοτικό είναι το κοτόπουλο, τόσο πιο απλός ο τρόπος μαγειρέματος.
Όπως για παράδειγμα η παραδοσιακή «κότα με ρύζι στο φούρνο», ένας απλούστατος αλλά πεντανόστιμος τρόπος μαγειρέματος που παλαιότερα αποτελούσε το κατ’ εξοχήν κυριακάτικο φαγητό στα χωριά του φλωρινιώτικου κάμπου.
Φυσικά με κότα από το κοτέτσι του σπιτιού που την έσφαζε η νοικοκυρά, τη ξεπουπούλιαζε και την έβραζε. Με το κοτόζουμο έφτιαχνε ένα πιλάφι απαράμιλλο σε νοστιμιά…
Χίλιοι και ένας τρόποι υπάρχουν για να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.
Εγώ ξεκινάω με έναν απλό απλούστατο, εύκολο, γρήγορο, αλλά εντυπωσιακό. Κι αν το κοτόπουλο δεν είναι αλανιάρικο, το πορτοκάλι, η ρίγανη και η μουστάρδα θα ενισχύσουν τη γεύση του και θα το κάνουν πεντανόστιμο…
Τι θα χρειαστείτε:
- 6 μπουτάκια κοτόπουλου
- ¼ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- Χυμό από ένα μεγάλο ζουμερό πορτοκάλι
- 1 κουτ. σουπ. μουστάρδα
- 1-2 δοντάκια σκόρδο
- Ρίγανη
- Αλάτι & πιπέρι
Πώς θα το φτιάξετε:
Φτιάξτε μια μαρινάδα αναμιγνύοντας σε βαθύ σκεύος όλα τα υλικά, το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
Βάλτε τα μπουτάκια μέσα σε μπολ και περιχύστε τα με την μαρινάδα.
Φροντίστε να καλυφτούν με το υγρό και βάλτε το μπολ στο ψυγείο.
Αφήστε τα μπουτάκια να μαριναριστούν για μια τουλάχιστον ώρα. Βασικά, όσο περισσότερο μείνουν στην μαρινάδα, τόσο νοστιμότερα θα βγουν αλλά αν δεν έχετε χρόνο και τα μαγειρέψετε αμέσως, πάλι δεν θα απογοητευτείτε.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ταχτοποιήστε τα μπουτάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε ταψί ή σε γάστρα και ρίξτε από πάνω τη μαρινάδα.
Ψήστε για ¾ με μία ώρα, ώσπου τα μπουτάκια να ροδίσουν…
Φροντίστε κατά διαστήματα να παίρνετε λίγη από τη μαρινάδα και να ραντίζετε τα μπουτάκια για να μη στεγνώσουν.
Απολαύστε τα ροδοψημένα μπουτάκια σκέτα, με μια σαλάτα εποχής, με τηγανητές πατάτες, πουρέ, πιλάφι ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή της αρεσκείας σας.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή όρεξη.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας.
Αντιμετωπίστε τους ανθρώπους που μπαίνουν στη ζωή σας με κατανόηση κυρίως, γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «Να θυμάσαι, παιδάκι μου, πως κάθε άνθρωπος που συναντάς κάτι φοβάται, κάτι αγαπά και κάτι έχει χάσει…»
Σας φιλώ, αυγή
Αφήστε μια απάντηση