Πρέπει να είσαι λάτρης του ρεβανί / ραβανί, σωστά; Ή μήπως όχι; Γιατί είναι δύσκολο να μην λατρέψεις αυτό το απολαυστικό, σιροπιαστό γλυκό με τη ξεχωριστή υφή, εμφάνιση και γεύση.
Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω για λίγο στον μαγικό κόσμο του ρεβανί, ενός παραδοσιακού γλυκού της Μέσης Ανατολής. Είναι συνήθως ένα μίγμα από σιμιγδάλι, αυγά και γιαούρτι, και μετά από το ψήσιμο στον φούρνο, το περιχύνουμε με ένα υπέροχο σιρόπι.

Μην το μπερδεύετε με το σάμαλι, δεν είναι το ίδιο γλυκό αν και μοιράζονται κάποιες ομοιότητες.
Στη Βέροια, το ρεβανί κατέχει ξεχωριστή θέση στη γαστρονομική παράδοση της πόλης. Το “ρεβανί Βεροίας” χαίρει μεγάλης φήμης σε όλη την Ελλάδα. Κάτω στη νότια Ελλάδα, συχνά αλλάζει ελάχιστα η ονομασία του και το αποκαλούν ραβανί.
Όπως θα έχετε μαντέψει λοιπόν, αυτή η γλυκιά απόλαυση δεν εμφανίζεται μόνο στην ελληνική ζαχαροπλαστική. Θα το συναντήσουμε στην Τουρκία, όπου φέρει το ίδιο όνομα όπως στα ελληνικά (revani), και στον αραβικό κόσμο, όπου λέγεται “μπασμπούσα”.
Είναι όμως αγαπημένο γλυκό σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, γνωστό με διάφορα ονόματα. Ορισμένες εκδοχές περιέχουν τριμμένη καρύδα στο μίγμα η πασπαλισμένη από πάνω, ενώ άλλες το συνδυάζουν με καϊμάκι (παγωτό).
Η ιστορία της παραγωγής ρεβανί στη Βέροια ανάγεται στα χρόνια λίγο μετά την Τουρκοκρατία, ξεκινώντας το 1886 με τον Χοχλιούρο, ο οποίος διατηρούσε γαλακτοκομική επιχείρηση στην καρδιά της Βέροιας. Ενώ πουλούσε κυρίως γιαούρτι, ασχολήθηκε επίσης με την κατασκευή διαφόρων σιροπιαστών γλυκισμάτων.

Ο θρύλος λέει ότι ένας Τούρκος μοιράστηκε τη συνταγή μαζί του και από τότε έχει φυλαχθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο και έχει περάσει από γενιά σε γενιά, ένα γαστρονομικό μυστικό τόσο καλά φυλαγμένο όσο ένα σφραγισμένο σεντούκι θησαυρού.
Σήμερα, όμως, σας ενθαρρύνω να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα και να δοκιμάσετε αυτήν τη συνταγή-πρόταση για ρεβανί… αφρό! Δεν θα αποκαλύψω πολλά αμέσως, αλλά θα σας αφήσω με αυτή τη δελεαστική σκέψη:
Αν το φτιάξετε, μπορεί αντικαταστήσετε την παλιά, δοκιμασμένη συνταγή σας με αυτήν που σας προτείνω..!
Παρακάτω θα βρείτε βίντεο με περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνταγή. Ακολουθήστε τα βήματα, τολμήστε να το φτιάξετε! Αν προτιμάτε δείτε τη συνταγή με λεπτομερείς περιγραφές και εικόνες εδώ.
Βίντεο 1:
Βίντεο 2:
Βίντεο 3:
Λοιπόν, φίλες/οι μου, απλά δοκιμάστε αυτό το ραβανί. Είναι μια έκδοση του γλυκού που φτιάχνεται γρήγορα, εγγυάται ότι θα φουσκώσει όμορφα, δεν θα ξεφουσκώσει ποτέ και θα προσφέρει μια αφρώδη απόλαυση!
Για περισσότερα βίντεο δείτε τη τη σελίδα με τις βιντεοσυνταγές μας ή ρίξτε μια ματιά στο κανάλι μας ηχωμαγειρέματα στο Youtube όπου έχουμε δημοσιεύσει εκατοντάδες βίντεο. Αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε κάποιο νέο βίντεο κάντε …
Αφήστε μια απάντηση