Οι φημισμένες πιτουλίτσες της γιαγιάς Μαρίκας δεν είναι τίποτε άλλο από μεγάλοι χορταστικοί ροδοτηγανισμένοι λουκουμάδες.
Τους έφτιαχνε, σε γιορτές γάμους και γεννητούρια και γίνονταν ανάρπαστοι.
Εννοείται πως τα υλικά πάντα τα υπολόγιζε με το «μάτι» όπως όλες οι παλιές νοικοκυρές, άλλωστε, που δεν είχαν καμιά επαφή με ζυγαριές και μετρήματα.
Αυτή εδώ είναι μια πρώτη απόπειρα να τις φτιάξω μόνη μου, μιας και η γιαγιά Μαρίκα, πάει ένα χρόνος τώρα που δεν είναι μαζί μας.
Μαζί, λοιπόν, με το κενό της παρουσίας της μας άφησε και το κενό της απαράμιλλης εμπειρίας της, την οποία σε μερικά πράγματα δεν προλάβαμε να την κάνουμε δική μας.
Προσπάθησα να φτιάξω τις πιτουλίτσες πατώντας στα δικά της βήματα και θαρρώ, αν κρίνω βέβαια από το πώς τις υποδέχτηκε και τις κατανάλωσε ο περίγυρος (εξαφανίστηκαν στο πι και φι ) ότι μάλλον κάτι κατάφερα.
Εντάξει, ίσως δεν ήταν σαν της γιαγιάς Μαρίκας αλλά από εδώ και πέρα αυτές εδώ θα τις λέμε «οι πιτουλίτσες της αυγής», γιατί πιστεύω πως σε κάθε τι που φτιάχνει ο άνθρωπος ακόμα και όταν τηρεί πιστά οποιαδήποτε βήματα, θα βάλει τη δική του προσωπική σφραγίδα, τη δική του ενέργεια, το δικό του συναίσθημα και θα φτιάξει κάτι που θα είναι μοναδικό.
Αν θέλετε ρίξτε και μια ματιά σε δυό συνταγές για λουκουμάδες που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα (Συνταγή για Λουκουμάδες 1 | Συνταγή για Λουκουμάδες 2)
Τι θα χρειαστείτε:
- 200 ml. γάλα
- 200 ml. νερό
- 2 αυγά
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή
- 100 γρ. γιαούρτι
- 1 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 700 γρ. αλεύρι
- Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Πώς θα τις φτιάξεις:
Σε βαθύ μπολ ρίξτε τα αυγά, την μαγιά και το γιαούρτι και ανακατέψτε για λίγο με μια σπάτουλα ή με το σύρμα της κουζίνας.
Προσθέστε το γάλα χλιαρό, το νερό επίσης χλιαρό και το αλάτι και ανακατέψτε .
Συνεχίστε με το αλεύρι και το μπέικιν.
Βάλτε τα χεράκια σας, ενσωματώστε το αλεύρι σιγά-σιγά και μετά και ζυμώστε καλά καλά ώσπου να πετύχετε μια ζύμη μαλακιά και αφράτη.
Καλύψτε τη ζύμη με μεμβράνη και σκεπάστε την με καθαρή πετσέτα. Αφήστε την να ηρεμήσει και να φουσκώσει ήσυχα-ήσυχα. Είναι έτοιμη όταν διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάλτε σε βαθιά κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί καλά.
Βουτήξτε το δάχτυλά σας σε λίγο σπορέλαιο. Κόψτε μια ποσότητα ζύμης ίση με ένα μικρό μανταρίνι και ρίξτε την στο καυτό λάδι.
Αν δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας, κόψτε τη ζύμη με ένα μεγάλο κουτάλι της σούπας αφού προηγουμένως το βουτήξετε μέσα σε νερό…
Αφήστε τις πιτουλίτσες να ροδοτηγανιστούν και από τις δύο πλευρές και αφαιρέστε τις με τρυπητή κουτάλα. Αν και δε απορροφούν πολύ λάδι καλό είναι να τις ακουμπήσετε σε χαρτί κουζίνας.
Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο ώσπου να τελειώσει η ζύμη σας. Περιχύστε τις πιτουλίτσες με μπόλικο μέλι, πασπαλίστε με κανέλα και απολαύστε τις.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Η ζωή σου είναι ο καρπός των δικών σου πράξεων. Δεν έχεις να κατηγορήσεις κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό σου…»
Σας φιλώ αυγή.
ΣΗΜ.: Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά νωπή, ρίξτε τη μαζί με τα υγρά (χλιαρό νερό και γάλα).
Αφήστε μια απάντηση