Για τον μπακαλιάρο και τη θρεπτική του αξία έχουμε ξαναμιλήσει στο παρελθόν αγαπημένοι φίλοι και φίλες…
Αναφέρομαι στον παστό μπακαλιάρο αυτόν που το βάζουμε στο νερό και τον ξαρμυρίζουμε και η ξερή του σάρκα γίνεται τρυφερή και έτοιμη να μαγειρευτεί με χίλιους δυο τρόπους…
Ο μπακαλιάρος βέβαια έχει συνδεθεί με συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου την όπως η 25η Μαρτίου και η ημέρα των “Βαΐων”, ημέρες νηστειών όπου και μαγειρεύεται με συγκεκριμένο επίσης τρόπο, τηγανητός, βουτηγμένος στο κουρκούτι με τη συνοδεία της πικάντικης και ευωδιαστής σκορδαλιάς κλπ. (Δείτε και τη συνταγή για Μπακαλιάρο Σκορδαλιά)
Η γιαγιά μου όμως, εκτός από τηγανητό, έφτιαχνε υπέροχες θρεπτικές σούπες με μπακαλιάρο και διάφορα λαχανικά. Το μαγείρευε επίσης με ρύζι στο ταψί, αλλά και πλακί στο φούρνο, ή στην κατσαρόλα με πατάτες και μπόλικο λεμόνι.
Δεν ξέρω πώς, αλλά κάθε φορά κατάφερνε να αναδείξει με διαφορετικό τρόπο τη νοστιμιά του. Η γιαγιά εκτός του ότι ήταν καλοφαγού, πρόσεχε πάρα πολύ τη δίαιτά της, γι’ αυτό ήταν πάντα λεπτή και έζησε μέχρι τα 97 της χρόνια χωρίς να πάρει ούτε ασπιρίνη..
Κάποιες συμβουλές και μικρά μυστικά της μαγειρικής της, τα έχω συγκρατήσει και λέω να τα μοιραστώ μαζί σας.
Έτσι σήμερα λέω να μαγειρέψουμε μπακαλιάρο με πατατούλες στην κατσαρόλα, φαγάκι ελαφρύ θρεπτικό, διαιτητικό εύκολο και νόστιμο όπως ακριβώς το έφτιαχνε η γιαγιά μου…
Υλικά:
- 1 φιλέτο μπακαλιάρου (6-7 κομμάτια)
- 4 μέτριες πατάτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- ¾ φλυτζανιού τσαγ. ελαιόλαδο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα πράσινη ή/και λίγο μπούκοβο
- 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι
- 1 μικρό φύλλο δάφνης
- Χυμός μισού λεμονιού
- Νερό ζεστό, όσο χρειαστεί
Εκτέλεση:
Βάλτε τον μπακαλιάρο να ξαρμυριστεί σε μπόλικο νερό και αλλάζετε το συχνά.
Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες ή βάλτε το στο μούλτι και φέρτε το δυο τρεις γύρες.
Ρίξτε δυο κουταλιές από το λάδι σ’ ένα τηγάνι και αχνίστε ελαφρά το κρεμμύδι, να γίνει διάφανο…
Κόψτε τις πατάτες σε ροδέλες.
Σε πλατιά κατσαρόλα ρίξτε το ένα τρίτο του λαδιού και στρώστε τις πατάτες.
Προσθέστε το σκόρδο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο.
Κάνουμε το ίδιο με την πιπεριά. Αν το καυτερό δε σας αρέσει χρησιμοποιήστε γλυκιά πράσινη πιπεριά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε την πιπεριά με μπούκοβο καυτερό.
Πασπαλίστε με το κόκκινο πιπέρι και προσθέστε και το φύλλο δάφνης…
Απλώστε από πάνω το γλασαρισμένο κρεμμύδι και τοποθετήστε το ένα δίπλα στο άλλο τα φιλέτα του μπακαλιάρου.
Αλάτι δε χρειάζεται γιατί θα βγάλει ο μπακαλιάρος το δικό του..
Ραντίστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίξτε τόσο νερό ίσα που να καλυφτούν τα υλικά.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να αρχίσει να εξατμίζεται το νερό και να χυλώσει λίγο η σαλτσούλα.
Στο τέλος περιχύστε με το χυμό του λεμονιού και αρχίστε να μετράτε αργά-αργά μέχρι το 20. Δοκιμάστε και αν χρειαστεί ρίξτε λίγο ακόμα. Το φαγάκι είναι έτοιμο…
Κατεβάστε το από τη φωτιά και σερβίρετέ το!
Είδατε;
Μέσα σε λίγη ώρα φτιάξατε ένα φαγάκι νοστιμότατο και υγιεινό. Δεν είναι και πολύ δύσκολο να τρώμε σωστά, ελληνικά και νόστιμα!
Καλή επιτυχία φίλες μου και ως την επόμενη συνταγή… καλά να περνάτε!
Αφήστε μια απάντηση