Μπακαλιάρος με ρύζι στο φούρνο - 8 - ηχωμαγειρέματα

Μπακαλιάρος με ρύζι στον φούρνο

Διανύσαμε, φίλες μου την πρώτη εβδομάδα της μεγάλης Σαρακοστής, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη ο χριστιανικός κόσμος έχει μπει σε διαδικασία προσευχής, αποχής και αγώνα.

Αγώνα πνευματικό και σωματικό απέναντι σε κάθε πρόκληση και κάθε πειρασμό, έτσι ώστε να φτάσει στο τέρμα της σαρακοστιανής διαδρομής, καθαρός και πανέτοιμος, άξιος να συμμετάσχει στην «εορτή των εορτών», την Ανάσταση του Κυρίου.

Και επειδή το φαγητό ανέκαθεν, αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους πειρασμούς, (εξ’ ού και η λαιμαργία συγκαταλέγεται μεταξύ των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων τα οποία οδηγούν τον άνθρωπο, κατ’ ευθείαν στο πυρ το εξώτερον), υπόσχομαι να μην εισάγω μέσα από τα ηχωμαγειρέματα «κενά δαιμόνια» και να κάνω τον αγώνα σας δυσκολότερο, προτείνοντας αμαρτωλά και προκλητικά πράγματα.

Θα προσπαθήσω μόνο να βοηθήσω, ώστε να δίνετε εύκολα απάντηση, στο αμείλικτο καθημερινό ερώτημα «Τι θα φάμε σήμερα;», με νηστίσιμες προτάσεις, εύκολες αλλά κυρίως νόστιμες.

Σε όσους δυσκολεύονται και στους άλλους που είναι οπαδοί της ρήσης «Μην κοιτάς τι βάζεις στο στόμα σου, αλλά τι βγάζεις από αυτό», έχω να πω το εξής:

Μη βλέπετε τη νηστεία της  Μ. Σαρακοστής σαν μια δυσάρεστη περιπέτεια. Δείτε τη σαν ευκαιρία για αποτοξίνωση. Μια ευκαιρία για να χάσουμε τα περιττά κιλάκια που σώρευσε επάνω μας, η κλεισούρα και η αναγκαστική ακινησία του χειμώνα.

Ο Μάρτης είναι το πρελούδιο της άνοιξης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι, δηλαδή γεροί και ανάλαφροι να την υποδεχτούμε.

Μάρτης όμως σημαίνει και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και  επέτειος της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Αυτή ειδικά την ημέρα η θρησκευτική παράδοση κάνει μια παραχώρηση και απαιτεί στο 25Μαρτιάτικο τραπέζι, ψάρι.

Εδώ στα μέρη μας αυτήν τη μεγάλη μέρα, συνηθίζουμε τον τηγανητό βακαλάο με τη σκορδαλιά, αλλά εγώ λέω να σας κάνω το τραπέζι, με βακαλάο στο ταψί με ρύζι, αλά γιαγιά Αθηνά.

Παραδοσιακή συνταγή, εύκολη, γρήγορη και νόστιμη…

Δείτε και τη δημοφιλή συνταγή για μπακαλιάρο με σπανάκι στο φούρνο αλλά και τη συνταγή για μπακαλιάρο με πατάτες στη κατσαρόλα.

Υλικά:

  • 4-5 κομμάτια παστό βακαλάο
  • 1½ κούπα ρύζι καρολίνα και νυχάκι ανακατεμένο
  • ½ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 4½ κούπες νερό κοχλαστό

Εκτέλεση:

Ο παστός βακαλάος, θα το γνωρίζετε άλλωστε, για να μαγειρευτεί πρέπει να περάσει από τη διαδικασία του ξαλμυρίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι, πρέπει να… “κολυμπήσει” στο γλυκό νερό, αφού βέβαια κοπεί σε κομμάτια, για τουλάχιστον ένα δωδεκάωρο.

Ο χρόνος θα  εξαρτηθεί και από το πάχος του βακαλάου.

Μπακαλιάρος με ρύζι στο φούρνο - 6
μπακαλιάρος

Βάλτε το νερό στον βραστήρα να κοχλάσει.

Πλύνετε και στραγγίστε το ρύζι και στάξτε επάνω του τρεις-τέσσερις σταγόνες λεμονιού, (για να σφίξει και να μη λαπαδιάσει, έλεγε η γιαγιά Αθηνά. 

Ένα άλλο μυστικό της γιαγιάς για πιλάφι θαύμα, που δεν ήταν ούτε πολύ στεγνό, ούτε εντελώς λαπάς, ήταν το ότι ανακάτευε δύο ποιότητες ρυζιού, καρολίνα και νυχάκι.

Μπακαλιάρος με ρύζι στο φούρνο - 3
ρύζι + λεμόνι

Ζεστάνετε σε βαθύ ταψί το λάδι, προσθέστε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρετέ το καλά-καλά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γυαλίσει και να πάρει ελαφρώς χρώμα…

Μπακαλιάρος με ρύζι στο φούρνο - 1
ελαιόλαδο
Μπακαλιάρος με ρύζι στο φούρνο - 2
κρεμμύδι
ρύζι

Στο σημείο αυτό ρίξτε το ρύζι και καβουρδίστε το για δύο τρία λεπτά…

Μπακαλιάρος με ρύζι στο φούρνο - 4

Αλατοπιπερώστε και ρίξτε το νερό κοχλαστό.

Δώστε λίγη προσοχή στο αλάτι, γιατί ο βακαλάος θα βγάλει και το δικό του, οπότε για να μη γίνει «λύσσα» το φαγητάκι σας, ακολουθήστε το σοφό… «δοκιμάζοντας και κάνοντας».

Μπακαλιάρος με ρύζι στο φούρνο - 5
νερό

Τοποθετήστε στο ταψί τα κομμάτια του βακαλάου…

Μπακαλιάρος με ρύζι στο φούρνο - 7
κομμάτια μπακαλιάρου

Αφήστε δύο τρία λεπτά ακόμα και συνεχίστε το μαγείρεμα σε προθερμασμένο φούρνο, στο δυνατό, ώσπου να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά και να αποκτήσει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα η επιφάνεια.

Σερβίρετε και καλή σας όρεξη.

Μπακαλιάρος με ρύζι στο φούρνο - 8 - ηχωμαγειρέματα

Εύχομαι σε όλους, χρόνια πολλά και μακριά από κάθε λογής πειρασμούς, για να έχετε μια σαρακοστιανή διαδρομή… αγνή και αναμάρτητη.

Αν και η σοφή γιαγιά Αθηνά έλεγε ότι “μιλάμε συνεχώς  για τις αμαρτίες μας, γιατί είναι πολύ δύσκολο να θυμηθούμε μια ενάρετη πράξη που κάναμε και πολύ περισσότερο, αν αυτήν την καλή πράξη, την κάναμε με καλές ή κακές προθέσεις…”

Σας φιλώ αυγή.-


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

4,5
Rated 4,5 out of 5
4,5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 4 αξιολογήσεις)
Τέλεια75%
Πολύ καλή0%
Μέτρια25%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Rated 5,0 out of 5

Απλή και καλή συνταγή.

Rated 5,0 out of 5

παραδοσιακό μακεδονίτικο φαγητό . Απλό στην εκτέλεση, θεικό στη γεύση. Μας το έφτιαχνε συχνά πυκνά η γιαγιά μου και μου το θυμήσατε

Rated 3,0 out of 5

Καλη

Rated 5,0 out of 5

Πεντανοστιμη συνταγη.


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *