Καλοκαιρινή λαγνεία σε ανεπαίσθητα χνουδωτό περιτύλιγμα ή βορά στις χωματερές της βόρειας Ελλάδας, το ροδάκινο, είναι ο ελληνικός Αύγουστος: άρωμα ραστώνης και σπατάλη των κόπων μιας ολόκληρης χρονιάς, ένα φρούτο που ωριμάζει απότομα και διαρκεί λίγο.
Δροσερό, ζουμερό και γεμάτο άρωμα, το ροδάκινο, θεωρείται το φρούτο της αγνότητας και της αθανασίας, σύμφωνα με κάποιες ανατολίτικες παραδόσεις.
Φθαρτό και ευαίσθητο, αντέχει λίγο στη φρουτιέρα του τραπεζιού και στο ψυγείο η τρυφερή του σάρκα πληγώνεται και μαυρίζει.
Μπορούμε όμως να φυλακίσουμε το άρωμα και τη γεύση αυτής της καλοκαιρινής ομορφιάς μέσα σε βάζα, σαν μαρμελάδα η κομπόστα και να την απολαύσουμε όταν πιάσουν τα μεγάλα κρύα φέρνοντας το καλοκαίρι μέσα στο χειμώνα.
Προμηθευτείτε τα, γερά, ώριμα, ζουμερά και γλυκά και ελάτε να φτιάξουμε κομπόστα και μαρμελάδα.
Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ παλιά, εύκολη και πετυχαίνει πάντα.
Τα υλικά που σας δίνω είναι για ένα κιλό ροδάκινα καθαρισμένα και απαλλαγμένα από το κουκούτσι τους. Εσείς προσαρμόστε τη στην ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε.
Αν σας αρέσουν οι σπιτικές μαρμελάδες δείτε και τις συνταγές για μαρμελάδα φράουλα και μαρμελάδα βερίκοκο.
Υλικά:
- 1 κιλό ροδάκινα (καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες)
- 2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- Λεμόνι
- Βανίλια (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό και στύβουμε μέσα το λεμόνι. Πλένουμε καλά τα ροδάκινα…
Τα καθαρίζουμε, αφαιρούμε το κουκούτσι, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε μέσα στο νερό με το λεμόνι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη.
Όταν αρχίσει να βράζει, βγάζουμε από το νερό τα κομμάτια του ροδάκινου και τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι.
Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και γεμίζουμε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα κατά τα ¾.
Για τη διαδικασία αποστείρωσης για τα βάζα, ρίξτε μια ματιά στο γλυκό βύσσινο…
Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει άλλα 5 λεπτά για να δέσει λίγο, αρωματίζουμε με τη βανίλια και το βγάζουμε από τη φωτιά.
Μοιράζουμε το σιρόπι στα βάζα, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κλείνουμε με το καπάκι και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα.
Τα αφήνουμε έτσι να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε…
Για να διατηρηθούν οι κομπόστες και οι μαρμελάδες, είναι απαραίτητο τα βάζα να αποστειρωθούν.
Ένας εύκολος τρόπος για να τα αποστειρώσετε είναι να τα πλένετε καλά, να τα αφήσετε να στεγνώσουν (σκουπίστε τα με καθαρή πετσέτα) και να τα βάλετε για 3 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων στους 300 βαθμούς.
Τα καπάκια μπορείτε να τα βράσετε 2-3 λεπτά και να τα σκουπίσετε με καθαρή πετσέτα. Έτσι τα γλυκά, οι κομπόστες και οι μαρμελάδες σας θα αντέξουν για καιρό, χωρίς να μουχλιάσουν.
Μαρμελάδα Ροδάκινο
Υλικά:
- 1 κιλό ροδάκινα (καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια)
- 1 ποτήρι νερό
- 750 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 λεμόνι
- 1 βανίλια
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα ροδάκινα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως ακριβώς κάναμε με τη κομπόστα και τα βάζουμε σε λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν…
Τα στραγγίζουμε,τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το νερό.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 20 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν και τα πατάμε με το εργαλείο του πουρέ η με αντίστοιχο εργαλείο να λιώσουν…
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει όσο χρειαστεί (20-30 λεπτά) να δέσει η μαρμελάδα.
Πριν αποσύρουμε, ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού και αρωματίζουμε με τη βανίλια. Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα…
Καλή επιτυχία φίλες μου και ως την επόμενη συνταγή, καλά να περνάτε!
Σας φιλώ, αυγή…
Αφήστε μια απάντηση