Είμαι σίγουρη φίλες μου πως την ιδέα να μαγειρέψετε μια σούπα, την ακολουθούν χειμωνιάτικοι συνειρμοί. Τσουχτερό κρύο, χιόνι, αναμμένο τζάκι, ζεστασιά και σπιτική θαλπωρή.
Ποιος τρώει σούπες εν μέσω Αυγουστιάτικου (έστω και στα τελευταία του) καύσωνα;
Όμως, από την άλλη, ποιος είπε ότι οι σούπες είναι μόνο για τον χειμώνα;
Αυτήν την περίοδο που τα λαχανικά είναι άφθονα μπορείτε άνετα να απολαύστε αυτή την υπέροχη βελουτέ σούπα, δροσερή, σαν πρώτο πιάτο ή για ένα ελαφρύ δείπνο.
Θα την φτιάξετε γρήγορα και εύκολα και θα εκπλαγείτε ευχάριστα, όταν τη δοκιμάσετε…
Την έφτιαχνε η μαμά μου πολύ συχνά, χειμώνα καλοκαίρι, όταν δεν της περίσσευε χρόνος να ασχοληθεί με το μαγείρεμα και δεν ήθελε να μας… ξεπετάξει με κάτι πρόχειρο.
Έφτιαχνε και μια, άλλη πατατόσουπα μούρλια, με κόκκινο πιπεράκι και σκόρδο τη συνταγή της οποίας θα δημοσιεύσω προσεχώς.
Η σούπα που σας προτείνω σήμερα, λόγω του ότι περιέχει και άλλα λαχανικά είναι θρεπτική (εκτός από νόστιμη) και μπορείτε να την απολαύσετε και ζεστή το χειμώνα.
Τώρα αν αναρωτιέστε που θα βρείτε φρέσκα λαχανικά χειμωνιάτικα, σας προτείνω να κάνετε αυτό που κάνω εγώ. Τώρα που τα λαχανικά τα βρίσκετε άφθονα και φθηνά, (αν έχετε μπαχτσέ ακόμα καλύτερα), πλύνετε τα πολύ καλά, στεγνώστε τα, ψιλοκόψτε τα και φυλάξτε τα στην κατάψυξη.
Έτσι, θα διατηρηθούν με όλες τους τις βιταμίνες και θα τα έχετε έτοιμα για να μαγειρέψετε τη σούπα σας όταν και όποτε σας κάνει κέφι…
Υλικά:
- 650 γρ. πατάτες
- 1 κολοκυθάκι πράσινο
- 3 πράσα (το άσπρο μέρος μόνο)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μέτρια
- 800 ml. νερό
- 2 κουταλιές βούτυρο (όχι λιωμένο)
- 200 ml. κρέμα γάλακτος (μπορείτε και λιγότερο)
- Χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόψτε σε μικρά κομμάτια όλα τα λαχανικά, και βάλτε τα σε κατσαρόλα να βράσουν με 800 ml. νερό, για μισή ώρα…
Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε τα λαχανικά να κρυώσουν για 15-20 λεπτά.
Κατόπιν, αδειάστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας (μαζί με το νερό) σε μπλέντερ ή μίξερ και πολτοποιήστε τα μέχρι να γίνουν αλοιφή…
Μεταφέρετε τα πάλι στην κατσαρόλα.
Προσθέστε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τον χυμό λεμονιού και αλατίστε.
Αφήστε να πάρουν μία τελευταία βράση, ανακατεύοντας συνεχώς.
Η σούπα είναι έτοιμη!
Σερβίρουμε βάζοντας στο πιάτο μας έξτρα λεμονάκι αν μας αρέσει και πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
Η μαμά μου αντί για κρέμα γάλακτος (κάτι ξένο για την δική μας κουζίνα, εκείνη την εποχή) αφού τη σέρβιρε στα πιάτα, πρόσθετε σε κάθε πιάτο μια γενναία κουταλιά γιαούρτι.
Δοκιμάστε να τη φτιάξετε και με τους δύο τρόπους. Θα διαπιστώσετε ότι είναι το ίδιο νόστιμη.
Η σούπα αυτή είναι κατάλληλη και για όσους και όσες βρίσκονται σε περίοδο δίαιτας, (αφού φυσικά αφαιρεθεί η κρέμα γάλακτος και το βούτυρο), αλλά και για τα παιδιά που συνήθως αρνούνται τα λαχανικά.
Καλή επιτυχία φίλες μου!
Θα τα ξαναπούμε πάλι στην επόμενη συνταγή. Μέχρι τότε, ακολουθήστε τη συμβουλή της γιαγιάς Αθηνάς: «Κάντε κάθε… σήμερα αυτό που οι άλλοι δε θέλουν, για να μπορείτε να κάνετε αύριο, αυτό που οι άλλοι δε θα μπορούν».
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση