Τη λέξη “τουρλού”, μας την άφησαν μαζί με άλλα πολλά… αμανάτι οι Τούρκοι. Ετυμολογείται από τη λέξη “Turlu” και σημαίνει, επιμειξία, ποικιλία, συνωστισμός, ανακατωσιά, αυτό που λέμε «μάλε-βράσε», «φύρδην μίγδην», «χαμός και πανικός».
Υπάρχει και η φράση «Βαλκανικό τουρλού», λόγω του γνωστού ανακατέματος των γλωσσών και των εθνοτήτων στη Βαλκανική.
Σημαίνει όμως και το γνωστό λαδερό φαγητό, αφού για το μαγείρεμα του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε «φύρδην μίγδην» και ατάκτως ερριμένα ότι λαχανικά έχουμε και δεν έχουμε στο καλάθι μας.
Αυτό το φαγητό είναι απλά υπέροχο.
Μπορεί να γίνει τέλεια γαρνιτούρα για το κρέας ή το ψάρι αλλά και μόνο του είναι απολαυστικό, είναι χορταστικό, είναι θρεπτικό, είναι πεντανόστιμο, είναι απλά …. θεϊκό!
Υλικά:
- 2 μελιτζάνες
- 2 κολοκυθάκια
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 μεγάλες πατάτες
- 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
- 2-3 πιπεριές
- 1-2 καρότα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Το τουρλού μπορείτε να το φτιάξετε με δύο τρόπους. Ο ένας δεν απαιτεί παραπάνω από δέκα λεπτά προετοιμασίας.
Απλά χοντροκόψετε όλα τα λαχανικά, βάλτε τα σε μια γάστρα, προσθέστε μια κούπα γεμάτη ελαιόλαδο, αλατοπιπερώσετε και αφήστε το φαγητό να σιγοψηθεί, χωρίς να προσθέσετε καθόλου νερό, αρκεί το μαγείρεμα να γίνει με την γάστρα κλειστή…
Το τουρλού όμως για να αποκτήσει τη γεύση τη θεϊκή, αυτό το μέλωμα και τη γλύκα τη ξεχωριστή, θέλει ταχτάρισμα, θέλει κανάκεμα, όπως έλεγε και η γιαγιά μου…
Γι αυτό, μετά το πρώτο στάδιο, αφού δηλαδή χοντροκόψετε τα λαχανικά, θα μαράνετε τα κομμάτια τους, περνώντας τα για λίγα λεπτά από το τηγάνι.
Βάλτε αρκετό ελαιόλαδο, και ξεκινήστε με τα κολοκυθάκια, στη συνέχεια περάστε τις πιπεριές και μετά τις μελιτζάνες.
Δεν χρειάζεται να τα αφήσετε πολύ. Τρία τέσσερα λεπτά είναι αρκετά για το καθένα.
Τις μελιτζάνες τις αφήνουμε για το τέλος γιατί απορροφούν πολύ λάδι.
Τα κρεμμύδια θα τα μαράνετε σε ξεχωριστό σκεύος με ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Χοντροκόψτε τα από βραδύς και βάλτε τα σε μπολ με κρύο νερό να καθίσουν ως το πρωί.
Αυτό είναι ένα από τα μυστικά της γιαγιάς μου που αφορά στο κρεμμύδι.
Έλεγε χαρακτηριστικά: “Άμα το κρεμμύδι μείνει στο νερό για ένα βράδυ, γίνεται ελαφρύ σαν μαρούλι…”
Γι αυτό και το στιφάδο της, ήταν εκτός από πεντανόστιμο και… πανάλαφρο, χωρίς τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειες…
Αφού μαράνετε τα λαχανικά, βάλτε τα σε ταψί προσθέστε το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι, περάστε τη ντομάτα από το τρίφτη ή το μούλτι και περιχύστε τα…
Προσθέστε το σκόρδο και τον μαϊντανό, αλατίστε και ανακατέψτε με προσοχή όλα τα υλικά…
Αυτό ήτανε το τουρλού είναι έτοιμο για το φούρνο! Δε θα προσθέσετε καθόλου νερό. Θα βγάλουν τα λαχανικά αρκεί να τα αφήσετε να σιγοψηθούν.
Επίσης το λάδι που έχουν απορροφήσει είναι αρκετό.
Μαγειρέψτε το τουρλού που φτιάξατε με την… καρδιά σας, για 60 λεπτά στους 200ο C σε προθερμασμένο φούρνο και απογειώστε με τη γεύση τους αγαπημένους σας..!
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη φίλες μου, ραντεβού στην επόμενη συνταγή και μη ξεχνάτε ότι όσο μακριά και να πάει ο νους, ποτέ δεν φθάνει εκεί που μπορεί να φθάσει η καρδιά!
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση