Θεϊκό Τουρλού (Μπριάμ) - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Θεϊκό Τουρλού (Μπριάμ)

Τη λέξη “τουρλού”, μας την άφησαν μαζί με άλλα πολλά… αμανάτι οι Τούρκοι. Ετυμολογείται από τη λέξη “Turlu” και σημαίνει, επιμειξία, ποικιλία, συνωστισμός, ανακατωσιά, αυτό που λέμε «μάλε-βράσε», «φύρδην μίγδην», «χαμός και πανικός».

Υπάρχει και η φράση «Βαλκανικό τουρλού», λόγω του γνωστού ανακατέματος των γλωσσών και των εθνοτήτων στη Βαλκανική.

Σημαίνει όμως και το γνωστό λαδερό φαγητό, αφού για το μαγείρεμα του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε «φύρδην μίγδην» και ατάκτως ερριμένα ότι λαχανικά έχουμε και δεν έχουμε στο καλάθι μας.

Αυτό το φαγητό είναι απλά υπέροχο.

Μπορεί να γίνει τέλεια γαρνιτούρα για το κρέας ή το ψάρι αλλά και μόνο του είναι απολαυστικό, είναι χορταστικό, είναι θρεπτικό, είναι πεντανόστιμο, είναι απλά …. θεϊκό!

Υλικά:

  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2  μεγάλες πατάτες
  • 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 2-3 πιπεριές
  • 1-2 καρότα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και  πιπέρι

Εκτέλεση:

Το τουρλού μπορείτε να το φτιάξετε με δύο τρόπους. Ο ένας δεν απαιτεί παραπάνω από δέκα λεπτά προετοιμασίας.

Απλά χοντροκόψετε όλα τα λαχανικά, βάλτε τα σε μια γάστρα, προσθέστε μια κούπα γεμάτη ελαιόλαδο, αλατοπιπερώσετε και αφήστε το φαγητό να σιγοψηθεί, χωρίς να προσθέσετε καθόλου νερό, αρκεί το μαγείρεμα να γίνει με την γάστρα κλειστή…

Θεϊκό Τουρλού (Μπριάμ) - 1
μελιτζάνες
Θεϊκό Τουρλού (Μπριάμ) - 2
κολοκυθάκια
Θεϊκό Τουρλού (Μπριάμ) - 4
πιπεριές

Το τουρλού όμως για να αποκτήσει τη γεύση τη θεϊκή, αυτό το μέλωμα και τη γλύκα τη ξεχωριστή, θέλει ταχτάρισμα, θέλει κανάκεμα, όπως έλεγε και η γιαγιά μου…

Γι αυτό, μετά το πρώτο στάδιο, αφού δηλαδή χοντροκόψετε τα λαχανικά, θα μαράνετε τα κομμάτια τους, περνώντας τα για λίγα λεπτά από το τηγάνι.

Βάλτε αρκετό ελαιόλαδο, και ξεκινήστε με τα κολοκυθάκια, στη συνέχεια περάστε τις πιπεριές και μετά τις μελιτζάνες.

Θεϊκό Τουρλού (Μπριάμ) - 3
Θεϊκό Τουρλού (Μπριάμ) - 5
Θεϊκό Τουρλού (Μπριάμ) - 6

Δεν χρειάζεται να τα αφήσετε πολύ. Τρία τέσσερα λεπτά είναι αρκετά για το καθένα.

Τις μελιτζάνες τις αφήνουμε για το τέλος γιατί απορροφούν πολύ λάδι.

Τα κρεμμύδια θα τα μαράνετε σε ξεχωριστό σκεύος με ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Χοντροκόψτε τα από βραδύς και βάλτε τα σε μπολ με κρύο νερό να καθίσουν ως το πρωί.

Αυτό είναι ένα από τα μυστικά της γιαγιάς μου που αφορά στο κρεμμύδι.

Έλεγε χαρακτηριστικά: “Άμα το κρεμμύδι μείνει στο νερό για ένα βράδυ, γίνεται ελαφρύ σαν μαρούλι…

Γι αυτό και το στιφάδο της, ήταν εκτός από πεντανόστιμο και… πανάλαφρο, χωρίς τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειες…

Θεϊκό Τουρλού (Μπριάμ) - 7
κρεμμύδι

Αφού μαράνετε τα λαχανικά, βάλτε τα σε ταψί προσθέστε το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι, περάστε τη ντομάτα από το τρίφτη ή το μούλτι και περιχύστε τα…

Θεϊκό Τουρλού (Μπριάμ) - 9
ντομάτα τριμμένη

Προσθέστε το σκόρδο και τον μαϊντανό, αλατίστε και ανακατέψτε με προσοχή όλα τα υλικά…

Θεϊκό Τουρλού (Μπριάμ) - 8
σκόρδο
Θεϊκό Τουρλού (Μπριάμ) - 10
μαϊντανός

Αυτό ήτανε το τουρλού είναι έτοιμο για το φούρνο! Δε θα προσθέσετε καθόλου νερό. Θα βγάλουν τα λαχανικά αρκεί να τα αφήσετε να σιγοψηθούν.

Επίσης το λάδι που έχουν απορροφήσει είναι αρκετό.

Μαγειρέψτε το τουρλού που φτιάξατε με την… καρδιά σας, για 60 λεπτά στους 200ο C σε προθερμασμένο φούρνο και απογειώστε με τη γεύση τους αγαπημένους σας..!

Θεϊκό Τουρλού (Μπριάμ) - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη φίλες μου, ραντεβού στην επόμενη συνταγή και μη ξεχνάτε ότι όσο μακριά και να πάει ο νους, ποτέ δεν φθάνει εκεί που μπορεί να φθάσει η καρδιά!

Σας φιλώ αυγή…


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

4,8
4,8 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 10 αξιολογήσεις)
Τέλεια90%
Πολύ καλή0%
Μέτρια10%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Δεν υπάρχει πιο τέλειο μπριαμ. Ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή.

Η συνταγή που περιγράφεται είναι το τουρλού! Πολλά λαχανικά ότι έχεις τα ανακατεύεις με σάλτσα και τα βάζεις στον φούρνο η στην κατσαρόλα! Το μπριαμ το γνήσιο γίνεται στον φούρνο και έχει μόνο καλοκυθακια πατάτες μαϊντανό άνηθο σκόρδο σπυρί μαυροπιπερο και φέτες ντομάτας όχι σάλτσα!! Σερβίρετε με λεμόνι 🍋 που είτε το βάζεις στο ταψί με το μαγείρεμα η στο τέλος στο πιάτο του ο καθένας όσο ξυνο το θέλει!!!

Απλή, ενημερωτική, σαφής και… νόστιμη!! Εύγε

τέλια!

Τέλειο μπράβο

Τέλεια!!

Πάρα πολύ καλή συνταγή,

Δεν μας λέτε τίποτα για τις πατάτας όμως , π.χ. τις μαρένουμε η όχι

Ευχαριστώ

Απάντηση από ηχωμαγειρέματα

Ναι, τις πατάτες μπορούμε να τις προτηγανίσουμε/σοτάρουμε όπως τα υπόλοιπα λαχανικά (πριν τις μελιτζάνες) ή να τις βράσουμε για λίγο…

τελεια

Υπέροχη συνταγή!

Καλο


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *