Αυτό το φαγάκι είναι ένα και ένα για νοικοκυρές απασχολημένες, για μαμάδες εργαζόμενες που δεν έχουν πολύ χρόνο να διαθέσουν στην κουζίνα αλλά θέλουν και να μη στερήσουν την οικογένεια από ένα υγιεινό και καλομαγειρεμένο γεύμα.

Ξέρω ότι πολύ συχνά η απάντηση στην ερώτηση «τι θέλετε να φάμε σήμερα;» είναι «μακαρόνια» γιατί τα ζυμαρικά εκτός του ότι αρέσουν στους περισσότερους είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση…

Αν λοιπόν έχετε μικρά παιδιά, τότε με αυτήν τη συνταγή θα κάνουν πάρτι στην κυριολεξία και αυτό σας το λέω εκ πείρας.
“Ψευτοπαστίτσιο” την έλεγα στα δικά μου παιδιά και σχεδόν κάθε φορά την έκανα και διαφορετική γιατί σηκώνει πολλές παραλλαγές.

Ετούτη εδώ η συνταγή ήταν από τις πρώτες που επιχείρησα να αντικαταστήσω τα βαριά υλικά με πιο ήπια, κι έτσι οι κρέμες γάλακτος έδωσαν τη θέση τους στο δροσερό και πιο υγιεινό γιαούρτι, και το βούτυρο και η μαργαρίνη αντικαταστάθηκαν με ελαιόλαδο!

Η χρήση του γιαουρτιού κάνει το φαγητό πιο ελαφρύ αλλά μην ξεγελιέστε. Όπως κάθε νοστιμιά έτσι και αυτή, τις θερμίδες της τις έχει.
Φυσικά μπορούν να περιοριστούν αν χρησιμοποιηθούν γιαούρτι και τυριά χαμηλών λιπαρών, αλλά εδώ σας δίνω τη συνταγή όπως την έφτιαχνα για τα παιδάκια μου…

Είναι μια συνταγή… χαμαιλέοντας γιατί προσαρμόζεται στα γούστα του καθενός.
Κάποια ή μερικά από τα παρακάτω μπορείτε να τα προσθέσετε άφοβα: βρασμένο ή ψητό κοτόπουλο που έχει περισσέψει, κάποιο αλλαντικό της επιλογής σας, φουντίτσες μπρόκολου ή περίσσευμα από λαδερό αρακά ή ό,τι άλλο μπορεί να αρέσει στους δικούς μας.
Μερικές φορές και κάτι που δεν αρέσει πολύ και θέλετε να το…. κρύψετε (οι μαμάδες ξέρουν…).

Αυτή τη φορά εγώ έβαλα καπνιστή γαλοπούλα που είχε περισσέψει, κομμένη σε μικρές λωρίδες. Άλλες φορές έχω προσθέσει και κομματάκια ζαμπόν ή πάριζα.

Από όλα τα λαχανικά θεωρώ ότι ταιριάζει περισσότερο το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες που θα το ζεματίσετε για 3-5 λεπτά και θα τις προσθέσετε.
Αν μάλιστα έχετε και μερικά κομμένα ντοματάκια φρέσκα ή λιαστά, το πιάτο αναβαθμίζετε και οπτικά. Όταν το φτιάξω έτσι θα προσθέσω φωτογραφίες για να έχετε μια εικόνα…

Αν σας αρέσουν τα ζυμαρικά δείτε τις συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα με ζυμαρικα!

Τι θα χρειαστείτε:
- 500 γρ. ζυμαρικά κοινά η ολικής άλεσης, «πένες», βίδες, φαρφάλες, παστίτσιου, ό,τι έχετε τέλος πάντων…
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1 κούπα τριμμένα κίτρινα τυριά. Εγώ βάζω ανακατεμένα όσα έχουν περισσέψει στο ψυγείο, κυρίως γραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα.
- 1 κούπα τρίμματα φέτας
Για την κρέμα γιαουρτιού:
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι
- 2 αυγά
- 1 κούπα γάλα
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές κορν-φλάουρ ή αλεύρι
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι ή λιγότερο αν τα τυριά είναι αλμυρά
- ½ κουταλάκι ή όσο μας αρέσει τριμμένο μοσχοκάρυδο ή μαυροπίπερο
Πώς θα το φτιάξετε:
Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ξεκινήστε με την ετοιμασία της κρέμας.
Στο μούλτι χτυπήστε το γάλα με τα αυγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το κορν-φλάουρ και το μοσχοκάρυδο.
Αν δεν έχετε μούλτι αυτή τη δουλειά μπορείτε να την κάνετε και με το σύρμα της κουζίνας ή με ένα πιρούνι σε ένα βαθύ μπολ…





Προσθέστε και το γιαούρτι και ανακατέψτε ώστε να προκύψει ένα ομοιογενές μίγμα.


Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που προτείνει ο παρασκευαστής και υπάρχουν επάνω στο πακέτο.
Σουρώστε τα και αδειάστε τα σε πυρέξ ή σε άλλο σκεύος που σας βολεύει…

Προσθέστε στα ζυμαρικά το βούτυρο το μισό κίτρινο τυρί, τη μισή φέτα και ότι άλλο από τα προαιρετικά υλικά που αναφέραμε πιο πάνω θέλετε και το 1/3 περίπου (υπολογίστε με το μάτι) από την κρέμα γιαουρτιού…






Ανακατέψτε καλά και στρώστε την επιφάνεια να ισιώσει.
Πασπαλίστε από πάνω με το υπόλοιπο κίτρινο τυρί και τη φέτα.
Περιχύστε με την κρέμα γιαουρτιού, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για μισή ώρα το φαγητό όπως είναι σκεπασμένο…





Μετά το μισάωρο, ξεσκεπάστε και αφήστε να πάρει μια κρούστα, να ροδοκοκκινίσει όσο σας αρέσει.



Βγάλτε το φαγητό από το φούρνο, αφήστε να μείνει για λίγο εκτός, να… ξεθυμάνει και σερβίρετε.


Είναι ωραίο ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι εξίσου καλό…

Παλαιότερα έφτιαχνα αυτό το φαγητό αποβραδίς, το έβαζα στο ψυγείο και το έψηνα το πρωί, πριν φύγω για τη δουλειά. Το μεσημέρι ήταν μια χαρά σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και μην ξεχνάτε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Μετά το «αγαπώ», το «βοηθώ» είναι το πιο ωραίο ρήμα στον κόσμο …»
Σας φιλώ, αυγή.
Η συνταγή για τα ζυμαρικά με κρέμα γιαουρτιού είναι εμπνευσμένη από το cretangastronomy.gr
Αφήστε μια απάντηση