Σαλάτα με χειροποίητη μαγιονέζα της Έλενας

Γιορτινή σαλάτα με χειροποίητη μαγιονέζα της Έλενας

Τη ρουμάνικη αυτή συνταγή, μαγείρεψε για εμάς η Έλενα Ζήσου, Ελληνίδα ομογενής στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας. Το κείμενο που ακολουθεί είναι γραμμένο από την Έλενα ενώ το βίντεο δημιούργημα επίσης της Έλενας. Ελπίζουμε να σας αρέσει.

Αυτή είναι μία από τις συνταγές που έφτιαχνε η μητέρα μου για τις γιορτές, πιο συγκεκριμένα για τα Χριστούγεννα και για την Πρωτοχρονιά. Αυτό το πιάτο δεν έλειπε από το Χριστουγεννιάτικο μας τραπέζι, ούτε από το πρωτοχρονιάτικο, μαζί με άλλες λιχουδιές.

Τα χρόνια πέρασαν, εγώ μεγάλωσα αλλά η παράδοση συνεχίζει να υπάρχει στο σπίτι μας, και τώρα ήρθε η στιγμή να ετοιμάσω εγώ τη συνταγή της μητέρας. Τη μητέρα την έχω δίπλα μου και πάντα με συμβουλεύει. Είναι πολύ προσεκτική μην τυχόν ξεχάσω κάποιο συστατικό. 

Σήμερα θα ετοιμάσουμε μαζί μία πολύ ωραία σαλάτα με χειροποίητη μαγιονέζα, μία πολύ νόστιμη συνταγή.

Για τη συνταγή αυτή χρειαζόμαστε τα εξής υλικά:

  • 4-5 πατάτες
  • 2-3 καρότα
  • 2 παστινάκια (ή αλλιώς το λευκό καρότο)
  • 1 μέτριο σέλινο (ή 1 μικρό σέλινο)
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 3 βραστά αβγά που να είναι σφιχτά
  • 4 ωμά αβγά
  • χοιρινό κρέας (150 γραμμάρια)
  • Σπιτικά τουρσιά διάφορα
  • ηλιέλαιο για τη σπιτική μαγιονέζα
  • 2-3 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα
  • χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

Το πρώτο βήμα είναι να ξεφλουδίσουμε και μετά να πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά. Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και προσθέτουμε και μία πρέζα αλάτι. Στη συνέχεια, βράζουμε τα λαχανικά μαζί με το χοιρινό κρέας για περισσότερη γεύση.

Μετά τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη για περίπου 15 λεπτά για να κρυώσουν αλλά όχι εντελώς.

Ύστερα ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, το κρέας και τα τουρσιά και τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μπολ.

Αφήνουμε για λίγο στην άκρη τα λαχανικά και το κρέας και εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη μαγιονέζα.

 Για να φτιάξουμε τη μαγιονέζα βράζουμε τα τρία αβγά σφιχτά και έπειτα τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και ύστερα με πολλή προσοχή βγάζουμε τους κρόκους.

Σε ένα μπολ τρίβουμε τους κρόκους (από τα βραστά αυγά) στην ψιλή μεριά του τρίφτη και ψιλοκόβουμε το βρασμένο ασπράδι αβγού και το προσθέτουμε στο μπολ στο οποίο έχουμε ήδη τα υπόλοιπα υλικά.  

Μετά παίρνουμε τα ωμά αβγά και στη συνέχεια χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάζουμε τους κρόκους από τα ωμά αβγά μαζί με τους άλλους κρόκους που έχουμε τρίψει και προσθέτουμε  λίγο αλάτι.

Σε μικρές ποσότητες προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και το ηλιέλαιο σιγά-σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά του μείγματος.

Το ωμό ασπράδι δεν το χρησιμοποιούμε καθόλου στη συνταγή μας.

Όταν η μαγιονέζα είναι έτοιμη προσθέτουμε 2-3 κουταλιές μαγιονέζας ανάλογα με τα γούστα μας στο μπολ στο οποίο έχουμε ήδη βάλει τα λαχανικά, το κρέας και τα τουρσιά.

Βάζουμε τη σαλάτα μας σε μία πιατέλα και πριν σερβίρουμε διακοσμούμε το πιάτο μας με ελιές και τουρσιά.

Καλή μας όρεξη! Καλή Πρωτοχρονιά!


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

0,0
0,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 0 αξιολογήσεις)
Τέλεια0%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Δεν υπάρχουν ακόμα βαθμολογίες. Γίνε ο/η πρώτος/η που θα βαθμολογήσει…


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *