Την έκφραση «είναι μαϊντανός», σίγουρα την έχετε ακούσει φίλες μου. Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον που μπλέκεται παντού και πηγαίνει με όλα!
Ο μαϊντανός δεν επιλέχθηκε τυχαία στο συγκεκριμένο σχήμα λόγου, αφού δε λείπει από κανένα σπίτι και μπαίνει σχεδόν παντού, γιατί σε αντίθεση με άλλα μυρωδικά δεν είναι… ζόρικος, δένει με όλα τα υλικά και δίνει ένταση και ιδιαίτερη γεύση σε όλα τα φαγητά…
Το άρωμα και η γεύση του διατηρούνται αν τον προσθέσουμε λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ωμός σε σαλάτες αλλά και σε πολλά πιάτα βελτιώνοντας την αισθητική τους και δίνοντας άρωμα και χρώμα.
Ο μαϊντανός είναι ένα πολύτιμο μυρωδικό γιατί, εκτός του ότι νοστιμίζει, είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β και C. Θα βρούμε τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης C στο μαϊντανό απ’ ότι στο πορτοκάλι.

Περιέχει επίσης περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Η αυξημένη περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου περισσότερο από άλλες πηγές.
Άτομα με αναιμία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα τους αν φροντίζουν να προσθέτουν άφθονο μαϊντανό στα φαγητά και τις σαλάτες…
Ο μαϊντανός, χάρη στο κάλιο που περιέχει, είναι πρώτης τάξεως διουρητικό, πράγμα ωφέλιμο για τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, ενώ ανακουφίζει από το πρήξιμο των ποδιών που οφείλεται στην κατακράτηση υγρών και στην καταπολέμηση της υπέρτασης.
Είναι επίσης εξαίρετο χωνευτικό, χάρη στο αιθέριο έλαιο myristicin το οποίο περιέχει…

Η πρώτη αναφορά σε γραπτά κείμενα περιλαμβάνεται στην Οδύσσεια με τα Ομηρικά έπη. Εκεί, το φυτό του μαϊντανού εμφανίζεται στους λειμώνες της νύμφης Καλυψούς στη νήσο Ωγυγία. “.. Λειμώνες ίου ήδε σελινίου θήλεον…“.
Οι αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν στη στέψη των αθλητών, αλλά επιπλέον, τον πίστευαν ως ένα σύμβολο θανάτου. Το φυτό περιέχει πολλές αμφεταμίνες (amphetamine), ουσίες δηλαδή, που προκαλούν ψυχολογική και σωματική έξαρση.
Οι Ρωμαίοι μονομάχοι, γι αυτόν το λόγο, ντοπάρονταν πίνοντας αφέψημα μαϊντανού πριν βγουν να αγωνιστούν στην αρένα. Στην αρχαία Ρώμη, γενικώς όχι μόνο τον μασούσαν και τον έπιναν αλλά και τον φορούσαν στο κεφάλι τους σαν στεφάνι, για να απορροφά τις αναθυμιάσεις του αλκοόλ.
Όπως όλα τα μυρωδικά, καλό είναι να καταναλώνεται φρέσκος και να μη μαγειρεύεται πολύ ώστε να διατηρεί τις ιδιότητες τους.
Στο εμπόριο, βέβαια, θα τον βρούμε εύκολα και αποξηραμένο, οπότε μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και για να φτιάξουμε αφεψήματα.
Πρέπει όμως να έχετε υπ’ όψιν σας ότι η βιταμίνη C καταστρέφεται με τη διαδικασία της ξήρανσης, όμως τα υπόλοιπα συστατικά παραμένουν και ο μαϊντανός εξακολουθεί να είναι πολύτιμος και σε αυτήν τη μορφή…

Αν θέλετε, όμως να έχετε φρέσκο μαϊντανό όλο το χειμώνα σα να τον έχετε μόλις κόψει, τότε… παστώστε τον όπως κάνει η ξαδέρφη μου η Στεριανή που φαίνεται στις φωτό.
Τη μέθοδο την διδάχτηκε από τη γειτόνισσά της την κ. Μαρίκα (συγχωρεμένη πιά) η οποία, όταν επαναπατρίστηκε από την Ουκρανία, την έφερε μαζί με άλλα στοιχεία της εκεί μαγειρικής κουλτούρας.
Η Στεριανή έχει μαγειρέψει για μας και την πισπιλίτα, την νόστιμη καλαμποκόπιτα.
Μαζέψτε λοιπόν μπόλικο φρέσκο μαϊντανό, τώρα που ο καιρός ακόμα κρατάει και ξεκινάμε…
Τι θα χρειαστείτε:
- Μπόλικος μαϊντανός (τρία μεγάλα ματσάκια)
- Αλάτι χοντρό
- Τρία καρότα
- Τρεις πιπεριές
Πώς θα το φτιάξετε:
Πλύνετε τον μαϊντανό πολύ καλά και στεγνώστε τον σε χαρτί κουζίνας ή αφήστε τον από βραδύς πάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσει με την ησυχία του.
Ψιλοκόψτε τον.
Πλύντε και ψιλοκόψτε τις πιπεριές. Πλύντε πολύ καλά τα καρότα και περάστε τα από τη χοντρή μεριά του τρίφτη…

Ρίξτε όλα τα υλικά μέσα σε μια βαθιά λεκάνη…

Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε καλά.


Πάρτε στη χούφτα σας αρκετή ποσότητα από το μίγμα και βάλτε το σε καθαρό γυάλινο βάζο πιέζοντας όσο περισσότερο μπορείτε…

Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσει το βάζο…

Αν δεν σας αρέσει το καρότο και η πιπεριά, προσθέστε οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό θέλετε, άνηθο, σέλινο κλπ. και παστώστε τον μαϊντανό με τον ίδιο τρόπο.
Η ποσότητα των υλικών που σας δίνω είναι για ένα βάζο του ενός λίτρου.
Αφού γεμίσετε το βάζο, ρίξτε από πάνω μια κουταλιά της σούπας αλάτι και σφραγίστε το..

Ανοίξτε το κάθε φορά που θέλετε να προσθέσετε μια ποσότητα από αυτό το μίγμα στο φαγητό σας και ξανακλείστε το.
Ταιριάζει σε όλα τα φαγητά και τις σούπες.
Είναι περιττό να σας θυμίσω ότι δε χρειάζεται να βάλετε αλάτι στο φαγητό, αν προηγουμένως δε το δοκιμάσετε.
Ο παστωμένος μαϊντανός διατηρείται για πολλούς μήνες φρέσκος, με τα χρώματα λαμπερά…

Καλή επιτυχία φίλες μου, φτιάξτε αυτή τη συνταγή και υιοθετήστε την σαν μια νέα γνώση, γιατί όπως έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Τη γνώση και τη σοφία την αποκτούμε χάρη στην επαφή με τα πράγματα!».
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση