Ευχαριστούμε την Έλενα Ιούνια Ζήσου, Ελληνίδα ομογενή στη Κωνστάντζα της Ρουμανίας που βιντεοσκόπησε & παρουσίασε τη συνταγή. 🙂
Σήμερα θα ετοιμάσουμε μαζί μια πολύ ωραία και νόστιμη συνταγή.
Πρόκειται για μια παραδοσιακή, ρουμάνικη συνταγή την οποία φτιάχνουμε πάντα για το Πάσχα. Μια συνταγή που δεν πρέπει να λείπει από το πασχαλινό μας τραπέζι, μαζί με άλλες λιχουδιές φυσικά…
Για τη συνταγή αυτή χρειαζόμαστε τα εξής υλικά:
- 6-7 ωμά αβγά
- έντερα (1-2 εντεριές από αρνί ή κατσίκι)
- εντόσθια (τα εσωτερικά όργανα του αρνιού, καρδιά, συκώτι, πνεύμονες, καρδιά, γλώσσα, σπλήνα)
- λίγο αρνίσιο κρέας (προαιρετικά)
- 1 μπόλια (σκέπη) αρνίσια ή κατσικίσια
- 4 (ματσάκια) φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι σκόρδο φρέσκο πράσινο
- 1 ματσάκι μαϊντανό,
- 1 ματσάκι άνηθο
- αλάτι και πιπέρι για τη γεύση
- λίγο λάδι
Εκτέλεση:
Πρώτα αφαιρούμε από το αρνί τα εντόσθια (το συκώτι, τη σπλήνα, τους πνεύμονες, τα έντερα, τη μπόλια) και τα πλένουμε όλα πολύ καλά.
Βάζουμε στο ψυγείο τη μπόλια σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Το ίδιο θα κάνουμε και με τα έντερα, τα οποία επίσης θα βάλουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και από πάνω ρίχνουμε και λίγο ξερό κρεμμύδι το οποίο το κόβουμε σε κάθετες φέτες.
Στη συνέχεια παίρνουμε μία βαθιά κατσαρόλα και βράζουμε με λίγο αλάτι τα εντόσθια τα οποία τα έχουμε κόψει σε κομμάτια. Επίσης μαζί μπορούμε να βράσουμε και λίγο αρνίσιο κρέας αν θέλουμε.
Σε άλλη κατσαρόλα, βράζουμε και τα έντερα χωρίς να προσθέσουμε όμως αλάτι. Τα έντερα τα βράζουμε χωριστά επειδή βγάζουν πολύ αφρό.
Αφού βράσουν, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη για να κρυώσουν. Μετά τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ.
Στη συνέχεια πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα χόρτα, δηλαδή τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τον άνηθο και τα ψιλοκόβουμε και στο τέλος τα προσθέτουμε στο μπολ στο οποίο βρίσκονται ήδη τα εντόσθια.
Έπειτα προσθέτουμε τα ωμά αβγά, λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι για τη γεύση και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά του μίγματος.
Μετά παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με λάδι και στη συνέχεια απλώνουμε τη μπόλια έτσι ώστε να καλύψουμε όλο το ταψί.
Στο τέλος τοποθετούμε όλο το μίγμα στο ταψί, το καλύπτουμε με τη μπόλια που προεξέχει στο ταψί και ρίχνουμε και λίγο λάδι από πάνω.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά, περίπου 20-30 λεπτά. Βάζουμε το Drob μας σε μία πιατέλα και σερβίρουμε με κόκκινα αβγά..!
Σας ευχόμαστε, καλή σας όρεξη και Καλή Ανάσταση!
Αφήστε μια απάντηση