Αυτή η πρωτότυπη γλυκιά πίτα είναι μια νηστίσιμη γευστική δημιουργία που την πρωτόφαγα φτιαγμένη από τα χεράκια της Αγγελικής.
Είναι μια πίτα με ξεχωριστή νοστιμιά, ευωδία και «ταπεινά» υλικά που θα διανθίσει την διατροφή σας την περίοδο των νηστειών και θα σας ενδυναμώσει…
Γίνεται εύκολα, γρήγορα και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες μιας και γίνεται με έτοιμο φύλλο.
Με την Αγγελική γνωριστήκαμε σχετικά πρόσφατα αλλά είχα την τύχη να απολαύσω την μαγειρική της δεινότητα στην γιορτή των κτηνοτρόφων στην ορεινή Αετομηλίτσα Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 940 μ..
Η Αγγελική είναι Βλάχα με καταγωγή από την Σαμαρίνα οπότε καταλαβαίνετε… δεν σας λέω περισσότερα.
Την έφτιαξα με τις δικές της οδηγίες και το αποτέλεσμα ομολογώ πως ήταν υπέροχο. Αυτό άλλωστε το επιβεβαιώνουν και οι φωτογραφίες που ακολουθούν.
Αν δεν σας αρκεί η οπτική εμπειρία και θέλετε κάτι παραπάνω δοκιμάστε να την φτιάξετε. Θα αποζημειωθείτε στο ακέραιο για το κόπο σας που, έτσι και αλλιώς δεν θα είναι και μεγάλος.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- Σπορέλαιο ή μαργαρίνη για το ράντισμα
Για τη γέμιση ρυζιού:
- 1 φλυτζ. τσαγ. ρύζι καρολίνα
- 2½ φλυτζ. τσαγ. νερό
- Λίγο αλατάκι
- 5-6 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική (ή ένα φλυτζ. τσαγ.)
- 1 φλυτζ. καφέ σπορέλαιο
- 2 βανίλιες
- Φλούδα από λεμόνι
Για τη γέμιση καρυδιού:
- 250 γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
- 1 κουτ. σουπ. κανέλα
- 1 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 βανίλιες
Πώς θα τη φτιάξετε:
Αφήστε το πακέτο με τα φύλλα σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσει. Θέλει περίπου ένα δίωρο. Το κάθε πακέτο περιέχει δώδεκα φύλλα…
Βάλτε το νερό σε κατσαρόλα με λίγο αλάτι.
Αλείψτε ένα ταψί με σπορέλαιο.
Μόλις πάρει βράση το νερό ρίξτε το ρύζι και τη φλούδα λεμονιού.
Αφού το ρύζι πιει όλο το νερό, σβήστε τη φωτιά, ρίξτε το ένα φλυτζανάκι σπορέλαιο…
…τις 5-6 κουταλιές (ή ένα φλυτζάνι του τσαγιού) ζάχαρη…
…τις βανίλιες, ανακατέψτε και σκεπάστε την κατσαρόλα με μια πετσέτα.
Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα καρύδια, τη ζάχαρη με την κανέλα και τις βανίλιες.
Ξεχωρίστε αρχικά τρία από τα φύλλα κρούστας…
Απλώστε στον πάγκο εργασίας ένα φύλλο με τη στενή πλευρά προς το μέρος σας και ραντίστε το με σπορέλαιο.
Απλώστε από πάνω ένα άλλο φύλλο και ραντίστε το και αυτό.
Απλώστε και το τρίτο πάνω από το δεύτερο και ραντίστε.
Στην στενή πλευρά το φύλλου αφήστε 4 περίπου εκατοστα από τις άκρες και απλώστε κατά μήκος το 1/3 της ποσότητας του ρυζιού.
Διπλώστε δεξιά και αριστερά τα φύλλα για να μην ξεχειλίσει το ρύζι ή κάντε το αφού ρίξετε τη γέμιση καρυδιού (δείτε παρακάτω).
Αφήστε λίγη απόσταση και σκορπίστε σε όλη την επιφάνεια το 1/3 από την ποσότητα του μίγματος καρυδιών, κανέλας και ζάχαρης.
Φέρτε το φύλλο πάνω από το ρύζι και καλύψτε το.
Συνεχίστε διπλώνοντας το φύλλο σε ρολό.
Χαράξτε το ρολό βαθιά σε κομμάτια.
Βάλτε το ρολό στο ταψί και ραντίστε το με σπορέλαιο ή ραντίστε όλα μαζί τα ρολά πριν τα βάλετε στο φούρνο.
Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα. Με ένα πακέτο φύλλα θα φτιάξετε τέσσερα ρολά.
Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 35-40 λεπτά.
Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε την πίτα να χλιαρώσει χωρίς να τη σκεπάσετε, ώστε τα φύλλα να είναι ροδοψημένα και τραγανά.
Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη (προαιρετικά), σερβίρετε και απολαύστε αυτήν την μοναδική μυρωδάτη τραγανή ρυζόπιτα…!
Και μια συμβουλή:
Αν φτιάξετε αυτήν την υπέροχη ρυζόπιτα σε περίοδο κατά την οποία δεν νηστεύετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαργαρίνη ή το σπορέλαιο με φρέσκο βούτυρο. Την έφτιαξα και έτσι και σας το βεβαιώνω, είναι μπουκιά και συγχώριο.
Αν προτιμάτε την ρυζόπιτα πιο γλυκιά αυξήστε την ποσότητα της ζάχαρης στο ρύζι και τα καρύδια, ή μειώστε την αν σας φαίνεται πολύ γλυκια…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς αυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να θυμάστε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση