Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής - 69 - ηχωμαγειρέματα

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής!

Αυτή η πρωτότυπη γλυκιά πίτα είναι μια νηστίσιμη γευστική δημιουργία που την πρωτόφαγα φτιαγμένη από τα χεράκια της Αγγελικής.

Είναι μια πίτα με ξεχωριστή νοστιμιά, ευωδία και «ταπεινά» υλικά που θα διανθίσει την διατροφή σας την περίοδο των νηστειών και θα σας ενδυναμώσει…

Γίνεται εύκολα, γρήγορα και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες μιας και γίνεται με έτοιμο φύλλο.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 6

Με την Αγγελική γνωριστήκαμε σχετικά πρόσφατα αλλά είχα την τύχη να απολαύσω την μαγειρική της δεινότητα στην γιορτή των κτηνοτρόφων στην ορεινή Αετομηλίτσα Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 940 μ..

Η Αγγελική είναι Βλάχα με καταγωγή από την Σαμαρίνα οπότε καταλαβαίνετε… δεν σας λέω περισσότερα.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 63

Την έφτιαξα με τις δικές της οδηγίες και το αποτέλεσμα ομολογώ πως ήταν υπέροχο. Αυτό άλλωστε το επιβεβαιώνουν και οι φωτογραφίες που ακολουθούν.

Αν δεν σας αρκεί η οπτική εμπειρία και θέλετε κάτι παραπάνω δοκιμάστε να την φτιάξετε. Θα αποζημειωθείτε στο ακέραιο για το κόπο σας που, έτσι και αλλιώς δεν θα είναι και μεγάλος.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 71

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 51Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • Σπορέλαιο ή μαργαρίνη για το ράντισμα

Για τη γέμιση ρυζιού:

  • 1 φλυτζ. τσαγ. ρύζι καρολίνα
  • 2½ φλυτζ. τσαγ. νερό
  • Λίγο αλατάκι
  • 5-6 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική (ή ένα φλυτζ. τσαγ.)
  • 1 φλυτζ. καφέ σπορέλαιο
  • 2 βανίλιες
  • Φλούδα από λεμόνι
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 53

Για τη γέμιση καρυδιού:

  • 250 γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
  • 1 κουτ. σουπ. κανέλα
  • 1 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 βανίλιες

Πώς θα τη φτιάξετε:

Αφήστε το πακέτο με τα φύλλα σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσει. Θέλει περίπου ένα δίωρο. Το κάθε πακέτο περιέχει δώδεκα φύλλα…

Βάλτε το νερό σε κατσαρόλα με λίγο αλάτι.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 4
νερό
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 5
αλάτι

Αλείψτε ένα ταψί με σπορέλαιο.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 40

Μόλις πάρει βράση το νερό ρίξτε το ρύζι και τη φλούδα λεμονιού.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 1
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 9
ρύζι
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 11
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 12
φλούδα λεμονιού
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 14

Αφού το ρύζι πιει όλο το νερό, σβήστε τη φωτιά, ρίξτε το ένα φλυτζανάκι σπορέλαιο

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 15
σπορέλαιο

…τις 5-6 κουταλιές (ή ένα φλυτζάνι του τσαγιού) ζάχαρη

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 16
ζάχαρη

…τις βανίλιες, ανακατέψτε και σκεπάστε την κατσαρόλα με μια πετσέτα.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 17
βανίλιες

Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα καρύδια, τη ζάχαρη με την κανέλα και τις βανίλιες.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 18
καρύδια
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 19
ζάχαρη
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 20
βανίλιες
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 21
κανέλα
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 23

Ξεχωρίστε αρχικά τρία από τα φύλλα κρούστας…

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 24
φύλλα κρούστας

Απλώστε στον πάγκο εργασίας ένα φύλλο με τη στενή πλευρά προς το μέρος σας και ραντίστε το με σπορέλαιο.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 25
σπορέλαιο
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 27

Απλώστε από πάνω ένα άλλο φύλλο και ραντίστε το και αυτό.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 28
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 29

Απλώστε και το τρίτο πάνω από το δεύτερο και ραντίστε.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 30

Στην στενή πλευρά το φύλλου αφήστε 4 περίπου εκατοστα από τις άκρες και απλώστε κατά μήκος το 1/3 της ποσότητας του ρυζιού.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 31

Διπλώστε δεξιά και αριστερά τα φύλλα για να μην ξεχειλίσει το ρύζι ή κάντε το αφού ρίξετε τη γέμιση καρυδιού (δείτε παρακάτω).

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 33
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 34

Αφήστε λίγη απόσταση και σκορπίστε σε όλη την επιφάνεια το 1/3 από την ποσότητα του μίγματος καρυδιών, κανέλας και ζάχαρης.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 54
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 44

Φέρτε το φύλλο πάνω από το ρύζι και καλύψτε το.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 35
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 38

Συνεχίστε διπλώνοντας το φύλλο σε ρολό.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 39
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 55

Χαράξτε το ρολό βαθιά σε κομμάτια.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 52

Βάλτε το ρολό στο ταψί και ραντίστε το με σπορέλαιο ή ραντίστε όλα μαζί τα ρολά πριν τα βάλετε στο φούρνο.

Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα. Με ένα πακέτο φύλλα θα φτιάξετε τέσσερα ρολά.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 57
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 59
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 60

Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 35-40 λεπτά.

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 61

Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε την πίτα να χλιαρώσει χωρίς να τη σκεπάσετε, ώστε τα φύλλα να είναι ροδοψημένα και τραγανά.

Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη (προαιρετικά), σερβίρετε και απολαύστε αυτήν την μοναδική μυρωδάτη τραγανή ρυζόπιτα…!

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 68
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 70

Και μια συμβουλή:

Αν φτιάξετε αυτήν την υπέροχη ρυζόπιτα σε περίοδο κατά την οποία δεν νηστεύετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαργαρίνη ή το σπορέλαιο με φρέσκο βούτυρο. Την έφτιαξα και έτσι και σας το βεβαιώνω, είναι μπουκιά και συγχώριο.

Αν προτιμάτε την ρυζόπιτα πιο γλυκιά αυξήστε την ποσότητα της ζάχαρης στο ρύζι και τα καρύδια, ή μειώστε την αν σας φαίνεται πολύ γλυκια…

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 64
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 65
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 66
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 67

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.

Να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς αυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να θυμάστε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε…»

Σας φιλώ αυγή.-


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

5,0
5,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 11 αξιολογήσεις)
Τέλεια100%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Φαίνεται πεντανοστημη.Θα της πηγαίνει και σταφιδα ίσως αρκει να μειωσουμε ζαχαρη.


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *