Η υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών καθιστά το ρόδι καλή πηγή θερμίδων και λιπαρών στοιχείων. Έχει οφέλη για την υγεία, την άσκηση, και πολλά άλλα.
Τα ρόδια, αυτά τα στρογγυλά, κόκκινα φρούτα είναι από τα πιο γνωστά χειμωνιάτικα φρούτα. Έχουν μια λευκή εσωτερική σάρκα που είναι γεμάτη σπόρους.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον χρωματιστό χυμό ρόδι και τα οφέλη του, αλλά τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό αυτό το φρούτο;
Ας εξετάσουμε τα 10 πιο βασικά και επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του ροδιού για την υγεία μας.
1. Τα ρόδια είναι γεμάτα με θρεπτικές ουσίες.
Οι θερμίδες και το λιπαρά στα φρούτα αυτά είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Η διατροφική αξία σε 1 ρόδι μεσαίου μεγέθους φαίνεται παρακάτω:
- θερμίδες ~234.
- Πρωτεΐνες 4,7 γραμμάρια.
- Λιπαρά 3,3 γραμμάρια.
- Υδατάνθράκες 52 γραμμάρια.
- Φυτικές ίνες 11,3 γραμμάρια.
- Το 32% της ημερήσιας ποσότητας σε Βιταμίνη C.
- Το 27% της ημερήσιας ποσότητας σε Φολικό οξύ.
- Το 8% της ημερήσιας ποσότητας σε Μαγνήσιο.
- Το 8% της ημερήσιας ποσότητας σε Φώσφορο.
- Το 13% της ημερήσιας ποσότητας σε Ποτάσσιο.
Οι διατροφικές πληροφορίες των σπόρων του ροδιού είναι διαφορετικές από αυτές του χυμού ρόδι, ο οποίος δεν παρέχει πολλές φυτικές ίνες ή βιταμίνες C ή D.
2. Τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Γνωρίζουμε ότι οι “ελεύθερες ρίζες” μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα του σώματός μας και οι αντιοξειδωτικές ενώσεις βοηθούν στην προστασία από αυτό. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να είναι επιβλαβείς και να συμβάλλουν σε χρόνιες ασθένειες.
Οι σπόροι ροδιού είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινολικές ενώσεις.
3. Μπορεί να βοηθήσει στις φλεγμονές των χρόνιων παθήσεων.
Οι χρόνιες φλεγμονές από παθήσεις της καρδιάς, τον καρκίνο, τον διαβήτη κλπ. ταλαιπωρούν πολύ κόσμο στις μέρες μας.
Τρώγοντας ρόδια μπορεί κάποιος να βοηθήσει στην πρόληψη/επούλωση των φλεγμονών αυτών.
Οι πουνικαλαγίνες που περιέχει το ρόδι έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Η έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού από το φρούτο μπορεί να μειώσει δραματικά τις επιπτώσεις των φλεγμονών.
4. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Υπάρχουν χημικές ενώσεις στο ρόδι που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Έρευνες έχουν διαπίστωσει ότι το ρόδι επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων, ειδικά στα πρώτα στάδια, του καρκίνου στο συκώτι.
Σύμφωνα με άλλες έρευνες, το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να είναι ευεργετικό για τον καρκίνο του προστάτη.
5. Μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την καρδιά και την καρδιακή λειτουργία.
Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ρόδια με τις χημικές ενώσεις που περιέχουν μπορεί να ωφελήσουν πολύ σημαντικά την καρδιά.
Σε μια μελέτη σε άτομα με καρδιακές παθήσεις, η κατανάλωση χυμού ροδιού μείωσε την ένταση του πόνου στο στήθος και ορισμένων άλλων συμπτωμάτων σχετικών με καρδιακές παθήσεις.
ΔΕΙΤΕ 2 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΛΙΚΕΡ ΡΟΔΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΣΤΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
6. Υποστηρίζει σημαντικά τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά αλλά και στην γενικότερη καλύτερη νεφρική λειτουργία.
Σε μια μελέτη που έγινε το έτος 2014 μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα ροδιού θα μπορούσε να αντιστρέψει ή να ακυρώσει εντελώς τον μηχανισμό σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκέντρωση οξαλικών, ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο αίμα μπορεί να ρυθμιστεί με τη χρήση του εκχυλίσματος από το ρόδι. Τα στοιχεία αυτά είναι συστατικά των πετρών στα νεφρά.
7. Μπορεί να έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Είναι δεδομένο πλέον ότι οι χημικές ενώσεις του ροδιού μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών όπως μικρόβια, βακτήρια αλλά και ιοί.
Για παράδειγμα, το ρόδι μπορεί να προστατεύσει την υγεία του στόματος μειώνοντας την ανάπτυξη των μικροβίων που προκαλούν κακή αναπνοή και τερηδόνα.
8. Το ρόδι μπορεί να βελτιώσει την αντοχή του οργανισμού.
Οι πολυφαινόλες στον καρπό μπορεί να αυξήσουν την αντοχή κατά την άσκηση αλλά και γενικότερα.
Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα του ροδιού αύξησε τον χρόνο άσκησης/γυμναστικής μέχρι το σημείο εξάντλησης.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα διατροφής με βάση το ρόδι μπορεί να βελτιώσουν την αντοχή και την αποκατάσταση των μυών.
9. Κάνει καλό στον εγκέφαλο.
Τα ρόδια περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως οι ελλαγιταννίνες οι οποίες μπορούν να καταπολεμήσουν φλεγμονές στην περιοχή του κεφαλιού και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελλαγιταννίνες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και αυτήν του Πάρκινσον μειώνοντας τις οξειδώσεις και αυξάνοντας τον χρόνο ζωής των εγκεφαλικών κυττάρων.
Έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι ελλαγιταννίνες μπορούν να διευκολύνουν τον σχηματισμό της χημικής ουσίας “Ουρολιθίνη Α” στο έντερο που πιστεύεται ότι είναι σε θέση να μειώσει φλεγμονές στον εγκέφαλο και να καθυστερήσει την έναρξη νοητικών και ψυχιατρικών ασθενειών.
10. Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Η υγεία του εντερικού μικροβιώματος είναι ένα βασικό μέρος της σωματικής υγείας.
Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα ευεργετικά εντερικά βακτήρια μπορούν να αυξηθούν με την κατανάλωση σπόρων ή χυμού ροδιού. Αυτό δείχνει ότι το ρόδι έχει προβιοτικά οφέλη.
Τα προβιοτικά βοηθούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας και ενισχύουν την καλή πέψη και τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Οι πλούσιοι σε φυτικές ίνες σπόροι του ρόδιου είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οφελούν το πεπτικό σύστημα.
ΔΕΙΤΕ 2 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΛΙΚΕΡ ΡΟΔΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΣΤΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Συχνές ερωτήσεις:
Ποια είναι τα οφέλη που έχει το ρόδι στη διατροφή;
Ο καρπός είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Έχουν συνδεθεί με οφέλη για την υγεία.
Οι σπόροι του ροδιού τρώγονται;
Οι σπόροι του ροδιού μπορούν να φαγωθούν ως σνακ και μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή πηγή βιταμινών.
Είναι το ρόδι το πιο υγιεινό φρούτο στον κόσμο;
Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να γίνει πιο υγιεινή με την προσθήκη του ροδιού. Όλα τα φρούτα έχουν ξεχωριστό σύνολο βιταμινών και φροντίστε να συνδυάζετε το ρόδι με άλλα φρέσκα φρούτα.
Ποιος δεν πρέπει να τρώει ρόδια;
Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τον καρπό, θεωρητικά. Αν πάσχετε από κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν χάνετε τίποτα να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν προσθέσετε το ρόδι στη διατροφή σας.
Τελικό συμπέρασμα για το ρόδι.
Ο καρπός είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά.
Είναι πιθανό ότι η κατανάλωση ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο, στην υποστήριξη της αντοχής κατά την άσκηση και στην απομάκρυνση και αντιμετώπιση επιβλαβών μικροοργανισμών.
Μολονότι η ανθρώπινη έρευνα σχετικά με μερικά από αυτά τα πιθανά οφέλη είναι ελλιπής, είναι ασφαλές να πούμε ότι το ρόδι είναι μια νόστιμη, υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας.
ΔΕΙΤΕ 2 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΛΙΚΕΡ ΡΟΔΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΣΤΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αφήστε μια απάντηση