γαλατόπιτα - λαπτόνια - 33

Φτιάξτε οποιαδήποτε πίτα με τον παραδοσιακό τρόπο!

Στα ηχωμαγειρέματα το ξέρετε… μας αρέσουν οι πίτες, είτε αλμυρές, είτε γλυκές, με χειροποίητο ή έτοιμο φύλλο η χωρίς φύλλο. Γενικά τις λατρεύουμε.

Ωστόσο, έχουμε αδυναμία σε εκείνες τις παρασοδιακές πίτες που φτιάχνανε με τα χεράκια τους από την αρχή μέχρι το τέλος οι παλιές νοικοκυρές.

Φτιάχνανε τη ζύμη και έπειτα άνοιγαν το φύλλο με τον πλάστη και με κάθε λογής γέμιση (τσουκνίδα, πράσο, σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι και άλλα χόρτα αλλά και κολοκύθι, τυρί κ.α.) δημιουργούσαν πραγματικά αριστουργήματα…

Έπειτα τις έψηναν στις “μασίνες” (σόμπες) ή στον ξυλόφουρνο και μοσχομύριζε όλη η γειτονιά!

"Πιπερόνια", η Βασιλόπιτα των Βλάχων - ηχωμαγειρέματα - 1
παραδοσιακή αλμυρή βασιλόπιτα

Εκείνος ο παραδοσιακός τρόπος με το χειροποίητο φύλλο λοιπόν είναι (κατά τη γνώμη μας) ο καλύτερος καθώς το αποτέλεσμα (δηλαδή η μυρωδιά, η υφή, η όψη και η γεύση της πίτας) ήταν αξεπέραστο.

γαλατόπιτα - λαπτόνια - 53
παραδοσιακή γαλατόπιτα

Σήμερα λίγοι έχουν ξυλόφουρνο ή σόμπα για να ψήσουν μια τέτοια πίτα. Αλλά την παραδοσιακή μέθοδο για να φτιάχνουμε εκείνες τις πίτες την έχουμε διατηρήσει. Ακόμα και αν τις ψήνουμε στην ηλεκτρική κουζίνα.

Με τη παραδοσιακή αυτή μέθοδο λοιπόν μπορείτε να φτιάξετε οποιαδήποτε πίτα θέλετε, αρκεί να μάθετε να ανοίγετε το φύλλο με τα χεράκια σας.

Εντάξει δεν είναι και ότι πιο εύκολο (αν δεν έχετε δοκιμάσει), αλλά με λίγη προσπάθεια και καλή θέληση η εμπειρία αποκτιέται (και το κυριώτερο, διατηρείται η παράδοση).

Αν αποκτήσετε λοιπόν εμπειρία στο άνοιγμα του φύλλου, μπορείτε να καυχιέστε ότι φτιάχνετε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα απλά προσαρμόζοντας τη γέμιση!

Ξεκινήστε ας πούμε με μια απλή τυρόπιτα ή κασερόπιτα ή πρασοτυρόπιτα κλπ. Αξίζει να πειραματιστείτε, ειλικρινά.

Πρασόπιτα Βλαχαρβανήτικη - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα
παραδοσιακή πρασόπιτα

Στα παρακάτω βίντεο σας παρουσιάζουμε τη συνταγή μας για το άνοιγμα του φύλλου και τη γέμιση την προσαρμόζετε εσείς. Επίσης μπορείτε να δείτε πως απλώνουμε το πάνω φύλλο της πίτας αλλά και πως φτιάχνουμε τον “κόθρο” και πως ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο από πάνω, πριν το ψήσιμο…

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να αφήσετε ένα σχόλιο. Αν δοκιμάσετε τη μέθοδο πείτε μας τις εντυπώσεις σας ή αφήστε μια βαθμολογία παρακάτω.

Είναι σημαντική για εμάς αυτή η αλληλεπίδραση με τον ιστότοπο.

Για περισσότερα βίντεο μπορείτε να δείτε τη σελίδα με τις βιντεο-συνταγές μας. Επίσης έχουμε και κανάλι Youtube ηχωμαγειρέματα όπου έχουμε δημοσιεύσει εκατοντάδες βίντεο. Μπορείτε να ε για να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο βίντεο.

Βίντεο 1 – Πως να φτιάξετε όποια παραδοσιακή πίτα θέλετε:


Βίντεο 2 – Το άπλωμα του πάνω φύλλου της πίτας:


Βίντεο 3 – Το βουτύρωμα της πίτας πριν το ψήσιμο:


Βίντεο 4 – Πως φτιάχνουμε τον κόθρο της πίτας:


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

0,0
0,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 0 αξιολογήσεις)
Τέλεια0%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Δεν υπάρχουν ακόμα βαθμολογίες. Γίνε ο/η πρώτος/η που θα βαθμολογήσει…


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *