ψωμοτύρι... γιορτινό - 66

Ψωμοτύρι… γιορτινό

Όταν ακούμε τη λέξη ψωμοτύρι είναι αλήθεια πως μας κατακλύζουν μνήμες από γεύσεις άλλων εποχών: Παιδικές ηλικίες, γειτονιές, παιχνίδι στις αλάνες, ψωμί από γωνία καρβελιού ψημένου σε ξυλόφουρνο στο ένα χέρι και στο άλλο ένα κομμάτι τυρί, πάντα κατσικίσιο για μένα, αφού αυτό είχαμε στο σπίτι μας.

Το έφτιαχνε η μαμά μου μονάχη της από το γάλα που έδιναν οι κατσίκες μας, εφτά όλες κι όλες.

Υπέροχη εφεύρεση το ψωμοτύρι! Ψωμί και τυρί! Αχτύπητο δίδυμο. Το τρως και το φχαριστιέσαι.

Γεύση ανεπανάληπτη που φτάνει μέχρι το μεδούλι σου. Όσες φορές και να το φας μέσα στην ημέρα, είτε μέσα στην εβδομάδα, σου δίνει πάντα την ίδια ευχαρίστηση.

Σε χορταίνει χωρίς να σε βαραίνει. Σου δίνει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις τη μέρα σου. Σε κάνει να νιώθεις καλά, μεταφέρεται εύκολα, δε λερώνει, τρώγεται γρήγορα και παντού, είναι ένα γεύμα φτηνό αλλά ταυτόχρονα και ένα γεύμα πλήρες.

Σου δίνει, εκτός από την ενέργεια, όση πρωτεΐνη χρειάζεσαι για να σε τονώσει και να σε δυναμώσει!

Από το ψωμοτύρι, θα πάρεις ασβέστιο, βιταμίνες Α και D, B1 και Β2, κάλιο και νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο και πολλά ακόμα στοιχεία με πολλαπλά οφέλη για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου.

Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Για όλα τα παραπάνω μάλλον, το έχει το τιμήσει και η λαϊκή σοφία: «Το έχεις ψωμοτύρι» λέμε για να τονίσουμε ότι κάτι μπορεί να το κάνει κανείς εύκολα και συχνά…

Βέβαια το ψωμοτύρι που σας προτείνω σήμερα δεν είναι η απλή εκδοχή του ψωμοτυριού που όλοι γνωρίζουμε.

Είναι ένα ψωμοτύρι γιορτινό, αφράτο, με υπέροχη γεύση και ακόμα πιο ωραία εμφάνιση.

Είναι ας πούμε ένα ψωμοτύρι που έχει βάλει τα καλά του, ένα έργο τέχνης φτιαγμένο με τα χεράκια σας που θα ταιριάζει σε ένα τραπέζι γιορτής και χαράς, αλλά και στο καθημερινό μια χαρά θα βολευτεί.

Να είστε σίγουρες ότι θα το τιμήσουν όλοι γιατί, πέστε μου, ποιος μπορεί να πει όχι στο ψωμοτύρι; Κανείς, μα κανείς…

Δείτε και τη συνταγή για αφράτο, τυρένιο χριστόψωμο.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 400 ml. γάλα
  • 100 ml. ελαιόλαδο
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκ. αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή (9 γρ.)
  • 120 γρ. φέτα
  • 1 γεμάτη κουτ. σουπ. βούτυρο μαλακό
  • Λίγο σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα
  • Λίγο βούτυρο μαλακό για το άλειμμα
  • 1 αυγό

Πώς θα το φτιάξετε:

Σε λεκανίτσα ρίξτε το γάλα χλιαρό, το ελαιόλαδο, τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατέψτε τα υλικά για λίγο με το σύρμα της κουζίνας.

Προσθέστε το αλεύρι και σιγά σιγά ζυμώστε και φτιάξτε μια ζύμη μαλακιά, ελαστική και αφράτη…

Δώστε στη ζύμη σας το σχήμα μπάλας.

Βάλτε τη στη λεκανίτσα και σκεπάστε τη με μεμβράνη.

Αφήστε τη να ξεκουραστεί για δύο ώρες περίπου ώσπου να φουσκώσει καλά-καλά.

Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.

Δώστε σε κάθε κομμάτι ζύμης σχήμα μπάλας και ανοίξτε κάθε μία μπάλα σε φύλλο…

Αλείψτε το ένα φύλλο με το βούτυρο και πασπαλίστε το με την τριμμένη φέτα.

Βάλτε από πάνω το δεύτερο φύλλο και στρώστε καλά τραβώντας λίγο τις άκρες για να εφαρμόσουν ακριβώς…

Πατήστε λίγο τις άκρες για να κολλήσουν.

Στο κέντρο βάλτε ένα στρογγυλό σκεύος και πατήστε το ελαφρώς, ν’ αφήσει το σημάδι του επάνω στη ζύμη.

Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή της ρόδας χωρίστε το φύλλο πρώτα σε τέσσερα μέρη.

Μετά σε οχτώ και στη συνέχεια σε δεκαέξι κομμάτια.

Πάρτε το πρώτο κομμάτι, βάλτε το επάνω στο δεύτερο και πατήστε το ελαφρώς.

Συνεχίστε βάζοντας το τρίτο κομμάτι πάνω στο τέταρτο, το πέμπτο πάνω στο έκτο, το έβδομο πάνω στο όγδοο.

Θα φτιάξετε έτσι έναν, ας πούμε ήλιο με οχτώ αχτίνες.

Πάρτε μια αχτίνα τραβήξτε την λίγο να μακρύνει, στριφογυρίστε την και τυλίξτε την σαν τριαντάφυλλο.

Τοποθετήστε το πρώτο τριαντάφυλλο, με προσοχή χωρίς να το κόψετε, επάνω ακριβώς από το στρογγυλό σημάδι που έχει αφήσει το σκεύος που βάλατε στο κέντρο των φύλλων.

Κάντε το ίδιο και με τις υπόλοιπες αχτίνες.

Τραβάτε λίγο τη ζύμη, τη στριφογυρίζετε, την τυλίγετε και φτιάχνετε τριαντάφυλλα τα οποία θα τα τοποθετήσετε πλάι και γύρω από το πρώτο που βάλατε στο κέντρο.

Θα φτιάξετε έτσι οχτώ τριαντάφυλλα. Ένα στο κέντρο και εφτά γύρω από αυτό…

Αλείψτε κάθε τριαντάφυλλο με λίγο μαλακό βούτυρο και λίγο χτυπημένο αυγό…

Πασπαλίστε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

Ψήστε τα τριανταφυλλοψωμοτύρια σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.

Είναι έτοιμα όταν φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν και μοσχομυρίσουν. Αυτά τα ψωμοτύρια είναι νόστιμα αφράτα και τρώγονται κρύα και ζεστά…

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.

Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «…η καλύτερη ευχή που μπορείς να δώσεις σε κάποιον είναι: εύχομαι να μπορέσεις να σταθείς με σοφία μπροστά στο αναπάντεχο, είτε καλό είναι αυτό, είτε κακό. Αν μπορέσεις να το κάνεις αυτό και το καλό και το κακό κάτι χρήσιμο θα σου αφήσουν…»

Με αγάπη, αυγή


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

4,5
4,5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 2 αξιολογήσεις)
Τέλεια50%
Πολύ καλή50%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Σουπερ

Εύκολο και πολύ λεπτομερή εκτέλεση !


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *