Ωραίο φαγάκι σας έχω σήμερα. Καλοκαιρινό, νόστιμο, γρήγορο, εύκολο: ψάρι (γριβάδι) πλακί στο φούρνο…!
Το ψάρι στο φούρνο, φίλες και φίλοι μου, γίνεται με πολλούς τρόπους, από τον πιο απλό μέχρι τον πιο σύνθετο. Αρκεί το ψάρι να είναι φρέσκο. Μέχρι και στη λαδόκολλα το τυλίγεις, πετάς εκεί πέρα κανά δυο μυρωδικά και έχεις γεύμα τέλειο.
Αλλά σήμερα δε θα μιλήσουμε για ότι κι ότι, θα μιλήσουμε για Πλακί με Π κεφαλαίο.
Το πλακί είναι εμβληματικό πιάτο της παραδοσιακής μας κουζίνας. Εκεί μέσα στη ζεστασιά του φούρνου ανακατεύονται αρμονικά η γεύση του ψαριού με τη γλύκα της μελωμένης ντομάτας, του λεπτοκομμένου κρεμμυδιού, του σκόρδου, των λαχανικών και των μυρωδικών και το αποτέλεσμα είναι ένα ψάρι θεϊκό που βουλιάζει μέσα σε μια πεντανόστιμη σάλτσα.
Μια σάλτσα όνειρο. Μια σάλτσα που σου μιλάει. Σου λέει να πιάσεις το ζεστό καρβέλι, να το σπάσεις με το χέρι σου και να αρχίσεις τις βούτες και τελειωμό να μην έχεις…!
Το μαγείρεμα του ψαριού στο φούρνο είναι ένας τρόπος «να φτουρήσει το ψάρι,» όπως έλεγε η γιαγιά Αθηνά που κατά την άποψή της «το ψάρι δεν είναι φαγητό είναι …φρούτο και δε σε χορταίνει».
Για να γίνει λοιπόν φαγητό που θα ταΐσει όλη την οικογένεια – και μιλάμε για μεγάλες οικογένειες – πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα υλικά, με φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά και καλό ελαιόλαδο, οπότε και μετατρέπεται σε ένα θεϊκό πιάτο με αξεπέραστη γεύση και επί πλέον χορταίνει.
Η προσοχή πρέπει να δοθεί στο ψήσιμο του ψαριού, που δεν πρέπει επ’ ουδενί να στεγνώσει.
Όλα τα ψάρια μαγειρεύονται στον φούρνο, μικρά και μεγάλα, αλλά τα αφρόψαρα, σαν τον κολιό, το σκουμπρί ή τη σαρδέλα, δίνουν άλλη γεύση στη σάλτσα εξαιτίας των λιπαρών τους.
Τέλος, το μεγάλο ψάρι κομμένο σε φέτες στο φούρνο είναι μια εύκολη, γρήγορη, γευστική και αξιοπρεπής λύση που σου λύνει τα χέρια…!
Εγώ έφτιαξα το πλακί με γριβάδι που το είχα κομμένο σε φέτες και φυλαγμένο στην κατάψυξη από τη γιορτή του Ευαγγελισμού.
Αυτήν την περίοδο – περίοδος αναπαραγωγής του γριβαδιού – απαγορεύεται το ψάρεμα οπότε και δεν μπορείς να το βρεις στα ψαράδικα.
Φτιάξτε το με ότι ψάρι βρείτε στην ψαραγορά. Το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 με 1½ κιλό ψάρι σε φέτες (πάχους 4-5 εκ.)
- 4 μεγάλες ντομάτες
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 2-3 καρότα μέτρια κομμένα σε ροδέλες
- 6 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
- ½ φλυτζ. τσαγ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ½ φλυτζ. τσαγ. λευκό κρασί
- Χυμός από ένα ζουμερό λεμόνι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ή ρίγανη
- 1 φλυτζ. τσαγ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Πώς θα το φτιάξετε:
Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Πλύνετε καλά και στεγνώστε το ψάρι με χαρτί κουζίνας.
Αλατίστε και στύψτε από πάνω ένα λεμόνι. Αν το μαγειρέψετε ολόκληρο, κάντε μια κάθετη χαρακιά σε κάθε μία πλευρά, στο πιο παχύ σημείο του…
Κόψτε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια και τα καρότα.
Πολτοποιήστε στο μούλτι τις τρεις από τις τέσσερις ντομάτες και την μία κόψτε την σε λεπτές φέτες.
Αναμίξτε τον πολτό ντομάτας με το σκόρδο το οποίο έχετε προηγουμένως κόψει σε φετάκια, με τον περισσότερο μαϊντανό, με 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, με τα δαφνόφυλλα σπασμένα, με το θυμάρι, το αλάτι και αρκετό πιπέρι…
Στρώστε στο σκεύος που θα μαγειρέψετε τα κρεμμύδια και τα καρότα και ραντίστε τα με λίγο από το ελαιόλαδο.
Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
Ακουμπήστε επάνω τα ψάρια και περιχύστε τα με το κρασί…
Ρίξτε πάνω από τα κομμάτια του ψαριού και γύρω-γύρω, το μίγμα της ντομάτας.
Πασπαλίστε όλη την επιφάνεια με τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Καλύψτε το ψάρι με τις φέτες ντομάτας και όσες περισσέψουν στρώστε τις ομοιόμορφα εδώ και εκεί.
Ραντίστε με ελαιόλαδο και βάλτε στο φούρνο να μαγειρευτεί και σε 45- 50 λεπτά…
…θα έχετε στο τραπέζι σας ένα φαγητό ονειρεμένο.
Αν του βάλετε δίπλα και καμιά τηγανητή πατατούλα δε σας λέω τίποτα. Αμαρτίααα!!!
Είναι εξίσου αμαρτωλό είτε ζεστό είτε κρύο. Αν χρειαστεί – που δεν – ελέγξτε ενδιάμεσα αν χρειάζεται υγρά…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή απόλαυση.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Τίποτα δεν δουλεύει αν δεν δουλέψουμε εμείς….»
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση