Αγαπημένα φρούτα, τα βερίκοκα φίλες μου. Δυο γεμάτους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο, έχουμε στη διάθεσή μας για να τα απολαύσουμε.
Πέρα από τη μεταξωτή πορτοκαλοκίτρινη σάρκα τους, το άρωμά και τη γλυκιά και ελαφρώς όξινη γεύση τους, τα βερίκοκα έχουν σοβαρή προσφορά από διατροφική άποψη: περιέχουν βιταμίνες Α, C και Β, το περίφημο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο και πάμπολλα άλλα καροτονοειδή (β–καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη).
Όλα αυτά τα συστατικά, εκτός από το όμορφο χρώμα του βερίκοκου, είναι υπεύθυνα και για τις σοβαρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του φρούτου, που προστατεύουν τα μάτια και την καρδιά και προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου…
Με σχετικά λίγες θερμίδες (51 θερμίδες τα 3 μέτρια βερίκοκα) και πολλές ίνες, κερδίζουν άνετα μια γερή θέση στο καλοκαιρινό διαιτολόγιο.
Να φανταστείτε ότι στην Κίνα, φτιάχνουν ένα φάρμακο από τον πυρήνα του βερίκοκου, παγκοσμίως γνωστό με την ονομασία «χρυσός του βερίκοκου». Είναι πανάκριβο και θεωρείται ελιξίριο μακροζωίας, νεότητας και ομορφιάς.
Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η πληροφορία. Εκείνο που μπορώ να βεβαιώσω με σιγουριά είναι πως το ζουμί από τα βρασμένα κουκούτσια του βερίκοκου είναι ένα και ένα για την ευκοίλια λόγω της πηκτίνης που περιέχουν, ότι το βερίκοκο είναι ισάξιο του συκωτιού ως προς την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και ότι ο φρέσκος χυμός των φύλλων της βερικοκιάς, θεραπεύει τις δερματικές παθήσεις και δρα ευεργετικά στην ψώρα, στο έκζεμα και στα ηλιακά εγκαύματα. (Αυτά όλα από τις περίφημο τετράδιο της σοφής γιαγιάς Αθηνάς)…
Μιας και έκαναν την εμφάνισή τους στις αγορές θα ήταν κρίμα να μην εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να φτιάξουμε ωραιότατη μαρμελάδα ή γλυκό, ή και γιατί όχι να τα αποξηράνουμε κιόλας για να τα απολαμβάνουμε σκέτα ή σε κομπόστα τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Αν σας αρέσουν οι σπιτικές μαρμελάδες δείτε και τις συνταγές για μαρμελάδα φράουλα ή για μαρμελάδα ροδάκινο ή και περισσότερες μαρμελάδες.
Επίσης δείτε τη συνταγή για λικέρ αμαρέτο από κουκούτσια βερίκοκου ή τη συνταγή για γλυκό κουταλιού βερίκοκο.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1½ κιλό μεγάλα βερίκοκα
- 1 κιλό ζάχαρη
- Χυμός από δύο λεμόνια
- 1-2 βανίλιες (προαιρετικά)
- Κανέλα (προαιρετικά)
Πώς θα τη φτιάξετε:
Διαλέξτε μερικά ώριμα και γερά βερίκοκα, χωρίς χτυπήματα και σημάδια και μερικά όχι και τόσο ώριμα και ξεκινάμε. Τα ώριμα δίνουν το άρωμα, τη γεύση και τα άγουρα την πηκτίνη.
Εάν κάνετε για πρώτη φορά αυτήν τη μαρμελάδα, ακολουθήστε με ευλάβεια τα βήματα γιατί θέλω να την πετύχετε.
Η πρώτη φορά είναι πάντα καθοριστική. Μετά θα πάρετε το κολάι και θα τη φτιάχνετε με κλειστά μάτια, έλεγε η γιαγιά Αθηνά. Άλλωστε δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε κανενός είδους δυσκολία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι υπομονή.
Πλύνετε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό τα βερίκοκα και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Μην τα πετάξετε γιατί θα φτιάξετε με αυτά ωραιότατο λικέρ αμαρέτο ή αφήστε τα να ξεραθούν.
Θα χρησιμοποιήσετε τον πυρήνα τους, για να αρωματίσετε με φυσικό τρόπο διάφορα παρασκευάσματα με άρωμα πικραμύγδαλο.
Η γιαγιά Αθηνά έσπαγε ένα κουκούτσι κάθε πρωί και έτρωγε τον κατάπικρο – είναι αλήθεια – πυρήνα. Είναι πρώτης τάξεως αντικαρκινικό και αντιοξειδωτικό. Αν σας αρέσουν και τα αντέχετε τα πικρά, δοκιμάστε το.
Στη μαρμελάδα μας τώρα…
Αν προτιμάτε να έχει κομματάκια αφήστε τα φρούτα όπως είναι χωρισμένα στα δύο, διαφορετικά κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια.
Τοποθετήστε τα σε ένα πλατύ σκεύος και σκεπάστε με τη ζάχαρη. Μια στρώση βερίκοκα, μια στρώση ζάχαρη…
Καλύψτε τα με το καπάκι ή µε μεμβράνη και αφήστε τα να σταθούν για δυο-τρεις ώρες…
Μετά αδειάστε το μίγμα σε βαθιά κατσαρόλα και ανάψτε το μάτι.
Ανακατέψτε που και που για να μην “πιάσει” η ζάχαρη στον πάτο της κατσαρόλας…
Μόλις αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη και πάει να βράσει, κλείστε το μάτι και αφήστε τα βερίκοκα να μείνουν για 12 ώρες.
Μετά το δωδεκάωρο προσθέστε τον χυμό του λεμονιού και βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Αφήστε να βράσει ένα δεκάλεπτο, αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματιστεί…
Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να σταθεί ένα εικοσάλεπτο.
Ανάψτε και πάλι το μάτι και αφήστε την να βράσει 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει.
Ρίξτε λίγο ακόμα λεμόνι, βανίλια ή κανέλα που ταιριάζουν πολύ…
Εγώ σε μερικά βάζα, βάζω και ένα αρωματικό φύλλο από τη αρμπαρόριζα που έχει φουντώσει στο μπαλκόνι μου και με έχει ζαλίσει με τη μοσχοβολιά της.
Όσο η μαρμελάδα είναι ακόμη καυτή, γεμίστε τα βαζάκια, τα οποία έχετε προηγουμένως αποστειρώσει, σφραγίστε τα αμέσως με τα καπάκια τους, αναποδογυρίστε τα και αφήστε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Για τη διαδικασία αποστείρωσης για τα βάζα, ρίξτε μια ματιά στο γλυκό βύσσινο…
Η μαρμελάδα διατηρείται για πολλούς μήνες σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.
Είμαι σίγουρη ότι αυτή χρυσή ευωδιαστή μαρμελαδίτσα θα προσθέσει μια ευχάριστη πινελιά στο πρωινό σας γεύμα…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλοφάγωτη.
Μέχρι το επόμενο ραντεβού, να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας. Ζήστε κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία.
Μην κάνετε σχέδια μακροπρόθεσμα γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Μην κάνεις όνειρα για κάτι θολό που βρίσκεται σε απόσταση. Πάρε αυτό που είναι ξεκάθαρο και βρίσκεται στην παλάμη σου…»
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση