Μελιτζάνα: κυρά και αρχόντισσα, Ινδικής καταγωγής. Στην Ευρώπη εμφανίζεται περίπου τον 14ο αιώνα. Είναι ένα μάλλον καλοκαιρινό λαχανικό, παρότι την βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλο τον χρόνο.
Δύο είναι τα ατού της: η προκλητική της εμφάνιση και η ιδιαίτερη γεύση της. Συνήθως οι μελιτζάνες έχουν ένα πανέμορφο μωβ χρώμα και γυαλιστερή επιδερμίδα, και έχουν είτε θερμούς υποστηρικτές, είτε φανατικούς πολέμιους.
Στην Ελλάδα οι μελιτζάνες είναι ένα από τα αγαπημένα λαχανικά και μαγειρεύονται, με χίλιους δυο τρόπους…
Η γλυκιά, «γεμάτη» και ήπια γεύση τους δένει εξαιρετικά με υλικά όπως το κρέας, το σκόρδο, το κρεμμύδι, η ντομάτα, τα τυριά, πολλά μυρωδικά και μπαχάρια…
Σήμερα σας προτείνω κάτι λιγότερο συνηθισμένο, την τηγανητή χειμωνιάτικη μελιτζανοσαλάτα, συνταγή του κυρ Σταύρου του Καλαματιανού σεφ, γνωστού από το καζάν ντιπί το οποίο δημοσίευσα πρόσφατα.
Τη δοκίμασα, μου άρεσε πολύ και σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα…
Δείτε και τη συνταγή για μελωμένες μελιτζάνες στον φούρνο με σάλτσα και τυριά.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 πιπεριά μεγάλη Φλωρίνης
- 1 ματσάκι σέλινο μικρό (150 γρ.)
- 3 κουταλιές ξύδι
- Αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι γλυκού)
- Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Πώς θα τη φτιάξετε:
Κόψτε σε μεγάλα ζάρια (σε μέγεθος καρυδιού) τις μελιτζάνες και βάλτε τις σε αλατισμένο νερό για 1 ώρα. Αφού περάσει ο απαραίτητος χρόνος βγάλτε τις και αφήστε να στραγγίξουν πολύ καλά.
Σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ρίξτε μπόλικο σπορέλαιο. Αφού κάψει προσθέστε τα κομμάτια μελιτζάνας. Αφήστε να τηγανιστούν ώσπου να πάρουν σκούρο καφέ χρώμα.
Βγάλτε τις με την τρυπητή κουτάλα σε μπολ. Ρίξτε αμέσως τρεις κουταλιές ξύδι και τρεις κουταλιές από το λάδι που χρησιμοποιήσαμε για το τηγάνισμα. Προσθέστε το σκόρδο ψιλοκομμένο και ένα κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι.
Ψιλοκόψτε την πιπεριά και το σέλινο και προσθέστε τα και αυτά.
Ανακατέψτε καλά και η σαλάτα είναι έτοιμη! Φυλάξτε την σε φαγητοδοχείο με καπάκι. Διατηρείται στο ψυγείο για 15 μέρες…
Είναι μια σαλάτα πεντανόστιμη που μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και ως γαρνιτούρα. Ταιριάζει απόλυτα και στην χωριάτικη σαλάτα (μπορείτε με μια κουταλιά μελιτζανοσαλάτας να την νοστιμίσετε), είναι εξαιρετικό συνοδευτικό πιάτο για ψάρια αλλά και εξαιρετικός μεζές για τσίπουρο. Φτιάξτε την αν μη τι άλλο θα έχετε ανά πάσα στιγμή έτοιμη σαλάτα στο τραπέζι σας.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος. Όλοι έχουμε ελαττώματα, άλλος λίγα άλλος πολλά. Όμως η πείρα της ζωής μου έδειξε πως οι άνθρωποι που δεν έχουν ελαττώματα έχουν και λίγες αρετές…»
Σας φιλώ αυγή.
(Για λογαριασμό του Σεφ Σταύρου-Κουφιέρο, ο ποίος μαγείρεψε τις μελιτζάνες και φωτογράφησε τα στάδια. Τον ευχαριστούμε!)
ΣΗΜ.: Μπορεί να της δώσαμε τον χαρακτηρισμό «χειμωνιάτικη» αλλά σας βεβαιώνω πως και μέσα στη ανοιξιάτικη δροσιά αλλά και τον καλοκαιρινό καύσωνα, θα την απολάυσετε το ίδιο.
Αφήστε μια απάντηση