Τα όσπρια αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Στην Ελλάδα ειδικά αποτέλεσαν, σε δύσκολους καιρούς, κορυφαίο φαγητό επιβίωσης, μιας και εκτός από ενέργεια περιέχουν και μπόλικες πρωτεΐνες. Στην Κρήτη αγάπησαν πάρα πολύ τα κουκιά.
Εμείς εδώ στη Μακεδονία λατρέψαμε τα φασόλια. Σε κάποια νησιά όπως στη Σίφνο έχουν έρωτα με τα ρεβύθια και φυσικά η Σαντορίνη έχει ταυτιστεί με τη φάβα της.
Διάβασα κάπου πως για τους Σαντορινιούς ήταν τόσο κορυφαίο φαγητό, που από θηλυκό ουσιαστικό, «η φάβα», την είχαν κάνει αρσενικό. «Ο φάβας». Φάβας λέγανε και έτρεχαν σάλια τους.
Για να πω τη δική μου πικρή αλήθεια η φάβα είναι ένα φαγητό που άργησε πολύ να μπει στον διατροφικό μου κόσμο.
Η μαμά μου δεν τη μαγείρευε καθόλου, ούτε και κανένα άλλο νοικοκυριό στο χωριό.
Μας ήταν παντελώς άγνωστη. Μόνο ακουστά την είχαμε από τη σχετική παροιμία που λέει «κάποιο λάκκο έχει η φάβα» και που δεν καταλαβαίναμε για ποιον λόγο τον είχε αυτόν τον λάκκο και σε τι εξυπηρετούσε.
Όταν την πρωτοδοκίμασα, με αρκετή δόση δυσπιστίας είναι αλήθεια, σε ένα ταβερνάκι στην Πλάκα, μπορώ να πω, χωρίς καμιά δόση υπερβολής πως ένας νέος γαστρονομικός έρωτας γεννήθηκε…
Η βελούδινη υφή της, η μοναδική της γεύση με κατέκτησαν. Και ειλικρινά, έτσι όπως έχει και αυτό το χρυσοκίτρινο χρώμα, ένιωθα ότι ανακάλυψα θησαυρό!
Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, από τότε τη μαγειρεύω συχνά πυκνά. Είναι ένα νόστιμο πιάτο εύκολο, και χρειάζονται λίγα και φτηνά υλικά. Φάβα, λάδι και κρεμμύδι.
Η φάβα είναι, όπως προείπα είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αναγκαία για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ταυτόχρονα η κατανάλωσή της, μας προσθέτει ελάχιστες θερμίδες.
Για όλα τα παραπάνω είναι μια εξαιρετική και ιδανική λύση για το νηστίσιμο και όχι μόνο τραπέζι.
Τι θα χρειαστείτε:
- 500 γρ. φάβα
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
- 1½ λίτρο νερό
- ¼ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
- 1 δόντι σκόρδο
- Αλάτι
- Χυμός λεμονιού
- Επιπλέον λάδι για το σερβίρισμα
Πώς θα τη φτιάξετε:
Ξεπλύνετε τη φάβα σε μπόλικο τρεχούμενο νερό. Ρίξτε τη σε ένα μπολ και καλύψτε την με νερό.
Αφήστε να μουλιάσει 30 λεπτά ή και μία ώρα. Στραγγίξτε την…
Κόψτε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια…
Σε μια κατσαρόλα πλασωτέ, σε μέτρια φωτιά ζεστάνετε το ελαιόλαδο.
Ρίξτε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο και αφήστε για 7-8 λεπτά να γυαλίσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέστε τη φάβα και 1½ λίτρο κρύο νερό. Ανακατέψτε μέχρι να πάρει βράση.
Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη φάβα να σιγοβράσει.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται και από το πόσο βραστερό είναι το όσπριο…
Όσο διαρκεί ο βρασμός μην ανακατεύετε γιατί υπάρχει φόβος να κολλήσει. Αφήστε την φάβα σχεδόν να λιώσει από το βράσιμο και να χυλώσει.
Αλατίστε προς το τέλος του βρασμού.
Αφού βράσει πολτοποιήστε με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ. Αν θέλετε ακόμα πιο βελούδινη υφή περάστε την από ψιλή σίτα.
Σερβίρετέ την σκέτη με μπόλικο ελαιόλαδο, λεμονάκι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Το να απέχει κανείς από την αμαρτία όταν πια δεν μπορεί να αμαρτήσει, δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει την αμαρτία, αλλά ότι η αμαρτία τον έχει εγκαταλείψει».
Σας φιλώ αυγή.
Σημ.1: Μην βάζετε πολύ νερό όταν βράζετε τη φάβα. Στην συνταγή που σας δίνω, η ποσότητα είναι μετρημένη ώστε να βράσει σωστά. Επίσης, η χαμηλή φωτιά δεν εξατμίζει το νερό με το βρασμό, έτσι τα υγρά επαρκούν ώστε να βράσει σωστά και στον χρόνο που αναγράφεται στη συνταγή.
Σημ.2: Αν βιάζεστε πολύ, και δεν υπάρχει πολύς χρόνος για το μούλιασμα, λίγη σόδα μαγειρική στο νερό βοηθάει στο να βράσει σε λιγότερο χρόνο. Αν έχετε όμως χρόνο, καλό είναι να την αποφύγετε.
Σημ.3: Η φάβα μπορεί να γίνει όσο πηχτή ή όσο αραιή προτιμάτε. Πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας ότι όταν είναι ζεστή είναι πιο αραιή και μόλις αρχίσει και κρυώνει, τότε πήζει.
Αφήστε μια απάντηση