Υπέροχο Γιουβέτσι - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Υπέροχο Γιουβέτσι

Είναι κάποια φαγητά που στο άκουσμά τους και μόνο ανακαλείς εικόνες από παλιές αγαπημένες Κυριακές όπως αυτό εδώ το γιουβετσάκι, αυτό το παραδοσιακό μαμαδίστικο φαγητό με το καλοβρασμένο κρέας, το σπυρωτό κριθαράκι και τη μελωμένη σάλτσα.

Κυριακές με φαγητό ιδιαίτερο, ξεχωριστό, φροντισμένο, διαφορετικό. Κυριακές με χαλαρές στιγμές στον καναπέ, με μεγάλα τραπέζια και την οικογένεια γύρω από αχνιστές πιατέλες και καράφες με ροζέ κρασί και τσουγκρίσματα και γέλια.

Μιλάγαμε, λέγαμε, φωνάζαμε, τσακωνόμασταν και βέβαια στο τέλος δίκιο είχε πάντα η μαμά! Και έτσι έμπαιναν τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις για να ξέρουμε και ποιός κάνει κουμάντο δηλαδή.

Να, γιατί αυτές οι Κυριακές μένουν ανεξίτηλες στο μυαλό και την καρδιά, γιατί ήταν η αφορμή για τρυφερά μοιράσματα.

Και το φαγητό, το σπιτικό φαγητό, για μένα ήταν και πάντα θα είναι  μια καλή ευκαιρία για μοίρασμα, αγάπη και επικοινωνία…

Δείτε και τη συνταγή για κριθαράκι με λιαστές ντομάτες από τα ηχωμαγειρέματα.

Υλικά:

  • 1200 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μερίδες (κατά προτίμηση ελιά ή σπάλα)
  • 500 γρ. κριθαράκι χοντρό (2 κούπες)
  • ½ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1  κρεμμύδι
  • 3 σκελ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 πιπεριά
  • 2-3 κλωνάρια μαϊντανό
  • 1 κουτ. σουπ. τοματοπελτέ
  • ½ κρασοπότηρο κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 συσκευασίες ντοματάκια ολόκληρα αποφλειωμένα (ή τριμμένη ντομάτα)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο
  • Κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)
  • 6 κούπες νερό

Εκτέλεση:

Στεγνώστε το κρέας με χαρτί κουζίνας.

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και ροδίστε γύρω-γύρω τις μερίδες κρέατος περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Υπέροχο Γιουβέτσι - 1
κομμάτιας κρέατος

Αφού ροδίσει το κρέας σβήστε με το κρασί.

Υπέροχο Γιουβέτσι - 2
κρασί

Αφήστε να εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέστε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, τη ζάχαρη, το καρότο τριμμένο, την πιπεριά ψιλοκομμένη, τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες και αφήστε να αχνιστούν τα υλικά ανακατεύοντας που και που.

Υπέροχο Γιουβέτσι - 3
κρεμμύδι
Υπέροχο Γιουβέτσι - 4
καρότο
Υπέροχο Γιουβέτσι - 5
πιπεριά
Υπέροχο Γιουβέτσι - 6
σκόρδο

Προσθέστε τον πελτέ και τρίψτε τον στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 λεπτό.

Υπέροχο Γιουβέτσι - 8
πελτές ντομάτας

Συνεχίστε με τα πιπέρια, τις τριμμένες ντομάτες, τον μαϊντανό και ανακατέψτε.

Υπέροχο Γιουβέτσι - 7
κόκκινο & μαύρο πιπέρι
Υπέροχο Γιουβέτσι - 9
ντομάτα τριμμένη
Υπέροχο Γιουβέτσι - 10
μαϊντανός

Μετά από 2 λεπτά ρίξτε τις 6 κούπες νερό ζεστό, τη δάφνη, το μπαχάρι και το αλάτι.

Σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει.

Υπέροχο Γιουβέτσι - 11

Ανάψτε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς και βάλτε το ταψί άδειο στον φούρνο να ζεσταθεί.

Αυτό βοηθάει στο να αρχίσει αμέσως ο βρασμός και να μην καθίσει το κριθαράκι.

Βγάλτε το κρέας από την κατσαρόλα και σουρώστε τον ζωμό σε ψιλή σίτα.

Πιέστε με ένα κουτάλι να πολτοποιηθούν τα λαχανικά και να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερη νοστιμιά…

Υπέροχο Γιουβέτσι - 12

Βάλτε το κρέας στο ζεστό ταψί και αφού ρίξετε πρώτα το κριθαράκι, μετρήστε 6 κούπες από τον ζωμό και προσθέστε τον ανακατεύοντας.

Αν έχει εξατμιστεί ο ζωμός κατά το βρασμό, προσθέστε βραστό νερό όσο χρειαστεί…

Υπέροχο Γιουβέτσι - 13
κρέας
Υπέροχο Γιουβέτσι - 14
κριθαράκι
Υπέροχο Γιουβέτσι - 15
ζωμός
Υπέροχο Γιουβέτσι - 16

Βάλτε το ταψί στο φούρνο στην κάτω σχάρα και αφήστε να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά.

Ενδιάμεσα ανακατέψτε μια δυο φορές.

Υπέροχο Γιουβέτσι - 17
Υπέροχο Γιουβέτσι - 18

Στα 35 λεπτά βγάλτε το γιουβέτσι.

Αφήστε να σταθεί για 10 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας για να τραβήξει το ζυμαρικό όση σάλτσα χρειάζεται.

Έτσι θα μελώσει χωρίς να λασπώσει και θα παραμείνει σπυρωτό και ζουμερό ταυτόχρονα…

Υπέροχο Γιουβέτσι - 19

Σερβίρετέ το πάντα ζεστό και για περισσότερη νοστιμιά, πασπαλισμένο, με κεφαλοτύρι.

Υπέροχο Γιουβέτσι - 20
Υπέροχο Γιουβέτσι - 21
Υπέροχο Γιουβέτσι - 22

Καλή επιτυχία φίλες μου έως το επόμενο ραντεβού μας, γιορτάστε που έχετε το προνόμιο να ζείτε μέσα σε μια οικογένεια.

Γιορτάστε γιατί υπάρχει ακόμα φαγητό στο τραπέζι. Γιορτάστε που σας πέτυχε το γιουβέτσι. Γιορτάστε που η οικογένεια είναι μαζεμένη γύρω από ένα τραπέζι και τρώει χωρίς να τρώγεται…

Σας φιλώ αυγή.


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

5,0
5,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 1 αξιολογήσεις)
Τέλεια100%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

!!!!!!


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *