Είναι κάποια φαγητά που στο άκουσμά τους και μόνο ανακαλείς εικόνες από παλιές αγαπημένες Κυριακές όπως αυτό εδώ το γιουβετσάκι, αυτό το παραδοσιακό μαμαδίστικο φαγητό με το καλοβρασμένο κρέας, το σπυρωτό κριθαράκι και τη μελωμένη σάλτσα.
Κυριακές με φαγητό ιδιαίτερο, ξεχωριστό, φροντισμένο, διαφορετικό. Κυριακές με χαλαρές στιγμές στον καναπέ, με μεγάλα τραπέζια και την οικογένεια γύρω από αχνιστές πιατέλες και καράφες με ροζέ κρασί και τσουγκρίσματα και γέλια.
Μιλάγαμε, λέγαμε, φωνάζαμε, τσακωνόμασταν και βέβαια στο τέλος δίκιο είχε πάντα η μαμά! Και έτσι έμπαιναν τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις για να ξέρουμε και ποιός κάνει κουμάντο δηλαδή.
Να, γιατί αυτές οι Κυριακές μένουν ανεξίτηλες στο μυαλό και την καρδιά, γιατί ήταν η αφορμή για τρυφερά μοιράσματα.
Και το φαγητό, το σπιτικό φαγητό, για μένα ήταν και πάντα θα είναι μια καλή ευκαιρία για μοίρασμα, αγάπη και επικοινωνία…
Δείτε και τη συνταγή για κριθαράκι με λιαστές ντομάτες από τα ηχωμαγειρέματα.
Υλικά:
- 1200 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μερίδες (κατά προτίμηση ελιά ή σπάλα)
- 500 γρ. κριθαράκι χοντρό (2 κούπες)
- ½ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 3 σκελ. σκόρδο
- 1 καρότο
- 1 πιπεριά
- 2-3 κλωνάρια μαϊντανό
- 1 κουτ. σουπ. τοματοπελτέ
- ½ κρασοπότηρο κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 συσκευασίες ντοματάκια ολόκληρα αποφλειωμένα (ή τριμμένη ντομάτα)
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 δαφνόφυλλο
- Αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο
- Κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)
- 6 κούπες νερό
Εκτέλεση:
Στεγνώστε το κρέας με χαρτί κουζίνας.
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και ροδίστε γύρω-γύρω τις μερίδες κρέατος περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Αφού ροδίσει το κρέας σβήστε με το κρασί.

Αφήστε να εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέστε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, τη ζάχαρη, το καρότο τριμμένο, την πιπεριά ψιλοκομμένη, τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες και αφήστε να αχνιστούν τα υλικά ανακατεύοντας που και που.




Προσθέστε τον πελτέ και τρίψτε τον στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 λεπτό.

Συνεχίστε με τα πιπέρια, τις τριμμένες ντομάτες, τον μαϊντανό και ανακατέψτε.



Μετά από 2 λεπτά ρίξτε τις 6 κούπες νερό ζεστό, τη δάφνη, το μπαχάρι και το αλάτι.
Σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει.

Ανάψτε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς και βάλτε το ταψί άδειο στον φούρνο να ζεσταθεί.
Αυτό βοηθάει στο να αρχίσει αμέσως ο βρασμός και να μην καθίσει το κριθαράκι.
Βγάλτε το κρέας από την κατσαρόλα και σουρώστε τον ζωμό σε ψιλή σίτα.
Πιέστε με ένα κουτάλι να πολτοποιηθούν τα λαχανικά και να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερη νοστιμιά…

Βάλτε το κρέας στο ζεστό ταψί και αφού ρίξετε πρώτα το κριθαράκι, μετρήστε 6 κούπες από τον ζωμό και προσθέστε τον ανακατεύοντας.
Αν έχει εξατμιστεί ο ζωμός κατά το βρασμό, προσθέστε βραστό νερό όσο χρειαστεί…




Βάλτε το ταψί στο φούρνο στην κάτω σχάρα και αφήστε να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά.
Ενδιάμεσα ανακατέψτε μια δυο φορές.


Στα 35 λεπτά βγάλτε το γιουβέτσι.
Αφήστε να σταθεί για 10 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας για να τραβήξει το ζυμαρικό όση σάλτσα χρειάζεται.
Έτσι θα μελώσει χωρίς να λασπώσει και θα παραμείνει σπυρωτό και ζουμερό ταυτόχρονα…

Σερβίρετέ το πάντα ζεστό και για περισσότερη νοστιμιά, πασπαλισμένο, με κεφαλοτύρι.



Καλή επιτυχία φίλες μου έως το επόμενο ραντεβού μας, γιορτάστε που έχετε το προνόμιο να ζείτε μέσα σε μια οικογένεια.
Γιορτάστε γιατί υπάρχει ακόμα φαγητό στο τραπέζι. Γιορτάστε που σας πέτυχε το γιουβέτσι. Γιορτάστε που η οικογένεια είναι μαζεμένη γύρω από ένα τραπέζι και τρώει χωρίς να τρώγεται…
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση