Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σταφίδας είναι πολλά και ίσως γνωστά στους περισσότερους αναγνώστες εδώ στα ηχωμαγειρέματα.
Οφείλονται στα συστατικά της σταφίδας όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει αυτή η γλυκιά, αποξηραμένη λιχουδιά… 🙂
Το κλειδί για να αποκομίσουμε τα μέγιστα από αυτήν είναι το μέτρο στην κατανάλωση. Οι σταφίδες έχουν αρκετές θερμίδες λόγω των φυσικών τους σακχάρων. Μπορούμε όμως να τις απολαμβάνουμε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και αυτό θα αποβεί σίγουρα προς όφελος μας.
ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΣΤΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Ας δούμε 10 οφέλη που έχει η σταφίδα για την υγεία μας αν την εντάξουμε στη διατροφή μας:
- Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες C, K και άλλες και βέβαια σίδηρο. Ο ρόλος αυτών των βιταμινών στη διατήρηση της υγείας είναι ζωτικός.
- Τα σταφύλια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και υποστηρίζουν την υγεία και καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν το έντερο να κινείται σωστά, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην προαγωγή της υγείας του μικροβιώματος στο έντερο.
- Ενισχύουν τη φυσική μας ενέργεια: Οι σταφίδες αποτελούν εξαιρετική φυσική πηγή ενέργειας καθώς περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Είναι ένα ιδανικό τονωτικό φαγώσιμο για αθλητές και όσους χρειάζονται υψηλή συγκέντρωση ενέργειας.
- Τα υψηλά επίπεδα Καλίου στις σταφίδες βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης. Επίσης η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης μπορεί να βοηθηθεί από την παρουσία των φυτικών ινών των σταφίδων.
- Σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν οι σταφίδες είναι το Ασβέστιο που περιέχουν. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στη διατήρηση ισχυρών οστών και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον περιέχουν ένα μέταλλο, το Βόριο, που βοηθά στην καλή απορρόφηση του ασβεστίου.
ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΣΤΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
- Ένα άλλο πλεονέκτημα των σταφίδων είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των σταφίδων οφείλονται στο γεγονός ότι είναι πλούσιες σε φαινόλες και φλαβονοειδή. Χάρη σε αυτά τα συστατικά ο κίνδυνος των χρόνιων ασθενειών μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Επίσης βοηθούν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες.
- Αν και είναι γλυκές, οι σταφίδες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι προκαλούν αργή και σταθερή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα με διαβήτη ή άτομα που θέλουν να διαχειριστούν ομαλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
- Από τα μεγαλύτερα ατού της σταφίδας είναι ότι αποτελεί μια καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τα ερυθρά αιμοσφαίρια καθώς ενισχύει την παραγωγή τους. Επίσης η σωστή πρόσληψη σιδήρου βοηθά στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας.
- Για όσους είναι σε δίαιτα ή κάνουν διατροφή, τότε οι σταφίδες είναι από τις καλύτερες προσθήκες. Ναι, ταιριάζουν σε κάθε δίαιτα και σε κάθε διατροφικό πρόγραμμα παρόλο που θεωρούνται αγαθό υψηλής θερμιδικής αξίας. Ωστόσο είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και ακόμα και αν καταναλώσουμε μια μικρή ποσότητα νιώθουμε ένα αίσθημα πληρότητας.
- Οι γνωστές σε όλους μας “ελεύθερες ρίζες” ενισχύουν τον κίνδυνο δερματικής βλάβης και οι σταφίδες, κυρίως εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που περιέχουν συμβάλλουν σε ένα πιο λαμπερό και υγιές δέρμα.
ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΣΤΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αφήστε μια απάντηση