Δε θα σας πως πολλά για αυτήν εδώ την τυρένια νοστιμιά. Θα περιοριστώ μόνο σε τούτο: Αν τη φτιάξετε μια φορά, θα την απολαύσετε τόσο, που σίγουρα θα τη ξαναφτιάξετε και θα τη ξαναφτιάξετε γιατί θα σας ξετρελάνει…
Είναι μοσχομυριστή, αφράτη, με γεύση πλούσια και φανταστική (βάλτε και μερικά δικά σας επίθετα), εύκολη και γρήγορη στην κατασκευή. Δεν θέλει τέχνη και επιμέλεια.
Όσο πιο άτσαλη νοικοκυρά είσαι, τόσο το καλύτερο, καθώς τα φύλλο δεν χρειάζεται να είναι ίσια στρωμένο στο ταψί, ούτε αλφαδιασμένο, ούτε τεντωμένο.
Είναι μια τσουπωτή πιτούλα παντός καιρού και κλιματολογικών συνθηκών. Δεν έχει εποχή, ούτε μέρα, ούτε ώρα. Παίζει παντού και πάντα…
Δείτε περισσότερες συνταγές για πίτες (αλμυρές και γλυκιές) που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.
Τι θα χρειαστείτε:
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
- 2 κουταλιές σπορέλαιο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 100 γρ. τυρί φέτα
- 100 γρ. κασέρι και τυριά διάφορα
Πώς θα την φτιάξετε:
Σε λεκανίτσα ρίξτε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το γάλα και το ένα αυγό.




Χτυπήστε λίγο τα υλικά με το σύρμα της κουζίνας για να ομογενοποιηθούν κάπως και προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι…



Με μια σπάτουλα ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά ώσπου να πετύχετε μια ζύμη κολλώδη.




Προσθέστε το σπορέλαιο και συνεχίστε με τη σπάτουλα παίρνοντας από κάτω τη ζύμη σαν να τη διπλώνετε. Συνεχίστε για λίγο ώσπου να απορροφηθεί κάπως η λιπαρή ουσία.
Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Η ζύμη θα εξακολουθήσει να είναι μαλακιά, αλλά κάπως πιο λεία και πιο ομοιόμορφη.
Σκεπάστε με πετσετούλα καθαρή και αφήστε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Ανακατέψτε τα τυριά. Κρατήστε το ⅓ του μίγματος σε ένα μπολ και το υπόλοιπο πιέστε το στην χούφτα σας και φτιάξτε μια μεγάλη τυρένια μπάλα.




Αφού περάσει το τριαντάλεπτο η ζύμη σας θα έχει φουσκώσει και θα έχει αφρατέψει.
Αλευρώστε γενναία μια επιφάνεια και ρίξτε τη ζύμη επάνω στο αλεύρι.




Αλευρώστε την και από πάνω. Μη βάλετε χέρι για να τη ζυμώσετε. Είναι πολύ μαλακιά και θα κολλήσει.
Με τη βοήθεια της σπάτουλας αρχίστε να τη διπλώνετε…



Διπλώστε την τρεις τέσσερις φορές και μετά βάλτε χέρι και φτιάξτε απαλά απαλά μια ωραία μπάλα. Πατήστε με τις παλάμες σας τη μπάλα και ανοίξτε τη σε ένα μικρό, στρόγγυλο, παχουλό φύλλο.


Βάλτε τώρα στο κέντρο του φύλλου την τυρένια μπάλα που φτιάξατε προηγουμένως…

Κλείστε την παίρνοντας ζύμη από δεξιά και αριστερά.
Ενώστε τις άκρες της ζύμης καλά ώστε να κολλήσουν και δώστε με απαλές κινήσεις σχήμα μπάλας.



Απλώστε πάλι σε φύλλο, πατώντας με τις παλάμες σας.

Ντύστε με χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) ένα ταψάκι 32 εκ. και βάλτε μέσα το φύλλο…


Αλείψτε την επιφάνεια με το άλλο αυγό και σκορπίστε από πάνω τα τυριά που έχετε κρατήσει.



Ψήστε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 25 με 30 λεπτά. Θα μοσχομυρίσει το σύμπαν και θα ευφρανθεί η καρδούλα σας.






Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Όταν ακολουθείς το δικό σου μονοπάτι, και είναι αληθινά το δικό σου μονοπάτι, τότε θα σου ανοίγονται πόρτες εκεί που δεν υπάρχουν πόρτες για κανέναν άλλον…“
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση