Τσουρέκι! Αυτό το λαχταριστό, μυρωδάτο, αφράτο, παρασκεύασμα με την γλυκιά ιδιαίτερη γεύση αποτελεί μαζί με τα κόκκινα αυγά το χαρακτηριστικό της Πασχαλινής περιόδου.
Τα βασικά συστατικά του είναι αυγά, γάλα, βούτυρο.
Αν θέλετε όμως να δώσετε λίγη νοστιμιά στην πολυήμερη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και να την κάνετε κάπως ελαφρότερη, μπορείτε να το φτιάξετε και αλλιώς. Νηστίσιμο!
Αυτό το τσουρέκι που σας προτείνω, δεν περιέχει γάλα, αυγά, βούτυρο και όμως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το κανονικό τσουρέκι.
Γίνεται εύκολα και είναι αφράτο, μαστιχωτό με τέλειες ίνες ζύμης. Δεν θα πω τίποτα παραπάνω, απλά δοκιμάστε το…!
Δείτε και την ιδιαίτερα δημοφιλή συνταγή για τα κλασικά τσουρέκια της Αυγής αλλά και την συνταγή για κέικ τσουρεκάτο με άρωμα κανέλας και βέβαια τη συνταγή για τα τσουρεκάκια της Στεφανιας…
Τι θα χρειαστείτε:
Για το προζύμι:
- 3 κύβοι νωπή μαγιά των 25 γρ.
- 1 φλυτζ. τσαγ. νερό χλιαρό στους 30 βαθμούς Κελσίου
- 4 κουτ. σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
Για τη ζύμη τσουρεκιού:
- 1 και ¼ φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι μαχλέπι
- 1 φακελάκι κακουλέ
- 1-2 βανίλιες
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλυτζ. τσαγ. σπορέλαιο
- 500 ml. χυμός πορτοκαλιού
- 1.100 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 3 κουτ. σουπ. μέλι
Πώς θα το φτιάξετε:
Διαλύστε τη μαγιά σε μπολ σε χλιαρό νερό.
Προσθέστε τη μια κουταλιά γλυκού ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατέψτε ώσπου να πετύχετε έναν λείο χυλό…
Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη ή με το καπάκι του και αφήστε στην άκρη κοντά σε ζεστό σημείο, ώσπου να “ενεργοποιηθεί” η μαγιά, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε λεκανίτσα βάλτε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μετά προσθέστε το προζύμι…
Σε αυτό το σημείο βάλτε χεράκι και ανακατέψτε.
Στη συνέχεια ζυμώστε ώσπου να πετύχετε μια ζύμη μαλακιά και αφράτη…
Αλείψτε με λίγο σπορέλαιο ένα μπολ και βάλτε τη ζύμη.
Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
Χωρίστε τη ζύμη σε ισομεγέθη κομμάτια.
Πλάστε κορδόνια και δώστε στα τσουρέκια σας το σχήμα που προτιμάτε, πλεξούδες, κουλούρες κλπ.
Τοποθετήστε τα σε ταψι στρωμένο με λαδόκολλα ή αλειμμένο με σπορέλαιο και αφηστε τα να φουσκώσουν ξανά για ένα μισάωρο περίπου.
Διαλύστε το μέλι με λίγο χλιαρό νερό και αλείψτε τα με ένα πινέλο.
Πασπαλίστε με σουσάμι και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στους 170ºC και σε 35-40 λεπτά θα απολαύσετε τσουρέκι αφράτο, λαχταριστό χωρίς να σπάσετε τη νηστεία σας…!
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να θυμάστε, μέρες που είναι, αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Αμαρτία είναι ό,τι σκοτεινιάζει την ψυχή…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση