Για να είμαι ειλικρινής φίλες μου τη νηστίσιμη συνταγή που σας προτείνω σήμερα, την ονόμασα «ρυφερά γλυκάκια με ινδοκάρυδο» γιατί μόνον έτσι πιστεύω ότι θα κατάφερνα να σας πείσω να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε.
Και αφού τα φτιάξετε και τα γευτείτε τότε δώστε τους η κάθε μία από εσάς, σαν ονομασία, την πρώτη λέξη που θα σας έρθει στο νου όταν θα γευτείτε την πρώτη μπουκιά.
Γιατί είμαι σίγουρη ότι αν τα φτιάξετε μια φορά, θα ξαναφτιάξετε και θα συνεχίσετε να τα φτιάχνετε, πρώτον γιατί γίνονται στο πι και φι. Δεύτερον γιατί όπως θα διαπιστώσετε δεν χρειάζονται πολλά υλικά και τρίτον γιατί η τρυφερή τους υφή, η θεσπέσια γεύση τους, θα σας κατακτήσουν…
Υλικά
- Ινδοκάρυδο ή κρυσταλλική ζάχαρη για το πασπάλισμα
Για τη ζύμη:
- 2 κούπες ελαιόλαδο ή μία ελαιόλαδο και μια σπορέλαιο
- ¾ κούπας χυμό πορτοκαλιού
- 1 σφηνάκι κονιάκ ή ουίσκι
- 3-4 βανίλιες
- 2 πακέτα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ίσως και λίγο λιγότερο)
Για το σιρόπι:
- 1½ κουπα ζάχαρη
- 1½ κούπα νερό
- Πορτοκαλόφλουδα
- Χυμός μισού λεμονιού
- 1 βανίλια
Για τη γέμιση:
- ¼ κιλού καρύδια ψιλοκοπανισμένα
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 1 κοφτή κουταλιά κανέλα
- 1 βανίλια
- Ξύσμα ενός λεμονιού
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε λεκανίτσα το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, τις βανίλιες και χτυπάμε με το σύρμα για πολύ λίγο, ώσπου να ενωθούν τα υλικά, και να ασπρίσουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι στη λεκανίτσα, ανακατεύουμε με το χέρι και ζυμώνουμε απαλά…
Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκανίτσας, είναι έτοιμη.
Εν τω μεταξύ έχουμε ανακατέψει όλα τα υλικά της γέμισης…
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, περίπου όσο δύο καρύδια και τα πλάθουμε μπαλίτσες.
Πατάμε ελαφρά στο κέντρο και ανοίγουμε λακουβίτσα.
Βάζουμε μέσα μια κοφτή κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση και κλείνουμε ξαναπλάθοντας τη ζύμη έτσι ώστε να κλείσουμε μέσα τη γέμιση, για να μη μας βγει έξω όταν θα ψήνονται.
Βάζουμε τα γλυκάκια σε ταψί αλάδωτο, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο γιατί θα φουσκώσουν και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200ο C για 25-30 λεπτά περίπου…
Τα βγάζουμε όταν δούμε ότι έχουν ροδίσει όμορφα πάνω και κάτω.
Αφού φουρνίσουμε τα γλυκάκια, βάζουμε σε κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που αρχίζει το σιρόπι να κοχλάζει.
Κλείνουμε τον διακόπτη και αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω στο μάτι.
Σιροπιάζουμε τα γλυκάκια ελαφρώς, χλιαρά, σε ζεστό σιρόπι.
Για να μη λασπώσουν, τα ρίχνουμε τέσσερα–τέσσερα μέσα στο σιρόπι, τα φέρνουμε μια γύρα με την τρυπητή κουτάλα, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε πάλι στο ταψί με τη σειρά…
Αφού περάσουμε όλα τα γλυκά από αυτή την διαδικασία τα ραντίζουμε με το σιρόπι που έχει απομείνει και τα αφήνουμε να το απορροφήσουν όλο.
Στο τέλος πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο ή ζάχαρη κρυσταλλική.
Αυτά φίλες μου. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Μέχρι την επόμενη συνταγή σας εύχομαι να περνάτε καλά.
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση