Το έχω μαγειρέψει με άπειρους τρόπους το κοτόπουλο. Κοκκινιστό, ριγανάτο, με μουστάρδα, κοτόπουλο με χυμό ποροκαλιού, βραστό, τηγανητό, κτλ.

Πάντα όμως, όταν τους θέλω όλους γύρω μου ευχαριστημένους καταλήγω στον ένα και μοναδικό, τον μαμαδίστικο, τον κλασικό τρόπο… στο σίγουρο: κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο!


Φαγητό, που καλεί σε τραπέζι οικογενειακό μοναδικό, κυριακάτικο, γιορτινό. Σήμερα το έφτιαξα με μικρές πατατούλες (μπέιμπι). Είναι… Τι να σας λέω τώρα… μπουκιά και συγχώριο…

Τι θα χρειαστείτε:
- 1½ κιλό πατάτες μπέιμπι
- 4 μπούτια κοτόπουλου ολόκληρα κομμένα στη μέση
- 1 φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- ½ κουτί ντομάτα κονκασέ
- Αλάτι
- Πιπέρι κόκκινο και μαύρο
- Σκόρδο σε σκόνη ή φρέσκο (προαιρετικά)
- Λίγη ρίγανη
- Χυμός μισού λεμονιού
Πώς θα το φτιάξετε:
Πλύνετε το κοτόπουλο και σκουπίστε το καλά με χαρτί κουζίνας.

Σε μπολ ρίξτε λίγο από το λάδι, τον χυμό λεμονιού λίγη ρίγανη, λίγο μαυροπίπερο και αλάτι.
Ανακατέψτε, αλείψτε με αυτό το μίγμα τα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήστε τα να μαριναριστούν όση ώρα χρειαστεί ώσπου να προετοιμάσετε τις πατατούλες, ή και περισσότερο (ή απλά αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο με τα χέρια σας και ρίξτε από πάνω το χυμό λεμονιού, το λάδι και τη ρίγανη).
Βασικά όσο περισσότερο μείνει με τη μαρινάδα, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το κοτόπουλο.




Πλύνετε τις πατατούλες και καθαρίστε τη φλούδα τους αν έχετε υπομονή. Αν όχι αφήστε τις με τη φλούδα αλλά φροντίστε με ένα σφουγγαράκι κουζίνας να απομακρύνετα καλά τα χώματα…

Ρίξτε το υπόλοιπο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και αφήστε να ζεσταθεί καλά.
Προσθέστε τις πατατούλες και μαγειρέψτε τις για κανένα δεκάλεπτο φροντίζοντας να τις ανακατεύετε που και πού.

Αλατοπιπερώστε, προσθέστε και το κόκκινο πιπεράκι και το κονκασέ.



Ανακατέψτε, αφήστε να μαγειρευτούν δύο-τρία λεπτάκια και αποσύρετέ τις από τη φωτιά.
Μεταφέρετε τις πατατούλες σε γάστρα ή και σε ένα βαθύ ταψάκι και απλώστε τις σε όλη την επιφάνεια του ταψιού…

Τοποθετήστε από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου και σκορπίστε εδώ και εκεί τη μαρινάδα.
Συμπληρώστε ένα φλυτζάνι του τσαγιού νεράκι, καλύψτε με το καπάκι της γάστρας ή με αλουμινόχαρτο αν έχετε χρησιμοποιήσει ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για ¾ της ώρας.
Αφαιρέστε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και αφήστε να ψηθεί λίγο ακόμα ώσπου να ροδίσει το κοτόπουλο…

Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε λίγο το φαγητό να ηρεμήσει, σερβίρετε και απολαύστε ένα γεύμα μοναδικό.



Καλή επιτυχία φίλες μου. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να είστε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και να θυμάστε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Η πείρα της ζωής, μου έδειξε πως οι άνθρωποι που δεν έχουν ελαττώματα έχουν και λίγες αρετές…»
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση