Αυτό το αγαπημένο γλυκάκι, αυτόν τον μελαχρινό, τραγανό πειρασμό, τον έχω συνδέσει με τα γυμνασιακά μου χρόνια, τότε, που σπάνια μας περίσσευε μιάμιση δραχμή για να αγοράσουμε μια καριόκα από το ζαχαροπλαστείο του Τσελίκα.
Δεν το συζητώ, ο Τσελίκας έφτιαχνε τις ωραιότερες καριόκες, μεγάλες, χορταστικές, υπέροχες τόσο, που όταν τις γευόμασταν ήταν πραγματικά, σαν να άνοιγαν οι πόρτες του παραδείσου…
Υλικά:
- 400 γρ. φρυγανιά
- 400 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1½ κούπα γάλα
- 1 πακέτο μαργαρίνη
- 1 πακέτο μπισκότα “Παπαδοπούλου Μιράντα” (το διπλό)
- 2-3 βανίλιες
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 3 κουταλιές σούπας κακάο πικρό
- 250 γρ. καρύδια
Για την κάλυψη:
- 600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 3 κουταλιές σούπας σπορέλαιο
Εκτέλεση:
Μη σας πανικοβάλλουν τα πολλά υλικά. Πρώτα απ’ όλα, συγκεντρώσετε τα όλα επάνω στον πάγκο. Αν γίνει αυτό έχετε ήδη κάνει το 50% της προσπάθειας.
Με όλα τα υλικά μπροστά σας, θα δουλέψετε ήρεμα, γρήγορα και μεθοδικά και το κυριότερο δε θα δημιουργήσετε έναν μικρό χαμό γύρω σας.
Μετά, βάλτε το βούτυρο με το γάλα σε βαθιά κατσαρόλα. Ανάψτε το μάτι και μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέστε το κονιάκ και κλείστε το μάτι…
Χοντροκοπανίστε στο μούλτι τα καρύδια.
Σπάστε με το χέρι τα μπισκότα σε κομμάτια και σε βαθιά λεκάνη, ανακατέψτε τα με όλα τα υπόλοιπα υλικά, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, το κακάο, τα καρύδια, τις βανίλιες…
Ρίξτε τα όλα μέσα στη κατσαρόλα με το βούτυρο.
Με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα ανακατέψτε καλά για 1-2 λεπτάκια, να απορροφηθεί το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Θα προκύψει μια εύπλαστη μάζα…
Χωρίστε τη σε τέσσερα μέρη. Απλώστε επάνω στον πάγκο σας ένα κομμάτι μεμβράνης και βάλτε το ένα μέρος.
Τυλίξτε το, πιάστε τις δυο άκρες και στριφογυρίστε το να γίνει σαν ένα μεγάλο λουκάνικο. Κάντε το ίδιο και με την υπόλοιπη ποσότητα…
Βάλτε τα «λουκάνικα» στην κατάψυξη για 1½ ώρα. Μετά, κόψτε τα σε φετούλες πάχους ενός εκατοστού ή και πιο χοντρές αν σας αρέσει…
Βάλτε σε μπεν μαρί το ⅓ της σοκολάτας να λιώσει και προσθέστε ένα κουτάλι σπορέλαιο.
Ανακατέψτε καλά. Πάρτε μία-μία τις φετούλες και βουτήξτε τις με τη βοήθεια ενός πηρουνιού μέσα στη σοκολάτα…
Αφήστε κάθε καριοκάκι που βγάζετε επάνω σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο μέχρι να στεγνώσει.
Μόλις βλέπετε ότι τελειώνει η σοκολάτα στο κατσαρολάκι, προσθέτετε το άλλο ⅓ της σοκολάτας και μια κουταλιά σπορέλαιο, ανακατεύετε και συνεχίζετε να βουτάτε τα κομμάτια μέχρι και το τελευταίο…
Αφήστε τα για λίγη ώρα σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο (μέχρι να καθαρίσετε τον πάγκο ας πούμε) και μετά, φτιάξτε καφεδάκι, βάλτε απαλή μουσικούλα, καθίστε αναπαυτικά στην αγαπημένη σας γωνιά, κλείστε τα μάτια και αφεθείτε στην απόλαυση αυτού του μελαχρινού, γλυκού αριστουργήματος, που το φτιάξατε εσείς, με τα χεράκια σας, μέσα σε λίγα λεπτά και χωρίς πολύ κόπο.
Ακολουθήστε τη συμβουλή μου, γιατί αν σας πάρουν μυρουδιά τα καμάρια σας, δε θα μείνει ίχνος καριόκας..!
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση