Ποιος μπορεί να πει όχι σε ένα πιάτο υπέροχα, καλοτηγανισμένα καλαμαράκια; Κανείς! Ένα τέτοιο πιάτο είναι πάντα ευπρόσδεκτο.
Μιλάμε όμως για καλαμαράκια σωστά τηγανισμένα και βέβαια το σωστό τηγάνισμα του καλαμαριών δεν είναι ούτε αυτονόητο, ούτε απλό.
Σας έβαλα σε σκέψεις; Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου…
Αυτό που θέλω είναι να δούμε μαζί πως μπορούμε να πετύχουμε να βγουν τα καλαμαράκια από το τηγάνι ωραιότατα και σε γεύση αλλά και σε εμφάνιση!
Με λίγα λόγια, πάμε να δούμε πως θα καταφέρουμε να πετύχουμε τα τηγανητά καλαμαράκια ώστε να είναι πολύ μαλακά μέσα και τραγανά-τραγανά από έξω.
Τι θα χρειαστείτε:
- Καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
- Αλεύρι και λίγο καλαμποκάλευρο
- Αλάτι
- Λεμόνι
- Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Πώς θα τα φτιάξετε:
Αν τα καλαμάρια είναι κατεψυγμένα αφήστε να ξεπαγώσουν καλά.
Αν είναι ολόκληρα καθαρίστε τα ως εξής: τραβήξτε και κόψτε τα πλοκάμια και αφαιρέστε το στόμα και τα μάτια τους.
Όταν τραβήξετε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, τα οποία φυσικά και τα πετάτε. Μετά επιβάλλεται να αφαιρέσετε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους.








Τέλος με το ψαλίδι της κουζίνας ή με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τα σε ροδέλες, αν είναι μεγάλα. Αν είναι μικρά μπορείτε να τα τηγανίσετε και ολόκληρα…

Πλύνετέ τα πολύ καλά και αφήστε τα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Βάλτε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και αφήστε να κάψει πολύ καλά. Το λάδι πρέπει να είναι τόσο ώστε να σκεπάζει μια στρώση καλαμαράκια.
Για να κάνετε πιο ανώδυνο το αλεύρωμά τους βάλτε σε μια νάυλον σακούλα αρκετό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αναμίξτε το με λίγο καλαμποκάλευρο…




Βάλτε μέσα στη σακούλα με το αλεύρι κάμποσα καλαμαράκια και κλείστε την προσεχτικά. Ανακινήστε τη μέχρι τα καλαμαράκια να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά…













Αφού κάψει καλά το λάδι, τινάξτε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια και βάλτε τα λίγα-λίγα στο καυτό λάδι.
Αν μπείτε στον πειρασμό να βάλετε πολλά μαζί θα «πέσει» η θερμοκρασία του λαδιού και τα καλαμαράκια θα γίνουν… “νιανιά”.

Αν χρησιμοποιήσετε τηγάνι, αρχίστε να τα γυρίζετε στο 1 λεπτό από τη στιγμή που θα τα βάλετε στο καυτό λάδι.
Αν χρησιμοποιήσετε φριτέζα ή βαθιά κατσαρόλα και το λάδι τα σκεπάζει, αφήστε τα ως έχουν…

Προτιμήστε να τα τηγανίσετε σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα, για να σκεπάζονται από το λάδι. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσουν όλα τα καλαμαράκια.
Προσοχή κάθε φορά αφήνετε το λάδι να κάψει και πάλι καλά, πριν να βάλετε την επόμενη τηγανιά.

Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ο συνολικός χρόνος τηγανίσματος ο οποίος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα τρία λεπτά με το ρολόι.
Μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμα.
Μην τα αφήσετε παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν και θα γίνουν… λαστιχωτά.

Εννοείται πως κάθε φορά που βγάζετε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα τα βάζετε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια και τα αλατίζετε.
Μην τα αλατίσετε ποτέ πριν τα τηγανίσετε γιατί με το αλάτι θα «σφίξουν».
Σερβίρετέ τα ζεστά, περιχύστε τα με χυμό λεμονιού και καλή σας όρεξη..!




Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν.
Και μην ξεχνάτε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνα: «Αν αξίζει για κάτι ο άνθρωπος, αυτό είναι οι νίκες του και οι πιο ωραίες νίκες είναι οι νίκες εναντίον του ίδιου μας του εαυτού…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση