«Πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια, κου-λου-ράκια, κουλουρά-ά-κια». Δεν υπάρχει νομίζω Έλληνας που να μην έχει σιγοτραγουδήσει στα μικράτα του αυτό το τραγουδάκι.
Η δημοφιλία αυτού του παραδοσιακού τραγουδιού, είναι μια τρανή απόδειξη ότι τα τραγανά κουλουράκια είναι το πολυαγαπημένο, γλυκάκι μικρών και μεγάλων.
Είναι ένα γλυκάκι που πάει με όλα, γι’ αυτό δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το ντουλάπι μας. Καστανό, μελαχρινό, με σοκολάτα, βανίλια, πορτοκάλι, λάδι ή βούτυρο, συνοδεύει τον καφέ, νοστιμίζει το τσάι, «κόβει» την απογευματινή λιγούρα και είναι άριστο κολατσιό για τα παιδιά στο σπίτι αλλά και στο σχολείο…
Όπως είπα και παραπάνω υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι για να φτιάξει κανείς τα κουλουράκια, με γάλα ή χωρίς, με βούτυρο ή λάδι, με διάφορα μυρωδικά ή ξηρούς καρπούς και σοκολάτα και πάντα το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό.
Εγώ διάλεξα για σήμερα μια συνταγή με ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί. Ευλογημένα υλικά! Εκτός από θρεπτικά, μας κρατάνε όμορφες και υγιείς γιατί περιέχουν ουσίες αντιοξειδωτικές, οι οποίες πολεμάνε -κατά πως λένε οι ειδικοί- τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τα γηρατειά…
Αυτά τα κουλουράκια τα έφτιαχνε η μαμά μου τις μέρες των νηστειών και καταλαβαίνετε τι γινόταν… δεν έμενε ψίχουλο! «Κατά μάνα κατά κόρη», λέει η παροιμία, οπότε τα φτιάχνω και εγώ συχνά και οποιαδήποτε εποχή γιατί μας αρέσουν πολύ και γιατί με βγάζουν ασπροπρόσωπη όταν έρχονται ξαφνικά για καφέ φίλοι και γνωστοί.
«Το σπίτι πρέπει πάντα να έχει κάτι να τρατάρεις τον ξένο που έρχεται…», έλεγε η γιαγιά Αθηνά και καταχώνιαζε κάμποσα, (κύριος είδε που) για να μην τα βρούμε.
Με την ποσότητα των υλικών που θα σας δώσω θα φτιάξετε περίπου 65 με 70 κουλουράκια τραγανά και μυρωδάτα και κυρίως πεντανόστιμα.
Συμβουλή: Φροντίστε να τα τρώτε πάντα με παρέα γιατί έχουν ένα… ελάττωμα. Είναι τόσο νόστιμα που δεν σταματάς στο ένα, συνεχίζεις και συνεχίζεις και αν δεν βρεθεί κάποιος να σου πει «στοπ», μπορεί να φας και ολόκληρο ταψί.
Πάντα με παρέα λοιπόν γιατί ένα κουλουράκι με ένα καφεδάκι πάντα μας φέρνει πιο κοντά…
Υλικά:
- 2½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
- ½ φλ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
- 1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 κουτ. σουπ. κανέλα
- 1 κουτ. γλυκ. γαρύφαλλο
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1 κουτ. σουπ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκ. σόδα μαγειρικής
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (όσο σηκώσει)
- 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη καστανή ή κρυσταλλική
- ½ φλ. τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο
Εκτέλεση:
Στρώστε το σουσάμι σε ένα κομμάτι λαδόκολλά και ψήστε το στο φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει…
Σε μια λεκάνη ρίξτε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και με σύρμα ανακατέψτε για λίγο.
Προσθέστε το κρασί, την κανέλα, το γαρύφαλλο…
Αραιώστε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού. Όταν αρχίσει να αφρίζει αδειάστε στο μίγμα…
Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και το σουσάμι.
Ανακατέψτε καλά να ενωθούν τα υλικά.
Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ρίξτε το μισό αλεύρι, ζυμώστε, και λίγο-λίγο προσθέστε και το υπόλοιπο, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια…
Δεν χρειάζεται να ζυμώσετε πολύ ώρα τη ζύμη, γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια.
Πλάστε μικρά πλεξουδάκια ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα θέλετε.
Στρώστε με λαδόκολλα το ταψί της κουζίνας και αραδιάστε τα με τη σειρά…
Πασπαλίστε (αν θέλετε) με την καστανή ζάχαρη και ψήστε τα στους 170ο C στον αέρα για 25-30 λεπτά.
Αυτό ήταν όλο! Καλή επιτυχία φίλες μου! Να περνάτε καλά και να κάνετε όμορφες σκέψεις. Θα τα ξαναπούμε στην επόμενη συνταγή…
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση