γαλακτομπουρεκάκια με σταφίδες - 37 - ηχωμαγειρέματα

Τραγανά γαλακτομπουρεκάκια.. όνειρο, με σταφίδες

Αν ψάξει κανείς για την καταγωγή αυτού του γλυκού, που εύκολα κατατάσσουμε στα “ανατολίτικα”, θα φτάσει τουλάχιστον μέχρι το Βυζάντιο.

Το φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα με συνταγές που δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους.

Υπάρχει όμως μία κοινή διαπίστωση: Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα γλυκό “πειρασμός”. Με το τραγανό του το φύλλο, την πλούσια, κοκκώδη, σιμιγδαλένια, αφράτη, βουτυράτη αλλά συνάμα ανάλαφρη κρέμα του και το σιρόπι, «τόσο όσο», για να σε γλυκάνει χωρίς να σε λιγώσει.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που έχει αναδειχθεί ως το πιο δημοφιλές παραδοσιακό μας γλυκό και το πρώτο που σκέφτεται κανείς για να κλείσει ένα οικογενειακό γεύμα.  

Όταν δε, προσφέρεται σε ατομικά ρολάκια τότε ο καθένας απολαμβάνει την ποσότητα που «τραβάει ο οργανισμός του» και αν δεν τον καλύψει το ένα ρολάκι, σερβίρεται και δεύτερο και τρίτο… 

Φτιάξτε τα λοιπόν αυτά τα γαλακτομπουρεκάκια και θα με θυμηθείτε. Θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπη σε κάθε περίσταση!

Δείτε και τη συνταγή για κλασικό, παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα…

Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας 
  • 150 γρ. βούτυρο καθαρό (κλαριφιέ) λιωμένο 

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη 
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • 2 βανίλιες
  • 2 πρέζες αλάτι
  • Ξύσμα 1 μικρού λεμονιού
  • 50 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι:

  • 500 ml. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη 
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού 
  • Φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή και τα δύο 

Πώς θα τα φτιάξετε:

Ζεστάνετε το βούτυρο να λιώσει όχι να κάψει. Πριν ετοιμάσετε τα ρολάκια φτιάξτε πρώτα το σιρόπι… 

Σιρόπι

Βράστε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό και τη φλούδα λεμονιού (ή πορτοκαλιού) και την κανέλα για 5 λεπτά (από την ώρα που θα πάρει βράση), αφήστε το στην άκρη να κρυώσει και ασχοληθείτε με την κρέμα… 

Κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάλτε το γάλα, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και τη μισή ζάχαρη. Ανακατέψτε με μια κουτάλα και αφήστε τα υλικά σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν…

Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τα αυγά, τον κρόκο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τις βανίλιες. 

Χτυπήστε με σύρμα ή μίξερ για 1 με 2 λεπτά να ενωθούν τα υλικά. 

Πάρτε μερικές κουταλιές από το ζεστό γάλα και ρίξτε το λίγο-λίγο στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα ώστε να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία των αυγών…

Αφού αραιώσει το μίγμα ρίξτε το στην κατσαρόλα με το καυτό γάλα. 

γαλακτομπουρεκάκια με σταφίδες - 16

Ανακατεύετε με σύρμα, πάντα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. 

Όταν έρθει σε σημείο βρασμού η κρέμα είναι έτοιμη…

Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε με σπάτουλα να λιώσει. 

Σε αυτό το στάδιο προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε στην κρέμα 100 γρ. σταφίδες.

Δίνουν τη γλύκα και το άρωμα τους και δημιουργούν μια πλούσια φρουτώδη επίγευση στο γλυκό σας…

γαλακτομπουρεκάκια με σταφίδες - 23

Αδειάστε την κρέμα σε ένα φαρδύ μπολ και καλύψτε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της για να μην δημιουργηθεί κρούστα. 

Αφήστε την κρέμα να κρυώσει για 20 λεπτά και να σταθεροποιηθεί. 

Ρολάκια

Πάρτε ένα φύλλο κρούστας (θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) από τη συσκευασία και βουτυρώστε το με ένα πινέλο. 

Διπλώστε το στη μέση.

Βάλτε 2 κουταλιές κρέμα στην κάτω πλευρά και γυρίστε το φύλλο έτσι ώστε, να σκεπάσετε την κρέμα. 

Διπλώστε δεξιά κι αριστερά το φύλλο που περισσεύει, πάνω στην κρέμα και τυλίξτε σε ρολό. 

Ακουμπήστε το ρολό με την ένωση προς τα κάτω, σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Συνεχίστε ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα…

Τοποθετήστε τα κοντά-κοντά στο ταψί αλλά όχι πολύ στριμωγμένα μεταξύ τους. 

Περιχύστε τα ρολά με όσο βούτυρο περίσσεψε. 

γαλακτομπουρεκάκια με σταφίδες - 35

Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30 λεπτά ή και παραπάνω, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Ο χρόνος ψησίματος του γλυκού ποικίλει ανάλογα με τον φούρνο.

γαλακτομπουρεκάκια με σταφίδες - 36

Το γλυκό είναι έτοιμο όταν έχει ροδίσει ομοιόμορφα πάνω και κάτω, γιατί μόνο τότε θα έχουν ψηθεί σωστά τα φύλλα μέχρι μέσα και μόνο τότε θα απορροφήσουν σωστά το σιρόπι τους…

Σιροπιάστε τα καυτά ρολάκια με το κρύο σιρόπι. Προσοχή όμως!

Ρίξτε το σιρόπι λίγο-λίγο όχι όλο μαζί..!

Αφήστε τα ρολάκια στο ταψί μέχρι να κρυώσουν τελείως και μετά σερβίρετε. Αν κόψετε νωρίτερα θα κατεβάσει υγρά το γαλακτομπούρεκο και θα πανιάσει η κάτω στρώση των φύλλων.  

ΣΗΜ: Τα ρολάκια, αφού το ετοιμάσετε και τα βουτυρώσετε μπορείτε να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη σας καλά σκεπασμένα. Το φύλλο όμως που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι φρέσκο και όχι φύλλο κατάψυξης. 

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.

Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Αντί να σκέφτεσαι τι θα φας σκέψου καλύτερα με ποιους θα καθίσεις για να φας…”

Σας φιλώ αυγή.


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

0,0
0,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 0 αξιολογήσεις)
Τέλεια0%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Δεν υπάρχουν ακόμα βαθμολογίες. Γίνε ο/η πρώτος/η που θα βαθμολογήσει…


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *