Το ότι το τουρσί είναι η πιο απλή και σίγουρη, παραδοσιακή μέθοδος συντήρησης τροφίμων είναι γνωστό σε όλους. Τη χρησιμοποιούσαν από τα παλαιότερα χρόνια για να συντηρήσουν τρόφιμα που δεν μπορούσαν να διατηρηθούν από μόνα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα.
Η μέθοδος ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, γιατί τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα ψύξης αλλά ούτε ήταν γνωστή η χρήση κονσερβών.
Ταυτόχρονα, τα τρόφιμα που συντηρούνταν με αυτόν τον τρόπο, αποκτούσαν μια ιδιαίτερα ευχάριστη ξινή γεύση.
Το ότι αυτή η μέθοδος είναι πανάρχαια και προέρχεται απο την ιστορική Περσία ή αλλιώς το σημερινό Ιράν μάλλον δεν θα είναι και πολλοί αυτοί που το γνωρίζουν.
Η λέξη τουρσί έχει τις ρίζες της στην περσική λέξη ترشی (turşi) που σημαίνει ξινός.
Αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν γενικώς το ξύδι και κυρίως εκείνο που ήταν αναμεμιγμένο με αρωματικούς σπόρους φυτών, όπως ο κόλιαντρος, το φασκόμηλο, η δάφνη. Συνήθιζαν μάλιστα πολλές φορές να διατηρούν μέσα σ’ αυτό κάποια φρούτα και λαχανικά.
Τουρσί μπορούν να γίνουν όλα τα λαχανικά, με πιο συνηθισμένα το λάχανο, καρότο, πιπεριά, κουνουπίδι, αγγουράκι, σελινόριζα, παντζάρι, μελιτζάνα και ότι άλλο κηπευτικό κατεβάσει ο νους σας.
Τουρσί γίνονται και πολλά φρούτα. Αξέχαστα θα μου μείνουν τα αχλάδια τουρσί του θείου Βασιλάκη στα πήλινα κιούπια.
Τώρα, λοιπόν που άρχισαν οι πρώτες ψύχρες, φτιάξτε εύκολα και γρήγορα λαχανικά τουρσί για δυο λόγους: πρώτον γιατί συμπληρώνουν και νοστιμίζουν το κυρίως πιάτο, ιδιαίτερα τα όσπρια και τα λαδερά και δεύτερον γιατί χάρη στη ζύμωση την οποία έχουν υποστεί προσφέρουν στον οργανισμό πολύτιμα προβιοτικά συστατικά, “καλά” βακτήρια δηλαδή που εποικίζουν το έντερο και συμβάλουν στην υγεία και την καλύτερη λειτουργία όλου του οργανισμού.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Τα τουρσιά, εξασφαλίζουν καλύτερη λειτουργία του εντέρου, βελτιώνουν τα προβλήματα πέψης, το φούσκωμα και τα αέρια, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, συντελούν στην καλύτερη όψη της επιδερμίδας ακόμη και σε απώλεια βάρους.
Κι αν ακόμα, προβληματίζεστε γατί δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ, ιδού η ευκαιρία: Φτιάξτε το πιο απλό εύκολο και χωρίς πολλές απαιτήσεις τουρσί της ξαδέρφης μου της Ντόινας.
Η Ντόινα είναι Ελληνίδα ομογενής, ζει στη Ρουμανία και έχει ειδικότητα στα τουρσιά…
Τι θα χρειαστείτε:
Λαχανικά της αρεσκείας σας όπως:
- Πράσινες ντοματούλες
- Πράσινες και κόκκινες πιπεριές
- Κουνουπίδι
- Λάχανο
- Καρότο
- Σέλινο
…και ότι άλλο κηπευτικό έχετε στη διάθεσή σας.
Η αναλογία για την αλμύρα είναι:
- 1 λίτρο νερό
- 1 κ.σ. αλάτι χοντρό
Πώς θα το φτιάξετε:
Κόψτε σε χοντρά κομμάτια τα λαχανικά. Αν οι ντοματούλες και οι πιπεριές είναι μικρές, βάλτε τις ολόκληρες.
Μπορείτε αν προτιμάτε να τα ψιλοκόψετε τα λαχανικά… Στις φωτογραφίες θα δείτε και τις δύο εκδοχές. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
Γεμίστε καλά γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, μεγάλα ή μικρά, βάζοντας αρχικά στρώσεις από κάθε λαχανικό, και τοποθετώντας εδώ κι εκεί διάφορα κομμάτια για να γεμίσετε τα κενά…
Σε κατσαρόλα βάλτε το νερό και το αλάτι να πάρουν βράση ώσπου να λιώσει το αλάτι.
Γεμίστε τα βάζα με τη ζεστή αλμύρα και σφραγίστε τα αμέσως με το καπάκι τους.
Αποθηκεύστε τα και αφήστε να ησυχάσουν για τρεις εβδομάδες.
Αν η αλμύρα αρχίζει να θολώνει κάπως μετά από μερικές ημέρες, είναι κάτι το φυσιολογικό και μη σας ανησυχήσει…
Αφού παρέλθει ο χρόνος, ανοίξτε και δοκιμάστε το τουρσί που φτιάξατε με τα χεράκια σας, γεμίστε τα ποτηράκια με ντόπιο τσίπουρο, αγνό και σέρτικο, χωρίς γλυκάνισο και πιείτε στην υγειά σας, στην υγειά δικών σας και φίλων.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Οι άνθρωποι, ψάχνοντας την ευτυχία και την ολοκλήρωση, παίρνουν διαφορετικούς δρόμους. Επειδή δεν ακολουθούν τον δρόμο που ακολουθείς εσύ, δεν σημαίνει ότι έχουν χαθεί…”
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση