Το κανταΐφι είναι ένα γλυκό που έχει φανατικούς οπαδούς. Προσωπικά το θεωρώ τον βασιλιά των σιροπιαστών. Είναι ένα γλυκό που ξεχωρίζει για την γεύση του αλλά και για την εμφάνισή του αφού φτιάχνεται με αυτήν την ειδική ζύμη που είναι κάπως… τριχωτή. Έχει Ανατολίτικες ρίζες και είναι από τα πρώτα γλυκά που αγαπήσαμε πολύ οι Έλληνες.

Μόλις βγει από τον φούρνο έχει λαχταριστή τραγανή μορφή που γίνεται ακόμα πιο λαχταριστή όταν με το σιρόπιασμα μαλακώνει και γλυκαίνει…

Το άρωμα του βουτύρου το κυριεύει και στο εσωτερικό του κρύβει μια πλούσια τραγανή γέμιση από ξηρούς καρπούς. Εδώ μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε ανάλογα με την προτίμηση του καθενός χρησιμοποιώντας καρύδια, αμύγδαλο ή φιστίκι Αιγίνης ή συνδυασμό αυτών.

Και μια και μιλάμε για αυτοσχεδιασμό, αφήστε για μια φορά κατά μέρος το παραδοσιακό τυλιχτό κανταΐφι και φτιάξτε το κανταΐφι σαν κάπ κέικ (cupcake ή απλά μπορείτε να το πείτε κανταΐφι σε φορμάκια).

Το έφτιαξα εύκολα και σας βεβαιώνω πως μπορούν να το φτιάξουν ακόμα και οι αρχάριες μαγείρισες αλλά και όσες θέλουν να φτιάξουν αυτό το υπέροχο σιροπιαστό αλλά σκοντάφτουν στο… τύλιγμα.

Φτιάξε τα κανταΐφια σαν καπ κέικ και ετοιμαστείτε για γευστική απογείωση! Αν σας αρέσει το κανταΐφι δείτε τη συνταγή για παραδοσιακό εκμέκ κανταΐφι…

Τι θα χρειαστείτε:
- 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 250 γρ. καρύδια ωμά
- 1 κουτ. σούπας κοφτό κανέλα
- 250 γρ. βούτυρο λιωμένο αιγοπρόβειο
Για το σιρόπι:
- 600 γρ. ζάχαρη
- 400 ml νερό
- Χυμός μισού λεμονιού
Πώς θα το φτιάξετε:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα.
Χοντροκόψτε τα καρύδια στο μούλτι και ανακατέψτε τα με την κανέλα την βανίλια και το ξύσμα λεμονιού…




Μοιράστε το κανταΐφι στα δύο. Φυλάξτε το ένα κομμάτι σκεπασμένο με μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Ανοίξτε με τα χέρια σας λίγο το κανταΐφι για να ξεκολλήσουν οι ίνες του.

Πάρτε με τα δάχτυλα σας μία ποσότητα κανταΐφι, και βάλτε την σε μία θήκη για cupcakes. Εντωμεταξύ να έχετε αλείψει τα cupcake φορμάκια με βούτυρο με ένα πινελάκι…



Αλείψτε το κανταΐφάκι με λίγο λιωμένο βούτυρο…

…και βάλτε λίγη από την γέμιση στο κέντρο του.

Διπλώστε τις άκρες τους προς τα μέσα μέχρι να καλυφθεί όλη η γέμιση.

Όταν γεμζει η κάθε θήκη αλείψτε το κανταΐφάκι από πάνω με λίγο λιωμένο βούτυρο.

Ψήστε στους 175 βαθμούς για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να μοσχομυρίσουν…



Όσο τα κανταΐφάκια ψήνονται ασχοληθείτε με το σιρόπι…
Το σιρόπιασμα
Σε μία κατσαρόλα βάλτε την ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού κι μετρήστε από την ώρα που θα πάρουν βράση 3 λεπτά.

Σιροπιάστε τα κανταΐφια μόλις βγουν από τον φούρνο κι όσο είναι ακόμα ζεστά, με το ζεστό σιρόπι.

Αφήστε τα έτσι να μείνουν και να ρουφήξουν καλά καλά το σιρόπι ώσπου να κρυώσουν και σερβίρετέ τα αναποδογυρίζοντας τα. Γαρνίρετε με καρυδάκι.
Το κανταΐφάκι αυτό σκέτο ή ακόμα καλύτερα με μια μπάλα παγωτό από δίπλα, τι να σας λέω τώρα… είναι μμμ… σκέτη αμαρτία. Φτιάξτε το! Είναι εύκολο και δεν απαιτεί καμιά δεξιοτεχνία.

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν. Ζήστε με σύνεση τις χαρές που έρχονται και με δύναμη και σοφία τις δυσκολίες και τις πίκρες γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: “Οι πιο σημαντικές περίοδοι της ζωής δεν είναι οι λεγόμενες μέρες επιτυχίας και χαράς, αλλά, περισσότερο, οι μέρες εκείνες που, μετά από απόρριψη και απελπισία και πίκρα, αισθάνεσαι να μεγαλώνει μέσα σου η θέληση για ζωή και η υπόσχεση ότι το μέλλον θα φέρει κάτι καλύτερο…“
Με αγάπη, Αυγή.-