Η γιαγιά Αθηνά που ήταν γλυκατζού έλεγε συχνά πυκνά πως μια μέρα δύσκολη, φαντάζει ωραιότερη όταν ξέρεις ότι στο σπίτι σε περιμένει ένα γλυκό και έρχομαι να προσθέσω, πόσο μάλλον όταν το γλυκό αυτό είναι μια ωραιότατη τούρτα.
Δεν ξέρω αν σας το έχω πει αλλά εγώ δεν είμαι κορίτσι του γλυκού.
Είναι ας πούμε το τελευταίο πράγμα που θα βάλω στη λίστα των αναγκαίων πραγμάτων που θα πάρω εάν ποτέ με αναγκάσουν να πάω σε… ένα έρημο νησί.
Θα προηγηθούν πολλά, πολλά αλμυρά πράγματα!! Φαίνεται πως η ζάχαρη δεν ανήκει στα δικά μου καύσιμα. Παλαιότερα όταν ετοίμαζα ένα δείπνο, φρόντιζα σχολαστικά κάθε λεπτομέρεια και κάπως άφηνα τελευταίο το θέμα γλυκού.
Με τον καιρό και όταν απέκτησα οικογένεια κάπως έστρωσαν τα πράγματα αφού όλοι, μα όλοι τους είναι γλυκατζήδες. Αναγκάστηκα, λοιπόν αφού τα φτιάχνω τα γλυκά, να τα δοκιμάζω και σιγά-σιγά να τα τρώω κιόλας.
Μην φανταστείτε πως έγινα κολλητή με τη ζάχαρη αλλά με τον καιρό δημιουργήθηκε μεταξύ μας μία σχέση ας την πω… εμπιστοσύνης.
Αν και η ζαχαροπλαστική θέλει πειθαρχία, εγώ πάντα κάνω τη ζαβολιά μου και μειώνω την ποσότητα της ζάχαρης.
Τώρα πιά και έχοντας αποκτήσει μία υγιή σχέση με τα γλυκά, κατέληξα πως κάποια μου αρέσουν πολύ. Με τα χρόνια δοκιμάζω και ξεχωρίζω κάποιες συνταγές και τις κάνω δικές μου.
Έτσι δοκίμασα και ξεχώρισα αυτήν εδώ τη συνταγή για την τούρτα της Αρετούλας που την έφτιαξε για τα γενέθλια της μανούλας της. Τη δοκίμασα, μου άρεσε, ζήτησα τη συνταγή και τη μοιράζομαι μαζί σας γιατί έχει πολλά προτερήματα.
Είναι μια τούρτα πλούσια, αρχοντική, εντυπωσιακή στην εμφάνιση, γίνεται εύκολα, πετυχαίνει πάντα, είναι αφράτη, δροσερή, καλοκαιρινή και πάρα μα πάρα πολύ εύγευστη…
Τι θα χρειαστείτε:
- 6 αυγά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 & ⅓ κούπας αλεύρι
- 1 φακελάκι μπέικιν
- 1 βανίλια
- Ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 συσκευασία κομπόστα ροδάκινο
Τι θα χρειαστείτε για την κρέμα:
- 2 κουτ. σουπ. άχνη ζάχαρη
- 1 κρέμα μόρφατ
- ½ κούπα γάλα
- 1 σφηνάκι λικέρ
Για τη διακόσμηση:
- Πράσινη & κόκκινη ζαχαρόπαστα
- Σταγόνες σοκολάτας
Πώς θα τη φτιάξετε:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Μια πετυχημένη τούρτα προϋποθέτει αφράτο παντεσπάνι.
Σε βαθύ μπολ χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη καλά-καλά, να αφρατέψουν…
Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν και προσθέστε το μαζί με τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού…
Συνεχίστε το χτύπημα σε πιο αργή κίνηση ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά…
Στρώστε ένα κατάλληλο ταψάκι με λαδόκολλα και ρίξτε το μίγμα.
Ανακινήστε το ταψάκι για να απλωθεί το μίγμα ομοιόμορφα…
Ψήστε για 20-30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο σας, στους 170 βαθμούς στον αέρα στη μεσαία σχάρα.
Αφού ψηθεί το παντεσπάνι βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.
Πώς θα φτιάξετε την κρέμα:
Κόψτε το ροδάκινο σε λεπτές φετούλες και κρατήστε το σιρόπι της κομπόστας…
Χτυπήστε τη σαντιγί (κρέμα μόρφατ) σε δυνατή ταχύτητα με μισή κούπα γάλα, 1 γεμάτη κουταλιά σούπας άχνη και 1 σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας σας.
Αν θέλετε προσθέστε και λίγο καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Αφού κρυώσει το παντεσπάνι χωρίστε το στην μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι. Ραντίστε με το σιρόπι της κομπόστας αρχικά το ένα μέρος.
Στρώστε μια παχιά στρώση από τη σαντιγί σε όλη την επιφάνεια και τοποθετήστε από πάνω τις φετούλες του ροδάκινου.
Καλύψτε με το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και ραντίστε το και αυτό επίσης με σιρόπι και αν θέλετε αλείψτε με πραλίνα φουντουκιού (ή φτιάξτε ένα γλάσο, δείτε παρακάτω).
Βάλτε την τούρτα για 15-20 λεπτάκια στο ψυγείο για να μπορείτε να τη διακοσμήσετε πιο εύκολα.
Διακόσμηση με ζαχαρόπαστα:
Για να φτιάξετε την τούρτα καρπούζι θα χρειαστείτε ζαχαρόπαστα στα χρώματα του καρπουζιού, κόκκινο και πράσινο.
Για να μπορέσετε να την απλώσετε εύκολα πασπαλίστε με άχνη την επιφάνεια που θα ανοίξετε σε φύλλο τη ζαχαρόπαστα και με τη βοήθεια πλάστη ανοίξτε ένα πολύ λεπτό φύλλο κόκκινης ζαχαρόπαστας και προσαρμόστε το στο σχήμα και το μέγεθος της τούρτας…
Κάντε το ίδιο και με το πράσινο χρώμα για να καλύψετε τα πλαϊνά.
Αν θέλετε να φτιάξετε τούρτα σε σχήμα φέτας καρπουζιού κόψτε την τούρτα στη μέση και καλύψτε κάθε μισό με τη ζαχαρόπαστα…
Αν πάλι δεν ανήκετε σε αυτές που λατρεύουν τη ζαχαρόπαστα ή σας φαίνεται άθλος να τη χειριστείτε καλύψτε την επιφάνεια με το υπέροχο γλάσο σοκολάτας που σας έχω δώσει στη συνταγή της σοκολατόπιτας.
Όμως, όπως και να τη φτιάξετε ένα είναι σίγουρο, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει και θα την απολαύσετε σίγουρα.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.
Μη σας παίρνουν από κάτω οι αλλαγές που συμβαίνουν μέσα και γύρω μας. Όσο κι αν δείχνουν άσχημα τα πράγματα δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου, πάντα κάτι καλό θα φέρει στο διάβα μας η ζωή.
Η γιαγιά Αθηνά έλεγε: «Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα…»
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση