Το λάχανο φίλες μου, αυτό το τραγανό, λευκόσαρκο λαχανικό, έχει συνδεθεί με την… απαξίωση και την ευτέλεια. Έρχεται ο άλλος και σου λέει «Σιγά τα λάχανα»!
Ε, δε σε απαξιώνει; Δε σε κάνει να νιώθεις ταπεινός και καταφρονεμένος;
Παρεξηγημένα λοιπόν αυτά τα λαχανικά που μοιάζουν με μπάλες, γιατί δεν είναι διόλου ευτελή και ασήμαντα και ας είναι από τα πιο φτηνά της αγοράς.
Μέσα στη σφιχτή… φυλλένια τους δομή κρύβουν εκτός από πολύτιμα για την υγεία μας συστατικά – βιταμίνες A, B, E, C, β-καροτίνη, φολικό οξύ και μυρουδιές και γεύσεις τέτοιες, που δε σ’ αφήνουν ασυγκίνητο…
Προσωπικά έμαθα να τρώω το λάχανο ωμό από πολύ μικρή. Θυμάμαι, το χειμώνα που έλειπαν τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, έκοβα ένα μεγάλο κομμάτι λάχανο και χράτσα-χρούτσα το καταβρόχθιζα.
Γέμιζε το στόμα μου χυμούς γλυκούς, με χαρακτηριστικά πιπεράτη, ελαφρά πικάντικη, και δροσερή γεύση.
Το λάχανο έλεγε η γιαγιά μου πρέπει «να το… χτυπήσει η παγωνιά» για να γλυκάνουν τα μεταξένια φύλλα του και να ολοκληρωθεί η γεύση του. Εκείνη η χαρακτηριστική γεύση που δε φοβάται μήπως… χαθεί, αν μαγειρευτεί με άλλα υλικά που έχουν δυνατό χαρακτήρα.
Το μαγείρευε με χίλιους δυο τρόπους: Απλά βραστό με λαδολέμονο σαν σαλάτα, νόστιμο λαχανόρυζο με λιαστή ντομάτα, με χοιρινό ή μοσχάρι, ζουμερούς λαχανοντολμάδες, το έβαζε στην άρμη ή έφτιαχνε υπέροχο τουρσί λάχανο είτε σκέτο είτε με διάφορες παραλλαγές, με κόκκινες πιπεριές «μπούφκες», ψιλοκομμένο καρότο και μυρωδικά.
Εκείνο που πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας είναι ότι το λάχανο ανέκαθεν είχε ερωτική σχέση με το λιπαρό κρέας.
Εδώ η σοφία της γιαγιάς μου έρχεται να ισορροπήσει τα πράγματα. «Το κρέας στο φαγητό» έλεγε η γιαγιά, «δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ. Λίγο όσο για τη νοστιμιά είναι αρκετό».
Γι αυτό κι εμείς σήμερα θα μαγειρέψουμε λάχανο με μικρά κομματάκια χοιρινού, όπως ακριβώς το έφτιαχνε η γιαγιά μου.
Το κρέας είναι λιγοστό αλλά αρκετό για να απογειώσει τη γεύση του λάχανου…
Υλικά:
- 250 γρ. χοιρινό κρέας κομμένο σε κύβους
- ½ φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
- 1 μικρό λάχανο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- ½ κουτ. γλυκ. κόκκινο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- 2 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες
- 1 φλυτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 δόντι σκόρδο
- Λίγο σέλινο
- Αλάτι
- Λίγο νερό (αν χρειαστεί)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα και το χοντροκόβουμε. Το βάζουμε σε τρυπητό σκεύος, το αφήνουμε κάτω από το νερό της βρύσης να πλυθεί καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα κομμάτια του χοιρινού…


Αφού ροδίσουν ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Ανακατεύουμε για δυο-τρία λεπτά και προσθέτουμε τις πιπεριές.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα… Αλατίζουμε, ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι, το μπούκοβο και μετά από λίγο, τη ντομάτα ψιλοκομμένη.
Εγώ αυτήν την εποχή χρησιμοποιώ σάλτσα ντομάτας που τη φτιάχνω μόνη μου το καλοκαίρι, όταν οι ντομάτες είναι στο απόγειο της νοστιμιάς τους.
Σας έχω δείξει πόσο εύκολο είναι να τη φτιάξετε…

Στο τέλος προσθέτουμε το λάχανο, τον μαϊντανό και το σέλινο.


Το μυστικό είναι ακριβώς εδώ. Ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω, ώσπου το λάχανο να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του…


Χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο όσο να μην διακοπεί ο βρασμός. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για μια ώρα περίπου.
Το λάχανο θα αφήσει τα υγρά του και θα μαγειρευτεί με αυτά και το λάδι του. Αρκεί η φωτιά να είναι χαμηλή.

Καλή επιτυχία φίλες μου και μέχρι την επόμενη συνταγή, δοκιμάστε να πείτε σ’ αγαπώ σ’ αυτούς που μέχρι τώρα διστάζατε να το πείτε.
Γιατί αλλαγές επέρχονται μόνο όταν κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει…
Σας φιλώ, αυγή.
Αφήστε μια απάντηση