Το καλοκαίρι είναι στις δόξες του, Αύγουστος γαρ και οι ζέστες εξακολουθούν να μας τυλίγουν οπότε δεν γίνεται καν λόγος για μαγείρεμα χρονοβόρο.
Ποιος αντέχει να μείνει στην κουζίνα για πολύ χρονικό διάστημα;
Θα έχετε προσέξει λοιπόν ότι τα πρώτα πιάτα που αδειάζουν σε τραπέζια είναι τα γρήγορα, κυρίως αυτά με τα τηγανητά λαχανικά και ιδιαίτερα τα κολοκυθάκια.
Πόσο γλυκά και τρυφερά είναι τα κολοκυθάκια το καλοκαίρι!
Κι όταν αυτή η γλυκύτητα και η τρυφερότητα συνδυαστεί με υλικά που τους ταιριάζουν απόλυτα, όπως το σκόρδο και το ξυδάκι, τότε έχουμε μια γευστική αρμονία που αξίζει να μπει στο πιάτο μας.
Δοκιμάστε τα έτσι όπως σας τα προτείνω. Είναι μια διαφορετική εκδοχή.
Ας ξεφύγουμε για λίγο από τα κλασσικά, παναρισμένα, τραγάνα, κολοκυθάκια.
Δεν αντιλέγω, είναι πεντανόστιμα και λατρευτά αλλά τα απολαμβάνουμε μόνο όσο είναι ζεστά και τραγανά. Αν μείνουν μαλακώνουν, πανιάζουν, γίνονται “νιανιά” και μετά βίας μπορεί να τα καταναλώσει κανείς.
Ετούτα εδώ τα σκορδάτα, είναι μαλακά, πεντανόστιμα ζεστά αλλά και κρύα. Εξίσου νόστιμα ακόμα και μετά από δυο και τρεις μέρες διατηρημένα στο ψυγείο σε τάπερ καλά σφραγισμένο.
Δοκιμάστε τα και τα λέμε…
Τι θα χρειαστείτε:
- 2 τρυφερά, μέτρια κολοκυθάκια
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- Ξύδι
- Αλάτι
- Λάδι για το τηγάνισμα
Πώς θα τα φτιάξετε:
Κόψτε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες.
Φροντίστε οι ροδέλες να μην είναι και πολύ λεπτές. Ας πούμε λίγο παχύτερες από αυτές που κόβουμε όταν θέλουμε να τηγανίσουμε κολοκυθάκια πανέ.
Πασπαλίστε τις με αλάτι και από τις δύο πλευρές και στρώστε τις στο σουρωτήρι τη μία δίπλα στην άλλη.
Αφήστε τις εκεί μέχρι να… “ιδρώσουν”, να βγάλουν δηλαδή τα υγρά τους.
Αν θέλετε να τηγανίσετε περισσότερα κολοκυθάκια, κόψτε σε ροδέλες, βάλτε τα όλα μαζί σε σουρωτήρι, αλατίστε τα και αφήστε τα να ιδρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Μετά απλώστε τις ροδέλες σε χαρτί κουζίνας και στεγνώστε.
Ρίξτε λίγο σπορέλαιο στο τηγάνι.
Αφού ζεσταθεί καλά, τηγανίστε τις ροδέλες τοποθετώντας τις, τη μία δίπλα στην άλλη.
Αφήστε να τηγανιστούν πρώτα από τη μια μεριά. Αφού ροδίσουν, με ένα πηρουνάκι γυρίστε τις από την άλλη.
Μεταφέρτε σε μια πιατέλα.
Ψιλοκόψτε τα σκόρδα. Κάντε το ίδιο και με τον μαϊντανό…
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα σκόρδα με τον μαϊντανό και αλατίστε.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε μία-δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το μίγμα σκόρδων-μαϊντανού και φέρτε τα δυο-τρεις βόλτες ίσα που να ζεσταθούν και να αφήσουν αρώματα.
Προσθέστε δυο τρεις κουταλιές ξύδι λευκό ή ότι άλλο και απλώστε το μίγμα πάνω από τα τηγανισμένα κολοκυθάκια.
Δοκιμάστε και αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ξύδι ακόμα.
Έτσι μαγειρεμένα τα κολοκυθάκια είναι ένας εξαιρετικός μεζές που πάει με όλα.
Είναι νόστιμα ζεστά αλλά και κρύα είναι εξαιρετικά.
Έχουν το προνόμιο να διατηρούνται μέσα στο ψυγείο και δυο και τρεις μέρες κλεισμένα σε τάπερ φυσικά, γιατί τα κολοκυθάκια αν και αγαπάνε πολύ το σκόρδο, αυτό δεν παύει να είναι έντονο.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Ένας άνθρωπος αξίζει τόσο, όσο αξίζει αυτό που αγαπάει...”
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση