
Το ξέρω πως θα σας ξαφνιάσω με τη σημερινή μου γλυκιά πρόταση. Σας κάνω εικόνα και σας φαντάζομαι να μουρμουρίζετε “Μα τι την έπιασε; Τσουρεκάκια καλοκαιριάτικα, γίνεται;” Γίνεται, πώς δε γίνεται. Και ιδού η απόδειξη: Αυτά τα αφράτα πεντανόστιμα τσουρεκάκια τα έφτιαξε προχθές η γειτόνισσα μου η Στεφανία.
Τα σπίτια μας στο χωριό είναι κοντά. Τόσο κοντά που αν κάτι γίνεται απέναντι, σε παίρνουν οι ευωδιές, θέλεις δεν θέλεις. Το καλό είναι πως δεν περιορίζεσαι μόνο στην ευχάριστη αίσθηση της όσφρησης, το γεύεσαι κιόλας. Δεν, είναι δυνατόν να φτιάχνει κάτι η γειτόνισσα και μην πάρει η γειτονιά έναν μεζέ, έτσι για «το καλό».



Και σου ‘ρχεται το πιάτο με τα καλούδια και εσύ το ανταποδίδεις βέβαια, ανάλογα. Γιατί αυτό σημαίνει γειτονιά.
Το φαγητό, φιλενάδες, εκτός από ανάγκη, είναι και ευχαρίστηση, είναι και μέσο κοινωνικής συναναστροφής. Μια θαυμάσια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, για μοίρασμα συναισθημάτων, για καλοπέραση και γέλιο και πολλά άλλα, ευχάριστα αλλά και γιατί όχι και δυσάρεστα…


Λοιπόν για να μην πολυλογώ, επειδή αυτά τα τσουρεκάκια τα δοκίμασα και τα καταευχριστήθηκα, ζήτησα τη συνταγή από τη Στεφανία, τα έφτιαξα και σας τα παρουσιάζω με κάθε λεπτομέρεια γιατί αξίζει τον κόπο να τα φτιάξετε.
Πετυχαίνουν και είναι πολύ, πολύ νόστιμα, μυρωδάτα και αφράτα…!

Δείτε και τη συνταγή για παραδοσιακά τσουρέκια της Αυγής, τη συνταγή για τσουρέκι νηστίσιμο αλλά και τη δημοφιλή συνταγή για κέικ τσουρεκάτο με άρωμα κανέλας…

Τι θα χρειαστείτε:
- ~2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
- 5 αυγά
- 2½ κούπες ζάχαρη
- 1½ κούπα γάλα
- 80 γρ. μπυρομαγιά νωπή
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 φακελ. μαχλέπι
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- Μοσχοκάρυδο και κακουλέ (προαιρετικά)
Πώς θα τα φτιάξετε:
Διαλύστε την μπυρομαγιά σε μισή κούπα νερό χλιαρό, προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και λίγο αλεύρι τόσο-όσο να πετύχετε έναν μαλακό χυλό και αφήστε το μίγμα να φουσκώσει…






Σε μια λεκάνη, κοσκινίστε τα δύο κιλά αλεύρι. Σε κατσαρόλα βάλτε το γάλα, το λάδι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τις βανίλιες το ξύσμα πορτοκαλιού και το μοσχοκάρυδο και σε χαμηλή φωτιά αφήστε το να ζεσταθεί.
Προσοχή! Όχι να κάψει, απλά να ζεσταθεί…








Χτυπήστε τα αυγά με το σύρμα να αφρατέψουν…

Ρίξτε μέσα στη λεκάνη με το κοσκινισμένο αλεύρι τη φουσκωμένη μαγιά, το μίγμα του γάλακτος με τα μυρωδικά και τα χτυπημένα αυγά, ανακατέψτε και μετά ζυμώστε ώσπου να πετύχετε μια ζύμη μαλακιά και αφράτη.
Αφήστε τη ζύμη να ησυχάσει και να φουσκώσει πολύ καλά…





Πάρτε ζύμη ίση με ένα μανταρίνι και πλάστε τα τσουρεκάκια πλεξουδίτσες ή σε όποιο άλλο σχήμα θέλετε…



Αραδιάστε τα στα ταψιά αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάστε και αφήστε τα για μισή ωρίτσα ακόμα να φουσκώσουν…


Αλείψτε τα με χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με σουσάμι.



Ψήστε στους 175 βαθμούς για 25 λεπτά με μισή ώρα…

Θα μοσχομυρίσει ο τόπος κι εσείς θα έχετε για αρκετό καιρό κάτι νόστιμο να συνοδεύει τον καφέ και το τσάι ή να σας κόβει τις απογευματινές λιγούρες.
Δεν θέλω δισταγμούς. Φτιάξτε τα, θα τα λατρέψετε σίγουρα. Ιδίως αν έχετε παιδάκια θα λύσετε το πρόβλημα του κολατσιού…


Πρέπει να σας πω ότι βγαίνουν αρκετά κομμάτια οπότε φάτε όσα θα φάτε και τα υπόλοιπα φυλάξτε τα στην κατάψυξη.
Βγάζετε, όποτε και όσα χρειαστείτε. Αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου και σε λίγα λεπτάκια θα τα απολαύσετε αφράτα και φρέσκα σαν να τα έχετε μόλις φτιάξει..!



Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα, να περνάτε καλά και προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, φροντίστε να κάνετε πάντα αυτό που σας υπαγορεύει η συνείδησή σας, εκείνη ξέρει τι είναι σωστό και τι όχι και μας ελέγχει αμείλικτα γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Το σωστό είναι σωστό ακόμα και αν όλοι είναι εναντίον του και το άδικο είναι άδικο, ακόμα κι αν όλοι είναι υπέρ του…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση