Αυγά! Τροφή πολύτιμη αλλά και νόστιμη όσο δεν πάει.
Το αυγό, θα το ξέρετε άλλωστε είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας… Είναι ένα οικονομικό προϊόν με μεγάλη θρεπτική αξία.
Στην παραδοσιακή αγροτική κοινωνία η κατανάλωση αγαθών περιοριζόταν κυρίως στην αυτάρκεια και στην ανταλλαγή προϊόντων.
Κάθε σπίτι στο χωριό «είχε και τις κοτούλες του». Σε μια άκρη της αυλής, στον κήπο ή στον αχυρώνα υπήρχε οπωσδήποτε το κοτέτσι.


Οι κότες εξασφάλιζαν τα απαραίτητα αυγά για όλη την οικογένεια: Ένα αυγό για προσφάγι, ένα αυγό για τον άρρωστο, ένα φρέσκο αυγό για το παιδάκι, ένα αυγό για την πίτα…
Η νοικοκυρά η οποία έπαιρνε τα αυγά από τη φωλιά, φρόντιζε και για την κατάλληλη χρήση τους.
Τα μαγείρευε με διάφορους τρόπους ώστε να ταΐζει νόστιμα και οικονομικά την οικογένειά της: Αυγά μάτια, αυγά με τυρί και πατάτες, αυγά βραστά, αυγά ψητά στη θράκα, αυγά στις πίτες, αυγά στα γλυκά και στα χειροποίητα ζυμαρικά κλπ.
Αυγά για δυναμωτικό πρωινό, για χορταστικό μεσημεριανό και ελαφρύ, βραδινό φαγητό, πολλές φορές…

Ήταν ένα από τα πιο εύκολα φαγητά στο χωριό. Απλό, αλλά και επίσημο ταυτόχρονα αφού έλυνε τα χέρια της νοικοκυράς όταν ερχόταν απρόοπτα μουσαφίρης στο σπίτι.
Οι παλαιότερες θα θυμούνται πως το αυγό λίγες δεκαετίες πριν είχε επίσης και μια άλλη αξία. Χρησιμοποιούνταν σαν… νόμισμα! Ναι, ναι, μην απορρείτε. Με αυγά που μάζευε η νοικοκυρά αγόραζε διάφορα είδη αναγκαία για το νοικοκυριό της. Από τον γυρολόγο, τον μπακάλη, τον εμποράκο κλπ.
Για του λόγου το αληθές παραθέτω σαν ντοκουμέντο το πάρακάτω κείμενο από το παλιό αναγνωστικό της Β΄ Δημοτικού.


Καταθέτω και την δική μου προσωπική μαρτυρία: Εκείνα τα υπέροχα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων όταν ο παγωτατζής, ο γνωστός Ματσκαλούλες, ερχόταν στο χωριό, τρέχαμε όλα τα παιδάκια και με ένα φρέσκο αυγουλάκι στο χέρι αγοράζαμε ένα ωραιότατο δροσερό παγωτάκι.
Τι νοστιμιά θεέ μου!
Όμως ακόμα και σήμερα σε μερικά χωριά, οι γυναίκες πουλάνε αυγά για να καλύψουν κάποιες άλλες ανάγκες. Είναι ένα συμπληρωματικό εισόδημα γι’ αυτές. Αφού, όπως παλιά έτσι και σήμερα, κυρίως αυτές, έχουν τη φροντίδα για τις κότες.

Τα τηγανητά αυγά είναι ένα εύκολο, γρήγορο και χορταστικό φαγητό για το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ. Ναι κάποιοι μπορούν να τα φάνε και το πρωί και μάλλον είναι η καλύτερη ώρα.
Τα αγαπούν μικροί και μεγάλοι και οι μαμάδες πολλές φορές τα βλέπουν σαν τη γρήγορη κι εύκολη λύση όταν ακούγεται το ”πεινάω” συνεχώς.
Αν λοιπόν σας αρέσουν τα τηγανητά αυγά, δοκιμάστε τα αυγά της Ευτυχίας. Όπου Ευτυχία η μανούλα μου που μας τα έφτιαχνε με αυτόν τον τρόπο πεντανόστιμα, πρωτότυπα, χορταστικά…
(Αν σας αρέσουν τα αυγά δείτε και την απλή συνταγή για αυγοτοστάκια αλλά και αυτή τη συνταγή για αυγόφετες)
Τι θα χρειαστείτε:
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες (κομμένες σε κυβάκια ή περασμένες από το μούλτι)
- 3 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι (κομμένο σε κυβάκια ή περασμένο από το μούλτι)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (ανάλογα με τα γούστα)
- 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη (προαιρετικά}
- Λίγη ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
- 3-4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
- 3-4 αυγά
Πώς θα τα φτιάξετε:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο. Προσθέστε πρώτα το σκόρδο…


Αφού τσιγαριστεί για λίγο, ρίξτε το κρεμμύδι με τη ζάχαρη στη συνέχεια και ανακατεύετε ώσπου το κρεμμύδι να γυαλίσει χωρίς να μαυρίσει…

Ρίξτε τη ψιλοκομμένη πιπεριά (προαιρετικά), ανακατέψτε και μετά από λίγο προσθέστε και τις ντομάτες.


Αλατοπιπερώστε κατά βούληση, χαμηλώστε τη φωτιά, ανακατέψτε και αφήστε τη σάλτσα να πάρει μία βράση…

Λίγο πριν πήξει η σάλτσα και εξατμιστούν τα υγρά, σπάστε τα αυγά ένα-ένα, ρίξτε τα μέσα στην καυτή σάλτσα και αφήστε να σιγοψηθούν.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος περιχύνετε με ένα κουτάλι τα αυγά με σάλτσα, μέχρι να ετοιμαστούν και να γίνουν όσο σφιχτά τα προτιμάτε…



Προμηθευτείτε φρέσκο ψωμάκι και σκληρή κατσικίσια φέτα, κάντε τις βούτες σας στην υπέροχη σάλτσα και απολαύστε ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο με τα αυγά της Ευτυχίας..!


Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα τα αυγουλάκια φίλες & φίλοι μου…
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας. Μη μαυρίζετε τη ψυχή και το μυαλό σας με αρνητικές σκέψεις. Ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες, ανοίξτε ένα παραθυράκι για να τρυπώσει μια αχτίδα αισιοδοξίας.
Η γιαγια Αθηνά έλεγε: «Ακόμα κι αν ήξερα ότι αύριο ο κόσμος θα εξαφανιζόταν, εγώ πάλι θα φύτευα σήμερα μια μηλιά στο περιβόλι μου…»
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση