Σε μια εποχή με γρήγορους ρυθμούς και επιρρεπή σε διατροφικές μόδες και δίαιτες της μιας μέρας, τα ζυμαρικά παραμένουν σταθερή επιλογή και ένα από τα πιο αγαπημένα γεύματα των Ελλήνων.
Τα απολαμβάνουμε όλοι μικροί και μεγάλοι στα οικογενειακά τραπέζια αλλά είναι και σταθερή επιλογή μας ακόμη και σε μια έξοδο σε εστιατόριο, πολυτελείας ή όχι..
Τα ζυμαρικά, τέλεια μέσα στην απλότητά τους είναι ένα βασικό τρόφιμο, φτηνό, προσιτό επομένως για όλα τα βαλάντια.
Να σημειώσουμε ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής οπότε διατηρούνται για καιρό στο ντουλάπι της κουζίνας.
Αξίζει πράγματι να αναλογισθεί κάποιος ότι μόνο δύο τόσο απλά συστατικά όπως το νερό και το αλεύρι μπορούν να δώσουν αυτή τη γευστική, σχηματική και χρωματική πανδαισία.
Πράγματι, η ποικιλία των ζυμαρικών είναι πολύ μεγάλη: σπαγγέτι, πένες, λαζάνια, κανελόνια, χυλοπίτες, φαρφάλες κριθαράκι, κουσκουσάκι και τόσα άλλα αποξηραμένα ή φρέσκα, κοντά, μακριά, στρογγυλά ή ίσια.
Και αν η ποικιλία είναι μεγάλη, ακόμα μεγαλύτερη είναι η μαγειρική έμπνευση που έχει προκύψει από κάθε ορκισμένο λάτρη των ζυμαρικών και μας έχει προσφέρει άπειρα δημιουργικά, χορταστικά και νόστιμα πιάτα, ικανά να ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο δύσκολο ουρανίσκο.
Μια τέτοια μαγειρική έμπνευση είναι και τα κανελόνια της Πασχαλίας Χατζηκωνσταντίνου, που παρουσιάζουμε σήμερα στα ηχωμαγειρέματα. Φτιάξτε τα! Τα δοκιμάσαμε και εντάξει…της βγάζουμε το καπέλο.
Μπορείτε και εσείς να στείλετε τη δική σας συνταγή ή πρόταση και θα τη δημοσιεύσουμε…
Δείτε και μια ακόμα συνταγή για κανελόνια σπέσιαλ από τα ηχωμαγειρέματα.
Τι θα χρειαστείτε:
- 2 κουτιά κανελόνια
Για τη γέμιση:
- 900 γρ. κιμά
- Ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 3 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 200 γρ. τυρί φέτα + 150 γρ. για πασπάλισμα
- Λίγο κρασί κόκκινο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 δαφνόφυλλα
- Αλάτι
- Κόκκινο και μαύρο πιπέρι
- Μια κουταλιά σούπας τοματοπελτέ αραιωμένο σε νερό
- Μια πρέζα κανέλα
Για τη σάλτσα:
- 650 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 300 ml. νερό
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 πρέζα κανέλα
- Πιπέρι, σκόρδο
- 1 κουτί κονσέρβα ντοματίνια ψιλοκομμένα
- 200 γρ. κίτρινο τυρί (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 ½ κούπα γάλα
Πώς θα τα φτιάξετε:
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και σοτάρετε στο λάδι για 3-4 λεπτά. Προσθέστε τον κιμά και αφού τσιγαριστεί καλά, σβήστε με το κρασί. Αλατοπιπερώστε.
Ρίξτε τα δαφνόφυλλα, την κανέλα, τον αραιωμένο πελτέ και αφήστε τον κιμά να μαγειρευτεί ώσπου να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Σβήστε το μάτι και αφήστε τον κιμά να κρυώσει.
Αφού κρυώσει προσθέστε τα 200 γρ. φέτα τριμμένη, τη φρυγανιά και τα 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα…
Βγάλτε τα κανελόνια από τη συσκευασία και γεμίστε τα με το μίγμα του κιμά.
Λαδώστε ένα πυρέξ ή ένα οποιοδήποτε ταψί με λαδόκολλα και αραδιάστε τα προσεχτικά το ένα πολύ κοντά στο άλλο, χωρίς να αφήνετε κενά.
Αφού τελειώσετε το γέμισμα και το αράδιασμα, ετοιμάστε τη σάλτσα.
Σε κατσαρολάκι βάλτε τη σάλτσα ντομάτας, το νερό και το γάλα, τη ζάχαρη, το πιπέρι, το σκόρδο και την κανέλα.
Περιμένετε λίγο ώσπου να ζεσταθεί ελαφρώς (όχι να βράσει). Περιχύστε τα κανελόνια μέχρι να σκεπαστούν.
Καλύψτε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και βάλτε στον φούρνο. Ψήστε τα κανελόνια στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά (ή στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς).
Αφού περάσουν τα 45 λεπτά αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο περιχύστε τα κανελόνια με τα τα ψιλοκομμένα ντοματίνια και πασπαλίστε τα με τα 150 γρ. φέτα και τα 200 γρ. κίτρινο τυρί.
Τέλος κόψτε σε μικρά κομματάκια το βούτυρο και ρίξτε τα εδώ κι εκεί στο ταψί. Ψήστε για ακόμα 15 με 20 λεπτά, χωρίς το αλουμινόχαρτο…
Καλή επιτυχία φίλες μου από μένα και τη φίλη Πασχαλία Χατζηκωνσταντίνου που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας εμπιστευτεί κάποια από τα μυστικά της κουζίνας της. Μπορείτε και εσείς να μας στείλετε τη συνταγή σας ή κάποια πρόταση για να μαγειρέψουμε και θα τη δημοσιεύσουμε στα ηχωμαγειρέματα…
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Όλα φτάνουν στην ώρα τους για εκείνους που ξέρουν να περιμένουν…»
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση