Ταινοπιτάκια - 9 - ηχωμαγειρέματα

Ταχινοπιτάκια

Νηστείας συνέχεια φίλες μου και εγώ που είμαι εδώ για να σας φροντίζω, μαντέψτε τι σας έχω για σήμερα. Πεντανόστιμες νηστίσιμες πίτες με ταχίνι, όπως ακριβώς την έφτιαχνε η γιαγιά μου.

Τεχνίτρια στο άνοιγμα του φύλλου η γιαγιά μου, (όπως και όλες οι γυναίκες του χωριού άλλωστε) έφτιαχνε πίτες καταπληκτικές.

Ε, κάτι από την τέχνη της πήρα κι εγώ και όχι που να το παινευτώ, αλλά οι πίτες μου είναι μοναδικές.

Την ταχινόπιτα τη φτιάχναμε την περίοδο των νηστειών και δεν έμενε ψίχουλο. Περιττό να σας πω πως τότε, όταν λέγαμε νηστεία, εννοούσαμε Νη-στεί-α με Νι κεφαλαίο.

Αλάδωτα όσπρια, κομπόστες με άγρια αποξηραμένα φρούτα, χόρτα, βραστές τσουκνίδες και πού και πού, λίγη θρεψίνη – ένα πράγμα καφετί, πολύ γλυκό, που το αλείφαμε πάνω στο ψωμί μας.

Έτσι τη βγάζαμε πενήντα σχεδόν μέρες…

Αλειμμένο ψωμί με ταχίνι

Γι’ αυτό όταν η γιαγιά έφτιαχνε ταχινόπιτα πέφταμε επάνω της και την εξαφανίζαμε… «πριν πει… κύμινο».

Το ταχίνι δεν είναι τίποτε άλλο από επεξεργασμένο και πολτοποιημένο σουσάμι. Πρόκειται για έναν διατροφικό θησαυρό!

Σπάνια μία και μόνο τροφή καταφέρνει να συνδυάζει τόσα πολλά συστατικά, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και για τον λόγο αυτόν, οι σύγχρονοι διατροφολόγοι λένε πως το ταχίνι, είναι μια σούπερ-τροφή.

Έχει ωραία γεύση και μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος. Λίπος χρήσιμο όμως, που βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Περιέχει σε μεγάλη ποσότητα την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν την κακή χοληστερίνη LDL να φράξει τις αρτηρίες και να προκαλέσει εμφράγματα.

Η διατροφή την περίοδο των νηστειών είναι φτωχή σε πρωτεΐνες αφού δεν περιέχει κρέας και ζωικά προιόντα. Ε, το ταχίνι, που είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεινών μπορεί κάλλιστα να τις προσφέρει…

Χαλβάς Μακεδονικός

Και επειδή, αν το παρατηρήσατε – όσες και όσοι νηστεύετε – τα νεύρα είναι στην… τσίτα, το ταχίνι βοηθάει και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Για το τέλος σας έχω το καλύτερο: Στον φλοιό του σουσαμιού βρίσκονται καλές ποσότητες των βιταμινών του συμπλέγματος Β και πιο συγκεκριμένα, Νιασίνη, Θειαμίνη και Ριβοφλαβίνη, που αν – λέμε τώρα – αν, λόγω νηστείας, έχετε πρόβλημα με το εντεράκι σας… το ταχίνι σας στέλνει κατ’ ευθείαν στο… σωστό μέρος!

Άιντε, κουκλίτσες μου, ανασκουμπωθείτε να ανοίξουμε φύλλο. Μια ταχινόπιτα θα σας φτιάξει σίγουρα το κέφι και την… όρεξη.

Οι αναλογίες των υλικών αρκούν για τέσσερις μικρές στριφτές ταχινόπιτες.

Αν σας αρέσει το ταχίνι, δείτε και τη συνταγή για Αγιορείτικα κουλουράκια νηστίσιμα με ταχίνι και χυμό πορτοκαλιού. Επίσης δείτε όλες τις συνταγές για πίτες που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα…

Υλικά:

  • ¼ κιλού αλεύρι (250 γρ.)
  • Tαχίνι
  • Λίγα τριμμένα καρύδια
  • Λίγη σταφίδα
  • ½ κούπα νερό περίπου
  • Καστανή ζάχαρη
  • Σουσάμι
  • Μια πρεζούλα αλάτι

Εκτέλεση:

Σε μια λεκανίτσα κοσκινίστε το αλεύρι και ανοίξτε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Ρίξτε το αλάτι και προσθέστε λίγο – λίγο το νερό.

Ζυμώστε μέχρι να δημιουργηθεί ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στο χέρι σας.

Χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια και πλάστε κάθε κομμάτι σε στρόγγυλη μπάλα…

Ταινοπιτάκια - 1

Αλευρώστε τον πάγκο σας και ανοίξτε με τον πλάστη κάθε μπάλα σε φύλλο…

Ταινοπιτάκια - 2

Αλείψτε και τα τέσσερα φύλλα από τη μια πλευρά με ταχίνι, ενώστε τις δυο αλειμμένες πλευρές δυο φύλλων και πατήστε τα να κολλήσουν σαν να είναι ένα.

Έτσι από τέσσερα, θα έχετε στο τέλος δυο φύλλα.

Ταινοπιτάκια - 3
Ταινοπιτάκια - 4

Ρίξτε λίγο αλεύρι και ανοίξτε τα σε φύλλο λεπτό.

Αν δεν τα καταφέρνετε να χειριστείτε πολύ καλά τον πλάστη, μην πτοείστε. Τραβήξτε το λίγο από τις άκρες με τα χέρια σας.

Ταινοπιτάκια - 5

Αφού τα ανοίξετε αρκετά, ρίξτε σε κάθε φύλλο ταχίνι εδώ κι εκεί και από πάνω το τριμμένο καρύδι και τις σταφίδες. Κόψτε το φύλλο στη μέση.

Πιάστε το από την άκρη και τυλίξτε το κάθε κομμάτι σε ρολό…

Ταινοπιτάκια - 6

Στρίψτε το ρολό σαν σαλιγκαράκι και σχηματίστε ένα στριφτό πιτάκι, «ρεθανίκι» το λέμε στο χωριό μου.

Ραντίστε με λίγο ταχίνι, πασπαλίστε με σουσάμι και καστανή ζάχαρη.

Ταινοπιτάκια - 7

Ψήστε τα πιτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα μέχρι να ροδίσουν.

Ταινοπιτάκια - 8

Καλή συνέχεια στη νηστεία σας φίλες μου. Να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.

Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού μη μένετε σε αδράνεια, ξεκολλήστε από την τηλεόραση και φτιάξτε πράγματα για τον εαυτό σας, και για όσους νοιάζεστε και αγαπάτε. Γιατί, όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «πέτρα που κυλάει δεν χορταριάζει»…

Ταινοπιτάκια - 9 - ηχωμαγειρέματα

Σας φιλώ αυγή.


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

0,0
0,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 0 αξιολογήσεις)
Τέλεια0%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Δεν υπάρχουν ακόμα βαθμολογίες. Γίνε ο/η πρώτος/η που θα βαθμολογήσει…


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Μία απάντηση στο “Ταχινοπιτάκια”

  1. Hellenic raisins Avatar

    Αυτό το γνωρίζατε για την κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα;
    Από σύγχρονες κλινικές μελέτες που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, αποδεικνύεται ότι από την ένταξή της κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη ενώ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς!
    Μάθετε περισσότερα εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://goo.gl/c6uFBe
    https://goo.gl/cVPakT
    http://goo.gl/GdRG1R

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *