Η φίλη μου η Εριέττα, προχθές που πήγα επίσκεψη στο σπίτι της, με κέρασε αυτά τα υπέροχα σφολιατίνια, που δεν της πήρε πάνω από 5 λεπτά για να τα φτιάξει και άλλα 15 λεπτά για να τα ψήσει.
Ώσπου να ετοιμάσει δηλαδή τον καφέ, ήταν και αυτά έτοιμα!
Υλικά (για να φτιάξουμε περίπου 28-30 κομμάτια):
- 1 πακέτο σφολιάτα κατεψυγμένη (δηλαδή 2 φύλλα)
- Μαρμελάδα της αρεσκείας μας
- Μερέντα (πραλίνα φουντουκιού)
Εκτέλεση:
Ξεπαγώστε τη σφολιάτα σύμφωνα με τις οδηγίες. Καλύτερα είναι να μην ξεπαγώσει εντελώς γιατί η σφολιάτα ως γνωστό περιέχει βούτυρο και αν ξεπαγώσει τελείως θα μαλακώσει πολύ και θα δυσκολευτείτε να τη δουλέψετε.

Ανοίξτε με τον πλάστη το ένα από τα δυο φύλλα σφολιάτας και αλείψτε το προσεχτικά το μισό με μερέντα και το άλλο μισό με μαρμελάδα.
Έτσι θα ικανοποιήσετε και τους σοκολατοφάγους αλλά και εκείνους που δεν πολυσυμπαθούν τη σοκολάτα. Εγώ για παράδειγμα τα προτιμώ με μαρμελαδίτσα αγριοκορόμπουλο που είναι ξυνόγλυκη.




Ανοίξτε και το άλλο φύλλο και απλώστε το πάνω από το αλειμμένο φύλλο καλύπτωντας τη μαρμελάδα και τη μερέντα…

Κόψτε με ένα κοφτερό μαχαιράκι ή με το εργαλείο κοπής της πίτσας, λωρίδες πάχους περίπου 1 με 1,5 εκ.
Κόψτε τις στη μέση για να μην είναι τόσο μακριές.

Ντύστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Στρίψτε ελαφρά κάθε λωρίδα και απλώστε τις μία-μία με λίγη απόσταση ανάμεσά τους γιατί κατά το ψήσιμο θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν.
Μπορείτε επίσης να τις στρίψετε και να στριφογυρίσετε τις λωρίδες χαλαρά έτσι ώστε να σχηματίσετε σαλιγκαράκια. Προσωπικά προτιμώ τα μπαστουνάκια γιατί γίνονται πιο τραγάνα…




Με το ένα πακέτο σφολιάτας θα φτιάξετε περίπου 28 με 30 κομμάτια.
Τοποθετήστε τα σφολιατίνια στο ταψί…

Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 15-20 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.

Ξεφουρνίστε τα και απολαύστε τα τραγανόγλυκα μπαστουνοσαλιγκαράκια με τον καφέ ή και σκέτα και πείτε “γειά στα χέρια σας…“

Συμβουλή: Το κάθε φύλλο μας σφολιάτας αν κοπεί στη μέση δίνει περίπου 14 κομμάτια, μπορείτε να φτιάξετε το ένα φύλλο με μερέντα και το άλλο με μαρμελάδα.
Μην ξεχνάτε ότι για να μπορείτε να δουλέψετε καλύτερα την σφολιάτα και να φουσκώσει αρκετά, πρέπει να “κρατάει” λίγο και μην έχει ξεπαγώσει τελείως. Μπορείτε να βγάζετε ένα–ένα τα φύλλα από το ψυγείο και μην τα αφήνετε καθόλου έξω, παρά μόνον όταν την ετοιμάζετε.
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση