Θα την πω την αμαρτία μου, γιατί όπως λένε αμαρτία εξομολογημένη, η μισή συγχωρεμένη: Πάνε χρόνια που έχω να μαγειρέψω συκωτάκια πουλιών και το ίδιο συμβαίνει, όπως μαθαίνω και με φίλες και φίλους.
Προφανώς τα βάλαμε στην άκρη, αθόρυβα και τα αποσύραμε απ’ τα σπιτικά μενού, όταν όλοι ήμασταν απασχολημένοι με άλλα θέματα… πιο σοβαρά.
Τα συκωτάκια κοτόπουλου, σπάνια τα βλέπεις σε συνταγές, σπάνια τα βλέπεις σε εστιατόρια και ταβέρνες, σπάνια πια μιλά κανείς για αυτά. Σαν να είναι πολύ ταπεινά για εκεί που νομίζαμε ότι φτάσαμε ως χώρα, τρομάρα μας.
Και όμως αυτά τα συκωτάκια είναι και διατροφικά και γαστρονομικά κορυφαίο υλικό και επί πλέον είναι και πάμφθηνα. Αυτό πάλι πού το πας;
Είναι δηλαδή, ένα κι ένα για ετούτες τις δύσκολες μέρες που μας προέκυψαν και που, κακά τα ψέματα, αναγκαζόμαστε να φέρουμε στην επιφάνεια παλιές αξίες και νοήματα από καιρό ξεχασμένα. Ειδικά στη γαστρονομία της καθημερινότητας.
Ας είναι καλά η Αρετούλα που μας τα μαγείρεψε και μας τα θύμισε. Έτσι, λέω να τα επανεντάξω στο μηνιαίο πρόγραμμα μας, και καλά θα κάνετε να με μιμηθείτε κι εσείς.
Μαγειρέψτε τα είτε με τη συνταγή της Αρετής, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί. Θαρρώ πως αξίζουν να τα ξαναφέρουμε στη μόδα!
Μπορείτε κι εσείς (όπως η Αρετή) να μαγειρέψετε την αγαπημένη σας συνταγή και να μας τη στείλετε να τη δημοσιεύσουμε: Μάθετε περισσότερα.
Τι θα χρειαστείτε:
- 500 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- ½ ποτήρι κρασί
- ⅔ φλ. τσ. ελαιόλαδο
- 1 κ. σ. μουστάρδα
Πώς θα τα φτιάξετε:
Πλύνετε πολύ καλά τα συκωτάκια και αφήστε τα να στραγγίσουν. Στεγνώστε τα όσο μπορείτε με απορροφητικό χαρτί.
Ζεστάνετε το λάδι στο τηγάνι.
Κόψτε σε φέτες το κρεμμύδι και σοτάρετέ τις μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα, όχι να καούν…
Αφαιρέστε τα κρεμμύδια από το τηγάνι και προσθέστε τις πιπεριές κομμένες επίσης σε λωρίδες.
Μόλις μαλακώσουν, απομακρύνετέ τις από το τηγάνι και ρίξτε τα συκωτάκια. Αφήστε τα να τσιγαριστούν πολύ καλά και από τις δυο πλευρές…
Τα συκωτάκια αρχικά θα βγάλουν τα υγρά τους που είναι αρκετά. Επειδή σαν είδος είναι αρκετά ευαίσθητο, καλό είναι να αποφύγετε να τα ταλαιπωρήσετε, γυρίζοντάς τα πολλές φορές.
Μόλις απορροφηθούν τα υγρά και αρχίσει να φαίνεται το λάδι, σβήστε τα με κρασί.
Η Αρετή χρησιμοποίησε το εξαιρετικό κρασί «Σοδειά» (50% ξινόμαυρο, 35% Syra, 15% Cabernet Sauvignon) του οινοποιείου «In Vino Estate» στο Αμύνταιο.
Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε κρασί έχετε στο ντουλάπι σας.
Αφήστε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέστε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τις πιπεριές και ανακατέψτε ελαφρώς.
Τελειώστε με μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη…
Τα συκωτάκια μας είναι έτοιμα όταν επανεμφανιστεί το λάδι. Συνοδέψτε τα με ένα ωραιότατο πιλάφι, πουρέ, ή ακόμα πιο αμαρτωλά με τηγανητές πατάτες.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα..!
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Τα δανεικά τα ρούχα ζεστασιά δεν σου κρατούν».
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση