Αλήθεια σας λέω. Δεν έμεινε ψίχουλο… από αυτά τα υπέροχα νηστίσιμα σταφιδοψωμάκια. Η συνταγή είναι της μαμάς μου.
Μας τα έφτιαχνε αρκετά συχνά και ιδιαίτερα τις περιόδους των νηστειών. Ξεγελούσαμε έτσι κάπως την πείνα μας γιατί εκείνη την εποχή όταν λέγαμε ότι νηστεύουμε το εννοούσαμε και την τηρούσαμε όλη τη σαρακοστή με υπομονή και με ευλάβεια.
Εννοείται πως το νηστίσιμο… μενού τότε δεν περιελάμβανε τα μύρια όσα νηστίσιμα που βρίσκει κανείς σήμερα στα ράφια του σούπερ μάρκετ.
Αλάδωτα όσπρια, ραδίκια και τσουκνίδες, σκόρδα, κρεμμύδια, ελίτσες, κομπόστες με φρούτα ξερά και μπόλικο ψωμί. Αυτά ήταν όλα και όλα.
Εκείνο που γλύκαινε κάπως την κατάσταση ήταν, σπανιότερα ο ταχινοχαλβάς και σχεδόν καθημερινά η θρεψίνη, ένα υπερβολικά γλυκό προιόν από σταφύλια, με μπόλικες θερμίδες που το αλείφαμε πάνω από το ψωμί και συγκρατούσαμε έτσι την αχαλίνωτη πείνα μας.
Πού και που, λοιπόν και όταν οι δουλειές της το επέτρεπαν, η μαμά μας έφτιαχνε αυτά τα σταφιδοψωμάκια, απλά, εύκολα και γρήγορα.
Η μυρωδιά μας τρυπούσε τα ρουθούνια καθώς τα περιμέναμε να βγουν αχνιστά, αχνιστά από το φούρνο. Τα τσακίζαμε χωρίς έλεος…
Σήμερα η νηστεία είναι γιαλαντζί και τα σταφιδοψωμάκια δεν καλύπτουν τις ανάγκες που κάλυπταν κάποτε.
Εγώ όμως τα φτιάχνω πάντα τέτοια περίοδο γιατί με γεμίζουν νοσταλγία αλλά και γιατί βλέπω πως αν και το τραπέζι είναι γεμάτο με όλα τα καλά του θεού, τα σταφιδοψωμάκια της μαμάς δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.
Γίνονται ανάρπαστα…
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά σκόνη ή 50 γρ. νωπή
- 1 κούπα σταφίδες μαύρες ή ξανθές
- ½ κούπα μαργαρίνη λιωμένη
- 2 κούπες χλιαρό νερό
- 1 κούπα άχνη ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκ. γεμάτο κανέλα
- 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ κουτ. γλυκ. γαρίφαλο
Για το γλάσο:
- Λίγη ζάχαρη άχνη
- Νερό όσο πάρει για να γίνει ένα ρευστό μείγμα.
Εκτέλεση:
Αν χρησιμοποιήσετε νωπή μαγιά πρέπει να την διαλύσετε σε ένα μπολ με τη μία από τις δύο κούπες χλιαρό νερό και τη κρυσταλλική ζάχαρη…
Κοσκινίστε λίγο αλεύρι από πάνω και αφήστε την στην άκρη…
Μόλις αρχίσει να αφρίζει είναι έτοιμη για να την ανακατέψετε με τα υπόλοιπα υλικά, σε μια λεκανίτσα.
Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία.
Ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά, το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το γαρύφαλο, τη μαργαρίνη, την κανέλα και το αλεύρι και τις σταφίδες…
Το αλεύρι καλό είναι να μην το ρίξετε όλο από την αρχή.
Ρίξτε το λίγο-λίγο, ώσπου να πετύχετε μια μαλακιά ζύμη. Λίγο πιο μαλακιά από αυτήν του ψωμιού.
Σκεπάστε την και αφήστε την να φουσκώσει. Να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τις σταφίδες μπορείτε να τις προσθέσετε και αργότερα, αφού φουσκώσει η ζύμη…
Στρώστε δυο ταψιά με λαδόκολλα.
Κόψτε κομματάκια από τη ζύμη και πλάστε μπαλάκια. Θα βγουν περίπου 30-35 σταφιδοψωμάκια.
Αφήστε τα να φουσκώσουν άλλα 30 λεπτά και ψήστε στον αέρα και τα δυο ταψιά μαζί στους 160 βαθμούς για 25 με 30 λεπτάκια…
Όταν τα βγάλετε από το φούρνο, όπως είναι ζεστά-ζεστά, αλείψτε τα με το γλάσο…
Καλή επιτυχία φίλες μου..!
Μέχρι την επόμενη ανάρτηση φροντίστε να κάνετε όμορφα πράγματα για εσάς και για τους γύρω σας γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «Η ζωή μας, είναι σύντομη. Ας μην την κάνουμε να φαίνεται μακριά με κακά πράγματα»…
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση