Λικέρ βύσσινο! Εξαιρετικό σπιτικό λικέρ, ένας θαυμάσιος επίλογος στα γεύματά σας!
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για λικέρ βύσσινο. Αν με ρωτάτε ποια είναι η καλύτερη δεν θα μπορέσω να είμαι αντικειμενική.
Προσωπικά λατρεύω και θεωρώ σπουδαία τα λικέρ που έφτιαχνε η μαμά και η γιαγιά μου. Η συνταγή όχι μόνο διασώζεται αλλά εφαρμόζεται κάθε χρόνο.
Όμως και ετούτο εδώ, που είναι δικής μου επινόησης σας το παρουσιάζω σήμερα με ιδιαίτερη υπερηφάνεια. Το έφτιαξα για πρώτη φορά, πάνω-κάτω, με τον ίδιο τρόπο που έφτιαξα το λικέρ φράουλας, χωρίς βρασμό ή έκθεση στο ήλιο.
Ρίσκαρα γιατί δεν ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα. Το βύσσινο είναι κάπως ιδιαίτερο φρούτο. Δεν είναι ας πούμε αρωματικό σαν την φράουλα και εκτός από το υπέροχο, λαμπερό, βυσσινί του χρώμα και την κάπως όξινη γεύση του, στερείται εντελώς αρώματος.
Είχα λοιπόν, τους ενδοιασμούς μου γι αυτό που θα προκύψει.
Τέλος, αποφάσισα να πειραματιστώ και είπα ας γίνει ότι γίνει. Στο κάτω κάτω, είπα, όπως και να βγει χαμένο δεν θα πάει. Όλο και κάπου θα το χρησιμοποιήσω…
Τελικά, άξιζε τον κόπο. Καλά έκανα και πήρα τα ρίσκα μου γιατί το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Βγήκε ένα λικέρ, μα ένα λικέρ… πώς να το χαρακτηρίσω για να μην με πείτε υπερβολική, για να μη θεωρήσετε ότι θέλω να περιαυτολογήσω.
Θα το πω υπέροχο, Θα το πω φίνο, αριστοκρατικό, με μια οξύτητα διακριτική και ένα χρώμα λαμπερό, προκλητικό βυσσινί που σε καλεί να το γευτείς.
Τέλος πάντων, όταν το φτιάξετε, που θα το φτιάξετε γιατί δεν απαιτεί και καμιά ιδιαίτερη δεξιότητα, δώστε του εσείς τον πρώτο χαρακτηρισμό που θα έρθει στο μυαλό σας μόλις η γλώσσα σας έρθει σε επαφή με την πρώτη γουλιά.
Προσωπικά θέλω να αποδώσω τα εύσημα και στην βυσσινιά της θείας Βέρας, η οποία παρ’ όλη την κακοκαιρία που την βρήκε ακριβώς πάνω στον ανθό της και σχεδόν τον κατέστρεψε, κάτι κατάφερε να κρατήσει κι εφέτος.
Λίγους καρπούς αλλά υγιείς, μεγάλους και σφριγηλούς.
Μετράμε ήδη τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Τα βύσσινα είναι στην καλύτερή τους ώρα.
Αν δεν έχετε μια θεία όπως εγώ που έχει βυσσινιά στην αυλή της, αγοράστε βύσσινα και φτιάξτε αυτό το καταπληκτικό λικέρ!
Όταν το απολαμβάνετε δροσερό-δροσερό, θα σκέφτεστε πόσο καλά κάνατε και φυλακίσατε αυτήν την ομορφιά μέσα σε μια φιάλη.
Και επίσης φανταστείτε θαύματα που θα κάνει αυτό το λικέρ τις κρύες νύχτες του χειμώνα…
Δείτε και τη συνταγή για γλυκό κουταλιού βύσσινο, βυσσινάδα, λικέρ βύσσινο (3 σε 1).
Δείτε περισσότερες συνταγές για λικέρ από τα ηχωμαγειρέματα.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1200 γρ. βύσσινα ξεκουκουτσιασμένα
- 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 700 ml. βότκα
- Χυμός μισού λεμονιού
- 1 βανίλια
Πώς θα το φτιάξετε:
Πλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό τα βύσσινα. Καθαρίστε τα από τα κοτσάνια τους και αφήστε τα να στραγγίσουν. Με μια παραμάνα αφαιρέστε τα κουκούτσια…
Βάλτε τα ξεκουκουτσιασμένα βύσσινα σε ένα σκεύος με καπάκι.
Καλύψτε τα με τη βότκα και κλείστε με το καπάκι.
Βάλτε το σκεύος στο ψυγείο και αφήστε το για δυο εικοσιτετράωρα. Αφαιρέστε τα βύσσινα και πετάξτε τα..
Προσθέστε τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Καπακώστε και αφήστε για δύο εικοσιτετράωρα το σκεύος εκτός ψυγείου, επάνω στον πάγκο. Φροντίστε πού και πού να ανακατεύετε για να διαλυθεί η ζάχαρη…
Μετά το πέρας του απαιτούμενου χρόνου και αφού η ζάχαρη έχει πλέον διαλυθεί τελείως, προσθέστε τον χυμό μισού ζουμερού λεμονιού.
Σουρώστε το λικέρ, ιδανικά με ένα λεπτό πανί (ή σε φίλτρο του καφέ) για να μη μείνουν υπολείμματα.
Φυλάξτε το σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο.
Προσωπικά αδειάζω πάντα ένα μέρος στην κρυστάλλινη καράφα (αυτή με τα ασορτί κρυστάλλινα ποτηράκια του λικέρ που τα έχω από τη μαμά μου) και τρατάρω τους επισκέπτες μου.
Να ξέρετε ότι αυτό το λικέρ διατηρείται στο ψυγείο για πολύ καιρό…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και έχετε κατά νού αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Υπάρχει μόνο ένα είδος ανθρώπου, ο άνθρωπος…»
Σας φιλώ, αυγή
Σημ. 1: Αν προτιμάτε το λικέρ πιο αρωματικό προσθέστε μαζί με τη βανίλια και δυο ξυλάκια κανέλας και τρία τέσσερα γαρυφαλλάκια.
Σημ. 2: Εκμεταλλευτείτε το μικρό χρονικό διάστημα που τα βύσσινα βρίσκονται στην αγορά και εκτός από λικέρ, φτιάξτε και γλυκό του κουταλιού.
Σημ. 3: Εμένα μου αρέσει να πίνω αυτό το λικεράκι με 2-3 σταγόνες λεμόνι επιπλέον στο ποτηράκι. Δοκιμάστε το…
Αφήστε μια απάντηση