Οι κεφτέδες είναι το αγαπημένο φαγητό των περισσότερων.
Και γι’ αυτό το πόρισμα, δεν χρειάζονται ερωτηματολόγια και αναλύσεις. Είναι αρκετό να αναλογιστούμε τη χαρά που όλοι κάναμε όταν είμασταν παιδιά και φτάναμε στο μεσημεριανό τραπέζι για να ανακαλύψουμε πως «ΣΉΜΕΡΑ ΘΑ ΦΆΜΕ ΚΕΦΤΈΔΕΣ»!
Η αλήθεια είναι πως και τώρα που μεγαλώνουμε την ίδια χαρά βιώνουμε. Είναι τσεκαρισμένο.
Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην πρόκληση ενός πιάτου μυρωδάτων, λαχταριστών, καλοτηγανισμένων κεφτεδακίων, με κόκκινη σάλτσα, με άσπρη σάλτσα, η σκέτους.
Το μαγείρεμα του κεφτέ θεωρείται εύκολη δουλειά.
Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που περνάνε από μάνα σε κόρη και από γιαγιά σε εγγονή και κάνουν τη διαφορά του ενός κεφτέ από τον άλλον…
Κάθε σπίτι μπορούμε να πούμε πως έχει τη δική του συνταγή και τον δικό του τρόπο να φτιάχνει κεφτέδες. Κάθε μαγείρισσα κάνει τον συνδυασμό που αρέσει στην οικογένειά της και φτιάχνει άλλοτε παραδοσιακούς και άλλοτε πιο μοντέρνους κεφτέδες, εξελίσσοντας συνεχώς το αγαπημένο φαγητό.
Εγώ σας προτείνω να δοκιμάστε να φτιάξετε τα κεφτεδάκια σας αναμιγνύοντας μοσχαρίσιο κιμά με χοιρινό. Θα διαπιστώσετε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο. Η προσθήκη του χοιρινού κάνει τους κεφτέδες πιο αφράτους και απογειώνει τη γεύση.
Δοκιμάστε επίσης να φτιάξετε το μίγμα των κεφτέδων αρκετές ώρες πριν τους τηγανίσετε, ακόμη και από το προηγούμενο βράδυ, και κρατήστε το στο ψυγείο.
Προσέξτε όμως, οι κεφτέδες εκτός από τη συνταγή και τις αναλογίες των υλικών θέλουν και χέρι… έτσι έλεγε η γιαγιά Αθηνά.
Θα το έχετε παρατηρήσει άλλωστε πως όλοι -και κυρίως οι άντρες- θεωρούν καλύτερους τους κεφτέδες της μαμάς τους.
Σήμερα θα σας δώσω μια παραδοσιακή συνταγή: ΚΕΦΤΈΔΕΣ ΜΕ «ΣΟΎΤΟ ΜΑΚΆΛΟ». Κεφτέδες δηλαδή με άσπρη σάλτσα ή για να είμαι πιο ακριβής κεφτέδες με άσπρο χυλό μια και στη «ντόπια» λεγόμενη διάλεκτο “μακάλο” σημαίνει χυλός.
Είναι ένα κορυφαίο παραδοσιακό Μακεδονίτικο φαγητό!
Τα υλικά του, η απλότητά του, η νοστιμιά του, θα σας φέρουν σε επαφή με το μεγαλείο της τοπικής, παλιάς και κλασικής φλωρινιώτικης παραδοσιακής κουζίνας!
Υλικά:
Για τα κεφτεδάκια:
- 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο [1]
- 200 γρ. κιμά χοιρινό [2]
- 1 μεγάλο κρεμμύδι [3]
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- Ψίχουλα από τρεις φέτες μπαγιάτικου ψωμιού [4]
- 1 μεγάλο αυγό [5]
- 1 κουτ. σουπ. ξύδι [6]
- Ρίγανη
- Δυόσμος ξερός
- 2 κουτ. σουπ. μαιντανό
- 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο [7]
- Πιπέρι [8] και αλάτι [9] κατά βούληση
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
- 2-3 σκελίδες σκόρδο [10]
- 3 κουτ. σούπ. αλεύρι [11]
- 850 ml. ζωμό κοτόπουλου [12] ζεστό ή νερό ζεστό
- Κόκκινο πιπέρι [13] και μπούκοβο (προαιρετικά)
- 5 κουτ. σουπ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βάλτε το ψωμί να μουλιάσει σε νερό και στύψτε καλά.
Ψιλοκόψτε η περάστε από το μούλτι το κρεμμύδι μαζί με τα σκόρδα. Ζυμώστε όλα μαζί τα υλικά για τα κεφτεδάκια πάρα πολύ καλά για 5 λεπτά…
Σκεπάστε τον και αφήστε 30 λεπτά τουλάχιστον να “καθίσει”.
Πλάστε τα κεφτεδάκια και τηγανίστε τα σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.
Αδειάστε το λάδι που τηγανίστηκαν τα κεφτεδάκια και ρίξτε 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Εδώ πρέπει να σας πω πως οι παλιές νοικοκυρές στράγγιζαν απλά το λάδι και χρησιμοποιούσαν αυτό για να κάνουν τον χυλό. Αν θέλετε δοκιμάστε το, το αποτέλεσμα είναι σαφώς πιο νόστιμο…
Προσθέστε τα σκόρδα ψιλοκομμένα. Σωτάρετε τα ελάχιστα χωρίς να τα αφήσετε να σκουρύνουν.
Προσθέστε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι.
Χαμηλώστε την θερμοκρασία…
Μόλις αρχίσει να παίρνει ξανθό χρώμα, προσθέστε τον ζωμό ή σκέτο νεράκι και συνεχίστε το ανακάτεμα για να μη σβωλιάσει.
Μόλις αρχίσει να πήζει η σάλτσα, προσθέστε τα κεφτεδάκια.
Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει μερικά λεπτά. Αν η σάλτσα σας φαίνεται πολύ πηχτή, αραιώστε προσθέτοντας λίγο ακόμη νεράκι…
Προαιρετικά, προσθέστε το κοκκινοπίπερο πριν το σερβίρισμα.
Αν το τραβάει ο οργανισμός σας και τα αντέχετε τα καυτερά, πασπαλίστε με μπούκοβο και γαία πυρί μειχθήτω.
Αλήθεια σας λέω αν αρχίσετε τις βούτες με φρέσκο ψωμάκι ή ακόμα καλύτερα με φρυγανισμένο δεν θα έχετε τελειωμό..!
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, καλά να περνάτε και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΕΊΣΤΕ ΕΥΓΕΝΙΚΈΣ ΚΥΡΊΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΕΝΕΊΣ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ ΓΙΑΤΊ ΌΠΩΣ ΈΛΕΓΕ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΆ ΑΘΗΝΆ ΟΙ ΑΓΕΝΕΊΣ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΧΡΕΙΆΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΥΓΈΝΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ…
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση