Καλή χρονιά φίλες μου, με υγεία και έμπνευση σας εύχομαι. Γιατί, όπως έλεγε και η γιαγιά μου, «αν έχεις την υγειά σου και τα μυαλά στη θέση τους…», μη φοβάσαι τίποτα.
Τελειώνει όπου να ‘ναι το εορταστικό δωδεκαήμερο, αλλά μέχρι τότε, όλο και κάποιους καλεσμένους θα έχουμε στο τραπέζι μας.
Αλλά και αν δεν έχουμε καλεσμένους, όλο και κάτι ιδιαίτερο θα θέλουμε να φτιάξουμε για να ευχαριστήσουμε τα δικά μας πρόσωπα, παιδιά, νύφες, εγγόνια, παππούδες και γιαγιάδες.
Τούτες τις μέρες, αν ανοίξετε το ψυγείο σας, θα δείτε πως όλο και κάποια τυριά, κάποια κομμάτια κοτόπουλου ή γαλοπούλας ή ξερά κομμάτια ψωμιού, κάτι τέλος πάντων θα έχει περισσέψει από τα εορταστικά γεύματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς…
Και επειδή οι μέρες που διανύουμε είναι μεν εορταστικές αλλά δεν παύουν να είναι δύσκολες, γι’ αυτό πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι «…δεν πετάμε τίποτε»!! (απόφθεγμα της γιαγιάς Αθηνάς και αυτό, που είχε την ικανότητα από το τίποτε, να φτιάχνει, με οδηγό την έμπνευσή της, πεντανόστιμες λιχουδιές.)
Απλά υλικά, ελάχιστος χρόνος και απολύτως κανένας κόπος, μπορούν να φτιάξουν τις πιο αφράτες και λαχταριστές δημιουργίες. Όπως μπουκιές μαλακού ψωμιού με λιωμένο τυρί, γαλοπούλα, σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια, κομμάτια αλλαντικών κτλ.
Το ψευτο-σουφλεδάκι που θα φτιάξουμε σήμερα, δεν χρειάζεται να είναι φαντασμαγορικό, επιβάλλεται όμως να είναι νόστιμο και χορταστικό…
Δοκιμάστε το και θα νιώσετε περήφανες, βλέποντας την έκπληξη στα μάτια αυτών που θα το δοκιμάσουν όταν τους πείτε ότι το φτιάξατε με… ό,τι περισσεύματα βρήκατε στο ψυγείο σας.
Δείτε και μια παρόμοια συνταγή, τα Αυγο-τοστάκια αλλά και άλλες εύκολες και γρήγορες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα…
Υλικά:
- 6 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
- 4 αυγά
- ½ λίτρο γάλα
- 300-400 γρ. τριμμένα τυριά, λευκά και κίτρινα
- Λίγο βούτυρο
Εκτέλεση:
Σας προτείνω, αν θέλετε να σερβίρετε το σουφλεδάκι σε επίσημο τραπέζι, να το φτιάξετε σε σκεύος του σουφλέ, ή έστω σε μικρό στρογγυλό βαθύ ταψάκι.
Έτσι θα έχει ωραιότερη εμφάνιση και δε θα “πέσει” γρήγορα.
Το πρόβλημα με τα σουφλέ είναι αυτό: “Πέφτουν” εύκολα και γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο. Καυτά! Για όσους μπορούν να τα φάνε καυτά βέβαια…
Εγώ το φτιάχνω συχνά σε μεγάλο ταψί, μόνο με τυριά και το σερβίρω για πρωινό ή για βραδινό, γιατί μας αρέσει πολύ και το καταβροχθίζουμε σε κλάσματα δευτερολέπτου, χωρίς να μας πολυενδιαφέρει η εμφάνιση…
Τρίψτε λοιπόν τα τυριά και ανακατέψτε τα. Αν περίσσεψαν κομμάτια γαλοπούλας, ή κοτόπουλου, μανιτάρια ή μπέικον, ψιλοκόψτε τα.
Αλείψτε το ταψί σας με βούτυρο και καλύψτε με τις φέτες του ψωμιού όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Αν δεν έχετε μπαγιάτικο ψωμί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ψωμί του τοστ χωρίς κόρα. Επειδή όμως είναι πολύ λεπτές οι φέτες, βάλτε τις διπλές.
Χτυπήστε τα αυγά καλά και προσθέστε το γάλα…
Συνεχίστε το χτύπημα για λίγο ακόμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και περιχύστε με το μίγμα τις φέτες του ψωμιού στο ταψί…
Αφήστε το ταψί στο ψυγείο για τέσσερις ώρες τουλάχιστον.
Τέλος, πριν το ψήσετε, απλώστε τα τριμμένα τυριά και ό,τι υλικό έχετε ψιλοκόψει σε όλη την επιφάνεια…
Ψήστε το ψευτοσουφλεδάκι περίπου 20-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Θέλω να σας πω ότι μπορείτε να περιχύσετε τις φέτες με το μίγμα του αυγού και του γάλακτος από την προηγούμενη μέρα και να ολοκληρώσετε το σουφλέ σας την επόμενη.
Φτιάξτε το και θα το ευχαριστηθείτε και σίγουρα θα ευχαριστήσετε και αυτούς που αγαπάτε.
Καλή χρονιά σας εύχομαι και πάλι, και μια συμβουλή: Φροντίστε και αγαπήστε τον εαυτό σας γιατί «Αν δεν αγκαλιάσεις τον εαυτό σου εσύ πρώτα, μην περιμένεις να το κάνει άλλος»! Έτσι θα αγαπήσεις και τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ…
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση