Σήμερα λέω να μη ξεκινήσω με τον συνηθισμένο πρόλογο και να προχωρήσω κατευθείαν στη συνταγή για να εξοικονομήσω χρόνο.
Οι φωτογραφίες που τράβηξα την ώρα που η ξαδέρφη μου η Στεριανή μαγείρευε αυτό το εξαιρετικό σουφλεδάκι είναι πολλές και εξαιρετικές και προτιμώ να βάλω όσο το δυνατόν περισσότερες για τη δική σας ευκολία.
Θέλω να πω μόνο τούτο:
Η Στεριανή είναι μια εξαιρετική νοικοκυρά και έχει τιμήσει τα ηχωμαγειρέματα στο παρελθόν (βλέπε καλαμποκόπιτα) και προβλέπεται να το κάνει και στο μέλλον γιατί ότι φτιάχνει είναι έξυπνο, πρωτότυπο, καλομαγειρεμένο και πάνω από όλα νόστιμο…
Υλικά:
- Αλεύρι
- Γάλα φρέσκο
- 1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο
- 4 αυγά
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα (προαιρετικά)
- Αλατοπίπερο
- Μια μεγάλη χούφτα σπανάκι
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 φέτες ξερό ψωμί
- 1 κούπα φέτα θρυμματισμένη
- 1 κούπα μπέικον ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Για να γίνει γρήγορα αυτό το σουφλεδάκι, καλό είναι να ετοιμάσετε τα υλικά και να τα έχετε πάνω στο πάγκο.
Από εκεί και πέρα όλα είναι παιχνιδάκι.
Ξεκινήστε με το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια. Πλύνετέ τα καλά ψιλοκόψτε τα και αφήστε τα σε σουρωτήρι να στραγγίζουν…
Ψιλοκόψτε τη φέτα ή οτιδήποτε τυριά έχετε στο ψυγείο και το μπέικον.
Μπορείτε αν θέλετε στη θέση του μπέικον να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο που περίσσεψε ή ζαμπόν.
Μπορείτε να βάλετε και άλλα υλικά όπως μανιτάρια, ή να προσθέσετε άνηθο ψιλοκομμένο που του πάει πολύ.
Χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπήστε τα ασπράδια ώσπου να πετύχετε μια σφιχτή μαρέγκα.
Για να κάνετε γρηγορότερα αυτή τη βαρετή δουλίτσα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μεταλλικό σκεύος, το οποίο θα το έχετε βάλει για λίγα λεπτά στην κατάψυξη.
Με αυτόν τον τρόπο η μαρέγκα θα σφίξει αμέσως…
Κόψτε το ψωμί σε κύβους.
Το δυσκολότερο σημείο είναι η μπεσαμέλ αλλά, αν ακολουθήσετε τον τρόπο και τα βήματα της Στεριανής, ακόμα και αν είστε νέα νοικοκυρά και δεν έχετε επιχειρήσει στο παρελθόν να ξαναφτιάξετε τέτοιου είδους κρέμα, θα την πετύχετε σίγουρα.
Βάλτε στο μάτι ένα βαθύ τηγάνι και ρίξτε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς και όταν το αλεύρι αρχίσει να ροδίζει και να μοσχομυρίζει, είναι έτοιμο.
Μπορείτε αν θέλετε να καβουρδίσετε μια μεγάλη ποσότητα αλευριού, να χρησιμοποιήσετε όσο χρειάζεται για το σουφλέ και το υπόλοιπο να το φυλάξετε κλεισμένο σε γυάλινο βάζο για να το έχετε έτοιμο όταν θα το ξαναχρειαστείτε…
Αφήστε το αλεύρι να κρυώσει. Κρατήστε ένα ποτήρι γάλα και διαλύστε με αυτό το καβουρδισμένο αλεύρι.
Βάλτε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στο μάτι και όταν ζεσταθεί, ρίξτε μέσα το διαλυμένο αλεύρι ενώ ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει και να πάρει τη μορφή απαλής βελούδινης κρέμας.
Ρίξτε το βούτυρο, έναν-έναν τους κρόκους και συνεχίστε το γρήγορο ανακάτεμα ώσπου να απορροφηθούν και κλείστε το μάτι…
Ρίξτε μετά τη μουστάρδα, ανακατέψτε και προσθέστε το μπέικον, τα τυριά, το σπανάκι και το ψωμί.
Δοκιμάστε,
Αλατοπιπερώστε και τέλος ρίξτε τη μαρέγκα και ανακατέψτε το μίγμα με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να γίνει αφράτο αφράτο…
Απλώστε το σε ταψί ή σε σκεύος του σουφλέ και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρετέ το αμέσως ζεστό-ζεστό και λαχταριστό…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή σας όρεξη. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν.
Αν θέλετε δείτε και τη συνταγή για σουφλέ στο άψε-σβήσε που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση