Ο σολωμός φίλες μου είναι ένα… γενναίο ψάρι.
Όλη του η ζωή είναι ένα αδιάκοπο ταξίδι από τα γλυκά στα αλμυρά νερά. Γεννιέται και αναπτύσσεται σε γλυκό νερό, ωριμάζει σε αλμυρό νερό, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και τέλος, μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο, επίπονο, μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι, γυρίζει εκεί που γεννήθηκε. Γεννά και πεθαίνει…
Είναι παραδοσιακό φαγητό της κουζίνας των Σκανδιναβικών χωρών και της Ρωσίας και gourmet καπνιστή λιχουδιά της Σκωτίας.
Κατάφερε όμως να ξεπεράσει τα τοπικά σύνορα και κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα τραπέζια πολλών χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η δική μας.
Ο σολωμός είναι ένα ιδιαίτερο έδεσμα θαλασσινής γεύσης. Μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία. Οι ευεργετικές του ιδιότητες χαρίζουν υγιή επιδερμίδα, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, γερή καρδιά και νου γεμάτο διαύγεια.
Αποτελεί το Άλφα και το Ωμέγα της διατροφής, αφού είναι μια από τις καλύτερες πηγές Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας και δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας.
Μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους, ψητός, βραστός, τηγανητός ή στον φούρνο, τυλιγμένος στη λαδόκολλα με διάφορα φρέσκα λαχανικά.
Η φίλη μου κ. Ιωάννα Κέκκου, το μαγειρεύει με μέλι, κόκκινο πιπέρι και λεμόνι.
Ξέρω, ξέρω, έχετε τους ενδοιασμούς σας. Σίγουρα θα αναρωτιέστε, πώς είναι δυνατόν να ταιριάξουν δύο γεύσεις τόσο ξένες μεταξύ τους…
Το ίδιο δύσπιστη ως προς το αποτέλεσμα ήμουν και εγώ όταν πρωτοάκουσα γι αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος. Άλλαξα όμως γνώμη αφού το δοκίμασα.
Τολμήστε το, και θα με θυμηθείτε.
(Αν σας αρέσει το ψάρι δείτε και τις συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα για τσιπούρες φασκιωμένες ή τις σαρδέλες σε πουγκάκια ή το ψάρι πλακί στο φούρνο).
Υλικά:
- 4-5 φέτες σολομού
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι γλυκού μέλι
- 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κόκκινο πιπέρι γλυκό
- Μισό κουταλάκι γλυκού μαυροπίπερο
- Λίγο κόλιαντρο (προαιρετικά)
- Αλάτι
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τις φέτες του σολωμού, τις αλατίζουμε από τις δύο πλευρές και τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη, να “πάρουν” το αλάτι…
Σε βαθύ πιάτο, ανακατεύουμε το λάδι, τον χυμό λεμονιού, το μέλι, το μαύρο και το κόκκινο πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά, ώσπου να πετύχουμε μια σάλτσα ρευστή…
Με ένα πινέλο απλώνουμε τη σάλτσα πάνω στις φέτες του σολωμού και από τις δύο πλευρές και τις βάζουμε σε ταψί.
Ψήνουμε στο γκριλ για είκοσι λεπτά, δέκα λεπτά από τη μία και δέκα λεπτά από την άλλη…
Εγώ τον ψήνω λίγο περισσότερο, γιατί τον θέλουμε πιο ξεροψημένο.
Σερβίρεται με πράσινη σαλάτα και μαγιονέζα.
Είναι ένα πρωτότυπο πιάτο που γίνεται γρήγορα, είναι ελαφρύ χάρη στο μέλι και θρεπτικό.
Το κόκκινο πιπέρι μειώνει τη μυρωδιά του. Όπως δε, μου εκμυστηρεύτηκε ένας Λευκαδιώτης ψαράς, λίγο κόκκινο πιπέρι στα βράγχια των ψαριών που ψήνονται ή τηγανίζονται μας απαλλάσσουν από την έντονη μυρωδιά των ψαριών.
Σας φιλώ, Αυγή.
Αφήστε μια απάντηση